Pozew o wykorzystanie zdjęcia na stronie

• Autor wątku Autor wątku cravk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cravk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,
jakiś czas temu napisał do mnie niemiecki prawnik, działający w imieniu fotografa. Okazało się, że na mojej stronie, pojawiło się zdjęcie wspomnianego fotografa (artykuły pisało wiele osób, teraz nawet nie wiem kto wrzucił tamten). Zdjęcie było mikroskopijnych rozmiarów i ilustrowało artykuł o trendach modowych.

Bez problemu zapłaciłbym teraz fotografowi za wykorzystanie zdjęcia jednak koszty, których oni się domagają są ogromne. Wraz z wynagrodzeniem dla ich prawnika i prawami do zdjęcia wychodzi około 10 tysięcy złotych... Nie jestem w stanie uiścić tej zapłaty.

I teraz moje pytanie - na stronie nie ma mojego adresu, nie mają nawet mojego imienia i nazwiska. Tylko sam adres mailowy i też nie prywatny tylko podchodzący pod tamtą domenę.
Domena jest zarejestrowana na mnie, jednak te dane są ukryte - nie jest to firma.

Czy są w stanie naprawdę złożyć pozew (w Niemczech czy też w Polsce) przeciwko mojej stronie, nie mając moich danych?

Ustalenie właściciela domeny to nie jest problem. Sąd się tym zajmie, jeśli złożą pozew.

Przerejestrowałem domenę na inną osobę. Dalej będą mogli ustalić kto był wcześniej właścicielem?

Przecież wcześniej zapłaciłeś za domen, zapewne przelewem z imiennego konta, domyśl się...
Nikt w internecie nie jest anonimowy, chyba, że dobrze wie jak to osiągnąć

i naprawde ktos w niemieckim sadzie bedzie tego szukal dla tak malej sprawy?

Mała sprawa, duże koszty. Wszystko to kwestia determinacji.
Jest też prawdopodobne, że to pismo to ściema.

pojawil sie tu na forum temat tego niemieckiego prawnika, wiec wyglada na to, ze to nie sciema. Niestety wszyscy pisza o problemie, ale nikt juz pozniej nie napisal jak to sie rozwiazalo u nich :(

Powrót