Pozew do sądu na firmę skupującą długi

• Autor wątku Autor wątku leo65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leo65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam , moja sprawa dotyczy kredytu konsumpcyjnego z 1997 r. który wziąłem , spłacałem ale czy całość ? tego nie wiem i bank też nie bo minął okres archiwizacji a ja też nie mam żadnych dokumentów. W 2005 r. dług bank sprzedał firmie S-collect z W-wy a w 2012 firma ta rozpoczęła ściąganie. Skutecznie komornik ściągnął mi ok. 3000 zł. Rozpocząłem walkę z e- sądem i po długiej walce udało mi się umorzyć postępowanie w sądzie właściwym dla mnie - powód nie uzupełnił braków. Pisałem dwa wezwania do tej firmy o zwrot ale cisza. Teraz chcę wnieść sprawę do Sądu . Moje pytania brzmią :
- czy podnieść zarzut przedawnienia i tylko to ?
- czy bezprawnego wzbogacenia ?
- jakiś inny ?
-jak udowodnić , że dług się przedawnił skoro nie wiem na ile lat wziąłem kredyt?
- FW w pozwie jako podstawę wskazała umowę sprzedaży wierzytelności czy oni muszą udowodnić , że dług się nie przedawnił ?
Proszę o podpowiedź .

i jeszcze jedno mi się nasunęło :
- czy w pozwie wpisać kwotę do zwrotu tylko tą , którą ściągnął mi komornik załączając wykaz potraceń dokonanych przez pracodawcę ?

Możesz to rozwinąć ? FW uzyskała tytuł wykonawczy w esądzie , którym był nakaz zapłaty w EPU. Czy chodzi o coś innego?

Wystarczy bezpodstawne wzbogacenie, tak jak Ci napisał kolega.

Nie jest ważne, czy dług był należny, zasadny, czy przedawniony, ważne że mięli tytuł, ale ostatecznie go nie mają.

Czyli jak dobrze rozumiem FW miała tytuł wykonawczy w postaci nakazu zapłaty ale on stracił moc po wniesieniu przeze mnie skutecznego sprzeciwu ? : Czy wejście na drogę sądową to słuszna decyzja.?
-prawomocny nakaz zapłaty był z listopada 2012
- wezwanie do zapłaty od komornika luty 2013 odebrane
- zajęcie komornicze marzec , kwiecień, maj , 2013
- skuteczny sprzeciw w maju 2013
- umorzenie przez Sąd 09.09. 2013
- pismo od komornika o umorzeniu na wniosek wierzyciela 11.09.2013
- pismo do FW o zwrot dwa pisma w pażdzierniku .

Czy podniesienie tego zarzutu będzie skuteczne ?

Ostatnia edycja:
Czyli art.405,
410 par.2
i dodatkowo :
art.117
118
w toku wyjaśniania sprawy przywołać te art. jako kolejny argument ?

Ale co jest przedawnione??

Powołujesz się wyłącznie na nienależne świadczenie, które zostało ściągnięte w wyniku orzeczenia sądowego, które to utraciło moc, a sprawa została umorzona, gdyż FW NIE miała żadnych dokumentów.

Załączasz:
pozew
postanowienie o przyjęciu sprzeciwu
zaświadczenie komornika o umorzeniu i ściągnięciu należności
postanowienie sądu o umorzeniu z uwagi na nieuzupełnienie braków.

Nareszcie , pozew okazał się zbyteczny. FW po drugim wezwaniu do zwrotu pieniędzy oddała całą kwotę. Zwycięstwo. Tym bardziej cieszy , że utarłem nosa FW stosującej nielegalne praktyki ale z drugiej strony ile jeszcze osób zostanie oszukanych?
Dziękuję forumowiczom za pomoc.

Tak jak piszemy FW same kasę oddają.

Do tego wytyczne GIODO, o naruszeniu prawa danych osobowych, bo nie wolno osobom obcym jak windykacyjne firemki milicyjne emeryty tam robią.Nie wolno ?Bankowi udzielać bez Naszej zgody pisemnej naszych danych osobowych . To jest naruszenia tajemnicy bankowej. Ale wiele osób nie zna lityery "kulawego" ale Prawa

Dobrze, że Ty znasz i postanowiłeś nas oświecić.

Czekamy więc aż pokażesz nam gdzie to można konkretnie przeczytać te wytyczne GIODO.

oldntt napisał:
Do tego wytyczne GIODO, o naruszeniu prawa danych osobowych, bo nie wolno osobom obcym jak windykacyjne firemki milicyjne emeryty tam robią.Nie wolno ?Bankowi udzielać bez Naszej zgody pisemnej naszych danych osobowych . To jest naruszenia tajemnicy bankowej. Ale wiele osób nie zna lityery "kulawego" ale Prawa
Głupiś.

Powrót