Pozew o zapłatę

• Autor wątku Autor wątku piotrjankowiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Artykuł 720 &2 Kc pożyczka powyżej 1000 zł wymaga formy pisemnej

piotrjankowiak napisał:
To na gębę można każdemu wmówić pozyczke
Nie można.
Jest wymagana forma dokumentowa, czyli szersze pojęcie.
Pytanie czy w takim przypadku świadka można dopuścić czy nie można zaczyna być dyskusuyjne.

Aktualne brzmienie
§ 2. Umowa pożyczki, której wartość przekracza tysiąc złotych, wymaga
zachowania formy dokumentowej.

Jeżeli nie jest zachowana forma dokumentowa, to w przypadku zaprzeczenia faktu zawarcia takiej umowy, dowód z zeznań świadków na tą okoliczność jest niedopuszczalny

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Jeżeli nie jest zachowana forma dokumentowa, to w przypadku zaprzeczenia faktu zawarcia takiej umowy, dowód z zeznań świadków na tą okoliczność jest niedopuszczalny

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Co znaczy zaprzeczenie faktu zawarcia takiej umowy¿

yogi123 napisał:
Powiedzenie, że się nie brało pożyczki.

Witam jestem już po sprawie . Wyglądało to tak przesłuchano mnie i stronę przeciwna. Sprawa została odroczona gdyż Sąd zdecydował powołać świadka czyli żonę powoda. Zaprzeczyłem wszystkim faktom o jakichkolwiek pieniądzach . Proszę o odpowiedz czy zeznania żony powoda mogą wpłynąć na wyrok. Czy bez jakichkolwiek dowodów na przekazanie do ręki pieniędzy Sędzia może wydać niekorzystny dla mnie wyrok. Bardzo proszę o informacje

tomBombadil napisał:

No ale przeciez ktos tutaj pisał, ze jako strona (pozwany) mogę nie zgodzić się na dopuszczenie dowodu z zeznań świadka ze względu na stronniczość. Przyznam szczerze ze średnio wczoraj wypadły moje odp na pytania Sądu . Zjadl mnie stres. Sędzia powiedział ze to było tzw postępowanie pojednawcze . Napiszcie proszę czy 1.mogę na kolejnej sprawie zmienić zeznania? Oraz 2. czy mogę na kolejnej sprawie nie zgodzić się na to słuchanie świadka? 3. Ogólnie co ja właściwie mogę?

piotrjankowiak napisał:
nie zgodzić się na dopuszczenie dowodu z zeznań świadka ze względu na stronniczość
I co, nie zgodziłeś się? Na piśmie lub na poprzedniej rozprawie?
W momencie dopuszczenia dowodu z zeznań świadka jest już za późno. Sąd nie powinien dopuścić tego dowodu, ale to zrobił i być może oprze na nim swój werdykt. W przypadku niekorzystnego dla siebie wyroku będziesz mógł podnieść to naruszenie w apelacji.

piotrjankowiak napisał:
Sędzia powiedział ze to było tzw postępowanie pojednawcze
Jak to postępowanie pojednawcze? Powód wniósł zawezwanie do próby ugodowej? W postępowaniu pojednawczym nie przeprowadza się dowodów, w tym dowodów z przesłuchania stron. Byłeś słuchany na środku sali stojąc przy tym pulpicie i odpowiadałeś na pytania sądu i powoda?

piotrjankowiak napisał:
czy mogę na kolejnej sprawie nie zgodzić się na to słuchanie świadka
Jeżeli sąd dopuścił ten dowód to już za późno.

piotrjankowiak napisał:
3. Ogólnie co ja właściwie mogę?
Jeżeli po przesłuchaniu żony powoda sąd zamknie rozprawę to podtrzymuj swoje dotychczasowe stanowisko. Wskaż, że żona w ogóle nie powinna być przesłuchiwana biorąc pod uwagę to, co było napisane w tym wątku wcześniej. Podkreśl, że żona powoda nie jest wiarygodnym świadkiem, więc jej zeznania nie mogą stanowić podstawy do dokonania rozstrzygnięcia w sprawie.

tomBombadil napisał:
I co, nie zgodziłeś się? Na piśmie lub na poprzedniej rozprawie?
W momencie dopuszczenia dowodu z zeznań świadka jest już za późno. Sąd nie powinien dopuścić tego dowodu, ale to zrobił i być może oprze na nim swój werdykt. W przypadku niekorzystnego dla siebie wyroku będziesz mógł podnieść to naruszenie w apelacji.

Jak to postępowanie pojednawcze? Powód wniósł zawezwanie do próby ugodowej? W postępowaniu pojednawczym nie przeprowadza się dowodów, w tym dowodów z przesłuchania stron. Byłeś słuchany na środku sali stojąc przy tym pulpicie i odpowiadałeś na pytania sądu i powoda?

Jeżeli sąd dopuścił ten dowód to już za późno.

Jeżeli po przesłuchaniu żony powoda sąd zamknie rozprawę to podtrzymuj swoje dotychczasowe stanowisko. Wskaż, że żona w ogóle nie powinna być przesłuchiwana biorąc pod uwagę to, co było napisane w tym wątku wcześniej. Podkreśl, że żona powoda nie jest wiarygodnym świadkiem, więc jej zeznania nie mogą stanowić podstawy do dokonania rozstrzygnięcia w sprawie.
Otrzymałem wezwanie na sprawę. Najpierw Sąd próbował byśmy się porozumieli ale wstałem i powiedziałem ze nie będzie żadnego porozumienia i ze wnoszę o oddalenie pozwu w całości. Wtedy Sąd zawezwał na środek najpierw powoda później mnie. Nasze zeznania były w całości sprzeczne. On ze dał pieniądze , ja ze nie było żadnych pieniędzy. Na koniec adwokat powoda wniósł o powołanie świadka czyli żony. Nie wniosłem w tym momencie wniosku o niedopuszczenie jej zeznań gdyż myślałem, ze powinienem to uczynić na kolejnej sprawie w chwili gdy Sąd ja zawezwie. Czyli ze jak? Błąd ze nie uczyniłem tego wczoraj? Jest już za późno? Nie mogę dołączyć jakiegoś pisma?

A czy ja będę kolejny raz przesłuchiwany? Czy mogę zmienić np zeznania w których wczoraj wypadłem np kiepsko według swojej oceny

Generalnie, do wniosku dowodowego drugiej strony należy się odnieść przed jego dopuszczeniem. Ty tego nie zrobiłeś. Jeżeli sąd wydał postanowienie o dopuszczeniu dowodu z zeznań żony powoda, to za wiele w tym momencie już nie zdziałasz. Istnieje jeszcze szansa, że sąd nie wydał postanowienia w tym przedmiocie ale z Twojego pierwszego posta wynika, że jednak wydał i żona powoda zostanie wezwana. Możesz wysłać do sądu pismo (w dwóch egzemplarzach) w którym wskażesz, że dowód z zeznań świadka jest niedopuszczalny ze względów wyżej opisanych w tym wątku.

Strony są słuchane na końcu, po przeprowadzeniu innych dowodów, w tym dowodów z zeznań świadków. Wygląda na to, że jak na razie sąd orientacyjnie chciał się dowiedzieć jakie były Wasze stanowiska i zostaniesz przesłuchany w ramach przesłuchania stron przed zamknięciem rozprawy.

tomBombadil napisał:
Generalnie, do wniosku dowodowego drugiej strony należy się odnieść przed jego dopuszczeniem. Ty tego nie zrobiłeś. Jeżeli sąd wydał postanowienie o dopuszczeniu dowodu z zeznań żony powoda, to za wiele w tym momencie już nie zdziałasz. Istnieje jeszcze szansa, że sąd nie wydał postanowienia w tym przedmiocie ale z Twojego pierwszego posta wynika, że jednak wydał i żona powoda zostanie wezwana. Możesz wysłać do sądu pismo (w dwóch egzemplarzach) w którym wskażesz, że dowód z zeznań świadka jest niedopuszczalny ze względów wyżej opisanych w tym wątku.

Strony są słuchane na końcu, po przeprowadzeniu innych dowodów, w tym dowodów z zeznań świadków. Wygląda na to, że jak na razie sąd orientacyjnie chciał się dowiedzieć jakie były Wasze stanowiska i zostaniesz przesłuchany w ramach przesłuchania stron przed zamknięciem rozprawy.
Dziękuje za rzetelna i wyczerpująca odp proszę o ostatnie info zamierzam złożyć to pismo o którym mowa czy mogę się powołać na art74&1kc?

Powrót