R
rikki
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
1. Jestem dziennikarzem radiowym pracującym na umowę o pracę. Zgodnie z umową mam (podobnie jak moi koledzy i koleżanki) obowiązek przygotowywać materiały przeznaczone do emisji na antenie za co otrzymuję honoraria. Dodatkowo pracodawca nakazał publikowanie tychże materiałów na swojej stronie internetowej. Za te publikacje nie otrzymuję(my) żadnego wynagrodzenia, teoretycznie za to, że nie opublikuję(my) materiału w internecie nie mogę być karany, ale zapowiedziano mi, że wówczas otrzymam niższe honorarium. Dodatkowo pracodawca życzy sobie aby materiały w internecie były dodatkowo ilustrowane zrobionymi przeze mnie zdjęciami, za które nikt nie otrzymuje wynagrodzenia. Czy jest to zgodne z prawem?
2. Druga sprawa wiąże się z pierwszą. Inny portal internetowy kopiuje moje publikacje ze strony radia. Jest to w 100% ten sam materiał, którego ja jestem autorem. Co prawda ów portal podaje jako źródło stronę radia jak i mnie jako autora. Zgłosiłem to swojemu pracodawcy ale nie ma żadnej reakcji. O ile mogę się zgodzić, że prawa do materiałów dźwiękowych zostały już opłacone przez pracodawcę o tyle za zdjęcia, jak i za tekst wynagrodzenia nie otrzymałem. Czy mogę dochodzić od właściciela tego portalu zapłaty za publikowanie moich zdjęć i tekstów bez mojej zgody?
2. Druga sprawa wiąże się z pierwszą. Inny portal internetowy kopiuje moje publikacje ze strony radia. Jest to w 100% ten sam materiał, którego ja jestem autorem. Co prawda ów portal podaje jako źródło stronę radia jak i mnie jako autora. Zgłosiłem to swojemu pracodawcy ale nie ma żadnej reakcji. O ile mogę się zgodzić, że prawa do materiałów dźwiękowych zostały już opłacone przez pracodawcę o tyle za zdjęcia, jak i za tekst wynagrodzenia nie otrzymałem. Czy mogę dochodzić od właściciela tego portalu zapłaty za publikowanie moich zdjęć i tekstów bez mojej zgody?