P
piotrjankowiak
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 30
- Autor Autor
Artykuł 720 &2 Kc pożyczka powyżej 1000 zł wymaga formy pisemnej
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie można.piotrjankowiak napisał:To na gębę można każdemu wmówić pozyczke
cameleonix11 napisał:Jeżeli nie jest zachowana forma dokumentowa, to w przypadku zaprzeczenia faktu zawarcia takiej umowy, dowód z zeznań świadków na tą okoliczność jest niedopuszczalny
Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka
yogi123 napisał:Powiedzenie, że się nie brało pożyczki.
tomBombadil napisał:
I co, nie zgodziłeś się? Na piśmie lub na poprzedniej rozprawie?piotrjankowiak napisał:nie zgodzić się na dopuszczenie dowodu z zeznań świadka ze względu na stronniczość
Jak to postępowanie pojednawcze? Powód wniósł zawezwanie do próby ugodowej? W postępowaniu pojednawczym nie przeprowadza się dowodów, w tym dowodów z przesłuchania stron. Byłeś słuchany na środku sali stojąc przy tym pulpicie i odpowiadałeś na pytania sądu i powoda?piotrjankowiak napisał:Sędzia powiedział ze to było tzw postępowanie pojednawcze
Jeżeli sąd dopuścił ten dowód to już za późno.piotrjankowiak napisał:czy mogę na kolejnej sprawie nie zgodzić się na to słuchanie świadka
Jeżeli po przesłuchaniu żony powoda sąd zamknie rozprawę to podtrzymuj swoje dotychczasowe stanowisko. Wskaż, że żona w ogóle nie powinna być przesłuchiwana biorąc pod uwagę to, co było napisane w tym wątku wcześniej. Podkreśl, że żona powoda nie jest wiarygodnym świadkiem, więc jej zeznania nie mogą stanowić podstawy do dokonania rozstrzygnięcia w sprawie.piotrjankowiak napisał:3. Ogólnie co ja właściwie mogę?
Otrzymałem wezwanie na sprawę. Najpierw Sąd próbował byśmy się porozumieli ale wstałem i powiedziałem ze nie będzie żadnego porozumienia i ze wnoszę o oddalenie pozwu w całości. Wtedy Sąd zawezwał na środek najpierw powoda później mnie. Nasze zeznania były w całości sprzeczne. On ze dał pieniądze , ja ze nie było żadnych pieniędzy. Na koniec adwokat powoda wniósł o powołanie świadka czyli żony. Nie wniosłem w tym momencie wniosku o niedopuszczenie jej zeznań gdyż myślałem, ze powinienem to uczynić na kolejnej sprawie w chwili gdy Sąd ja zawezwie. Czyli ze jak? Błąd ze nie uczyniłem tego wczoraj? Jest już za późno? Nie mogę dołączyć jakiegoś pisma?tomBombadil napisał:I co, nie zgodziłeś się? Na piśmie lub na poprzedniej rozprawie?
W momencie dopuszczenia dowodu z zeznań świadka jest już za późno. Sąd nie powinien dopuścić tego dowodu, ale to zrobił i być może oprze na nim swój werdykt. W przypadku niekorzystnego dla siebie wyroku będziesz mógł podnieść to naruszenie w apelacji.
Jak to postępowanie pojednawcze? Powód wniósł zawezwanie do próby ugodowej? W postępowaniu pojednawczym nie przeprowadza się dowodów, w tym dowodów z przesłuchania stron. Byłeś słuchany na środku sali stojąc przy tym pulpicie i odpowiadałeś na pytania sądu i powoda?
Jeżeli sąd dopuścił ten dowód to już za późno.
Jeżeli po przesłuchaniu żony powoda sąd zamknie rozprawę to podtrzymuj swoje dotychczasowe stanowisko. Wskaż, że żona w ogóle nie powinna być przesłuchiwana biorąc pod uwagę to, co było napisane w tym wątku wcześniej. Podkreśl, że żona powoda nie jest wiarygodnym świadkiem, więc jej zeznania nie mogą stanowić podstawy do dokonania rozstrzygnięcia w sprawie.
Dziękuje za rzetelna i wyczerpująca odp proszę o ostatnie info zamierzam złożyć to pismo o którym mowa czy mogę się powołać na art74&1kc?tomBombadil napisał:Generalnie, do wniosku dowodowego drugiej strony należy się odnieść przed jego dopuszczeniem. Ty tego nie zrobiłeś. Jeżeli sąd wydał postanowienie o dopuszczeniu dowodu z zeznań żony powoda, to za wiele w tym momencie już nie zdziałasz. Istnieje jeszcze szansa, że sąd nie wydał postanowienia w tym przedmiocie ale z Twojego pierwszego posta wynika, że jednak wydał i żona powoda zostanie wezwana. Możesz wysłać do sądu pismo (w dwóch egzemplarzach) w którym wskażesz, że dowód z zeznań świadka jest niedopuszczalny ze względów wyżej opisanych w tym wątku.
Strony są słuchane na końcu, po przeprowadzeniu innych dowodów, w tym dowodów z zeznań świadków. Wygląda na to, że jak na razie sąd orientacyjnie chciał się dowiedzieć jakie były Wasze stanowiska i zostaniesz przesłuchany w ramach przesłuchania stron przed zamknięciem rozprawy.