Pożyczka dla teściów

• Autor wątku Autor wątku jola197416
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jola197416

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Zacznę od tego,że moja teściowa w zeszłym roku poprosiła mnie żebym wzięła dla niej pożyczkę od prowidenta.Jak twierdziła na pokrycie części swoich długów.Razem z teściem prowadzili firmę,w której pracował mój mąż.Niestety mieli problemy z opłatami.Planowali zamknięcie tego biznesu.
Ów pożyczkę,o jaką mnie prosili(1700zł)mieli zwrócić do 10 dni na ręce prowidenta zaraz po sprzedaży sprzętu firmowego.W takim terminie można odstąpić od umowy i oddać pożyczoną kwotę bez odsetek.
A było tak:
Za moje pieniądze pojechali sobie na wekend do Wisły.Firmę zamknęli,męża zwolnili.Sprzęty i samochód sprzedali-pieniędzy nie oddali.
Teściowa mnie poinformowała,że bierze raty na siebie i będzie je spłacać.Kazałam jaj napisać zobowiązanie,które miało być dowodem.Wpłaciła prowidentce tylko 200zł w siepniu 2011r. i od tamtego czasu ani grosza więcej,a z odsetkami to jest ponad 3000zł.
Od tamtego czasu unika kontaktu ze mną,nie odpowiada na moje listy,nie odbiera telefonu.
Ja i moja rodzina jesteśmy teraz w trudnej sytuacji finansowej,trójka dzieci,mąż nadal bez pracy ja pracuje na pół etatu.Nie mam z czego tego spłacać,co mogę zrobić w tej sytuacji?Przecież mogłabym te pieniądze przeznaczyć na potrzeby moich dzieci,a nie "hulanki"moich teściów.
Jak ściągnąć od nich dług?

Masz z nimi jakąś umowę? wygląda na to że formalnie oni nie mają wobec Ciebie żadnego długu a ten kredyt w providencie jest Twój i od CIebie będzie ściągany.

Mam tylko oświadczenie,które napisała moja teściowa zobowiązując się do spłaty całego kredytu.

Posiadam oczywiście umowę pożyczki,która jest na mnie oraz kilku świadków:mąż,p.prowident,córka teściowej ale ona może stanąć po jej stronie).

skoro ma pani oświadczenie, to sprawa wygląda w ten sposób, że co do zasady pani jest zobowiązana do spłaty tego kredytu, aczkolwiek równolegle może Pani wystąpić z powodztwem cywilnym o zapłatę przeciwko tesciowej.

Powrót