Poyczka z parabanku- czy to przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku MartykaKP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Aha. Czyli jak rozumiem, przed rozprawą mogę wysyłać do sądu jakieś pisma procesowe?

Czy mam je wysyłać w jednym egzemplarzu czy w dwóch (ew. dla strony postępowania)?

Ponownie mam problem w tej sprawie i proszę o opinię i/lub poradę.

Dostałam w tym tygodniu informację listowną z sądu o terminie sprawy w sądzie. Dzisiaj jednak po raz kolejny zadzwonił do mnie konsultant z Ultimo i mówi mi, że mam spłacać zadłużenie bo oni nawet przy przedawnieniu będą mogli się u mnie upominać o pieniądze.

Rozumiem, że pomimo przedawnienia dlug nie znika, mogę być w KRD i innych, ale chyba niezgodne z prawdą jest to, że będą mogli (zakładając, że sąd przychyli się do mojego wniosku o przedawnienie) żądać zapłaty. Kobieta z drugiej strony słuchawki powiedziała, że będą mogli do mnie wydzwaniać i domagać się spłaty.

Czy to prawda?

MartykaKP napisał:
zakładając, że sąd przychyli
Z chwilą, gdy sąd wyda wyrok oddalający powództwo (ściślej, z chwilą jego uprawomocnienia), przestaniesz być dłużnikiem i nikt nie będzie miał prawa wpisywać Cię na listy dłużników. Dzwonić może każdy do każdego. To po prostu wolność.

A czy w takim razie (zakładając, że powództwo zostanie oddalone) mogę żądać, aby zaprzestali do mnie dzwonić w tej sprawie? Skoro dzwonienie to wolność, to chyba mogę odmówić?

Mam jeszcze problem z kancelarią komorniczą, która prowadzi sprawę. Zgodnie z wcześniejszymi radami wysłałam im sprzeciw do egzekucji oraz oświadczenie o moich aktualnych danych. Za każdym razem jak dzwonię okazuje się, że oni tego listu nie mają, nie wiedzą co się z nim dzieje i nie mają moich danych aktualnych. A zwrotka wróciła do mnie z datą podjęcia listu w połowie sierpnia. MImo tego listy dotyczące egzekucji są przesyłane dalej na niewłaściwy adres, a kancelaria nie współpracuje w tym zakresie. Czy to podlega jakiejś skardze?

Może źle to wyjaśniłam. Chodziło o pismo, w którym poinformowałam komornika o tym, że wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty i wszystkie pisma z tym związane. Jednak nie to jest istotą mojego problemu.

Witam. Jeśli powództwo zostanie oddalone może Pani zarządac aby przestano wykonywać telefony bądź nagabywać Panią. Jak najbardziej można złożyć skargę na działania kancelarii w odpowiedniej formie pisemnej oczywiście wysyłka listem poleconym za potwierdzeniem.

MartykaKP napisał:
Chodziło o pismo, w którym poinformowałam komornika o tym, że wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty i wszystkie pisma z tym związane.
Na nic to nie wpływa. Należało wnieść o umorzenie egzekucji i dołączyć postanowienie o uchyleniu nakazu zapłaty

Witam, dzisiaj zgodnie z przewidywaniami przedmówców dostałam pismo z umorzeniem postepowania w związku z cofnięciem pozwu przez Ultimo.

Co zrobić, aby postępowanie komornicze zostało wobec mnie zakończone? Powinnam przesłać kserokopię decyzji o umorzeniu czy coś innego?

MartykaKP napisał:
Co zrobić, aby postępowanie komornicze zostało wobec mnie zakończone? Powinnam przesłać kserokopię decyzji o umorzeniu czy coś innego?
Ty w ogóle czytasz co się tu pisze? Prawie miesiąc temu ci napisałam: wniosek o umorzenie i dołączasz postanowienie o uchyleniu nakazu

A czy Ty czytasz, co ja piszę?

Nie mam postanowienia o uchyleniu nakazu bo powód cofnął wniosek. Skąd mam więc wziąć postanowienie o chyleniu nakazu?

Powrót