Powielanie w internecie artykułów i zdjęć

• Autor wątku Autor wątku rikki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rikki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
1. Jestem dziennikarzem radiowym pracującym na umowę o pracę. Zgodnie z umową mam (podobnie jak moi koledzy i koleżanki) obowiązek przygotowywać materiały przeznaczone do emisji na antenie za co otrzymuję honoraria. Dodatkowo pracodawca nakazał publikowanie tychże materiałów na swojej stronie internetowej. Za te publikacje nie otrzymuję(my) żadnego wynagrodzenia, teoretycznie za to, że nie opublikuję(my) materiału w internecie nie mogę być karany, ale zapowiedziano mi, że wówczas otrzymam niższe honorarium. Dodatkowo pracodawca życzy sobie aby materiały w internecie były dodatkowo ilustrowane zrobionymi przeze mnie zdjęciami, za które nikt nie otrzymuje wynagrodzenia. Czy jest to zgodne z prawem?
2. Druga sprawa wiąże się z pierwszą. Inny portal internetowy kopiuje moje publikacje ze strony radia. Jest to w 100% ten sam materiał, którego ja jestem autorem. Co prawda ów portal podaje jako źródło stronę radia jak i mnie jako autora. Zgłosiłem to swojemu pracodawcy ale nie ma żadnej reakcji. O ile mogę się zgodzić, że prawa do materiałów dźwiękowych zostały już opłacone przez pracodawcę o tyle za zdjęcia, jak i za tekst wynagrodzenia nie otrzymałem. Czy mogę dochodzić od właściciela tego portalu zapłaty za publikowanie moich zdjęć i tekstów bez mojej zgody?

1. Wiąże Ciebie umowa o pracę w ramach, której wykonujesz polecenia pracodawcy szczególnie, gdy są one zgodne z celem umowy i zamiarem stron.
2.:
Przepis prawny:
Art. 25.
[Wykorzystywanie utworów w wydawnictwach prasowych (w tym poprzez Internet)]

1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) artykuły na aktualne tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) (uchylony)
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.

2. Za korzystanie z utworów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b i c, twórcy przysługuje prawo do wynagrodzenia.

3. Rozpowszechnianie utworów na podstawie ust. 1 jest dozwolone zarówno w oryginale, jak i w tłumaczeniu.

4. Przepisy ust. 1–3 stosuje się odpowiednio do publicznego udostępniania utworów w taki sposób, aby każdy mógł mieć do nich dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, z tym że jeżeli wypłata wynagrodzenia, o którym mowa w ust. 2, nie nastąpiła na podstawie umowy z uprawnionym, wynagrodzenie jest wypłacane za pośrednictwem właściwej organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi lub prawami pokrewnymi.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660873

rikki napisał:
... Czy mogę dochodzić od właściciela tego portalu zapłaty za publikowanie moich zdjęć i tekstów bez mojej zgody?
Ty nie, prawa autorskie majątkowe należą do pracodawcy. Jeśli korzystają na podstawie wskazanej wyżej licencji ustawowej, możesz żądać zapłaty za korzystania.

Ostatnia edycja:
Co rozumiesz przez:
rikki napisał:
Za te publikacje nie otrzymuję(my) żadnego wynagrodzenia
Chodzi o to, że musisz na publikacje tych materiałów spędzać swój czas wolny?

rikki napisał:
Dodatkowo pracodawca życzy sobie aby materiały w internecie były dodatkowo ilustrowane zrobionymi przeze mnie zdjęciami, za które nikt nie otrzymuje wynagrodzenia.
Jeżeli są to Twoje prywatne zdjęcia, nie wykonane w czasie / w ramach pracy, to możesz zażądać za ich wykorzystanie / rozpowszechnianie wynagrodzenia.

Ripper napisał:
Co rozumiesz przez:

1. Chodzi o to, że musisz na publikacje tych materiałów spędzać swój czas wolny?

2. Jeżeli są to Twoje prywatne zdjęcia, nie wykonane w czasie / w ramach pracy, to możesz zażądać za ich wykorzystanie / rozpowszechnianie wynagrodzenia.

ad. 1. Mam nienormowany czas pracy, trudno zatem jednoznacznie określić czy robię to w czasie wolnym czy nie. W każdym razie publikowanie tych materiałów zajmuje mi dodatkowy czas.

ad 2. Robię te zdjęcia ja, a więc są mojego autorstwa. Tyle, że wykonuję je w czasie gdy jestem w pracy. W tym samym czasie np. nagrywam wypowiedzi, ale jak zostaną wyemitowane na antenie otrzymuję za nie honoraria, za zdjęcia które wykonam i opublikuję razem z nagraniami pieniędzy już nie otrzymuję.
Mnie jednak bardziej interesuje to czy ktoś nie będący moim pracodawcą może rozpowszechniać te zdjęcia (od razu zaznaczam, że nie są to linki do moich publikacji, ale cała publikacja skopiowana ze strony radia z podaniem źródła i autora)

Zatem wróć do postu #2.
Zwróć się do pracodawcy o rozliczenie dodatkowego czasu pracy.

Powrót