Pożyczka VIVUS, zajęcie konta bankowego, rozłożenie na raty

• Autor wątku Autor wątku alicjasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicjasz

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Niecałe dwa lata temu wzięłam pożyczkę w kwocie 150zł w vivusie, niestety nie miałam jej jak spłacić. Teraz okazuje się, że mam do spłacenia 700 zł, sprawa jest u komornika i doszło do zajęcia konta w banku. Bardzo chciałabym spłacić ten dług ale na raty ponieważ pracuję na umowę o pracę za najniższa krajową, i nie mam innych dochodów. W jaki sposób mogę dowiedzieć się/uzgodnić/poprosić o rozłożenie na raty ? Chciałabym też dowiedzieć się dlaczego tak bardzo wzrósł dług ? Nie mam żadnych listów ani telefonów czy smsów od VIVUSA, komornika czy firmy windykacyjnej ponieważ wtedy miałam inny adres i nr telefonu.
Proszę o pomoc

A z Sądu też nic nie było że wystapili o Nakaz Zapłaty ? Zresztą to pewnie Global się domaga tej kwoty ?

coco2000 napisał:
A z Sądu też nic nie było że wystapili o Nakaz Zapłaty ? Zresztą to pewnie Global się domaga tej kwoty ?

Nic nie dostałam, może na stary adres zamieszkania coś przyszło ale np. na adres zameldowania nic nie przyszło (adres zameldowania od dziecka mam ten sam ale studiuje i pracuje w innym mieście i tu zmieniam adresy wynajmowanych mieszkań). Nic nie wiedziałam, dopiero w moim banku się dowiedziałam, że jest zajęcie komornicze, na jaką kwotę i co to za osoba, jakaś Pani komornik z Otwocka, w internecie nie ma informacji o niej że ma coś wspólnego z windykacją Global.

Sprawdzić w sądzie na jaki adres poszedł list z Sądu informujący o złożonym pozwie.

Potem dalej można się zastanawiac

coco2000 napisał:
Sprawdzić w sądzie na jaki adres poszedł list z Sądu informujący o złożonym pozwie.

Potem dalej można się zastanawiac

A jak mogę się tego dowiedzieć ?

Dowiedz się u komornika o sygnaturę sprawy w sądzie oraz nazwę sądu jaki ten nakaz wydał.
Z tymi informacjami idziesz/dzwonisz do sądu i tam to ustalisz.

rafmik napisał:
Dowiedz się u komornika o sygnaturę sprawy w sądzie oraz nazwę sądu jaki ten nakaz wydał.
Z tymi informacjami idziesz/dzwonisz do sądu i tam to ustalisz.

Zadzwoniłam, dowiedziałam się jaka sygnatura akt i że dług wzrósł do 933,58 zł. Pytałam jaki sąd prowadzi sprawę prowadził e-sąd w Lublinie ale Pani zaznaczyła, że sprawa została przekazana do komornika. W rozmowie Pani zaproponowała mi raty po 400zł ale wiadomo, że przy najniżej krajowej są one dla mnie za wysokie.

Chciałam się dowiedzieć z kim się mam kontaktować w celu rozłożenia na raty tego długu ?

Ostatnia edycja:
Jakie masz Pytania?
Nic prostszego = zalogować się w E-Sądzie i będziesz miała wgląd do sprawy.
alicjasz napisał:
ale wiadomo, że przy najniżej krajowej są one dla mnie za wysokie.
Trudna sytuacja nie zwalnia od odpowiedzialności za dług.

korf napisał:
Jakie masz Pytania?
Nic prostszego = zalogować się w E-Sądzie i będziesz miała wgląd do sprawy.
Trudna sytuacja nie zwalnia od odpowiedzialności za dług.

Nie zwalnia ale nie jest powiedziane że Vivus tego "nie sprzedał " Global a wiadomo jak ich cesje wyglądają.

Jeśli na zły adres poszło doręczenie nakazu zapłaty to jest szansa na przywrócenie sprawy .

Wiadomo jak GCM pokpił sprawę. Z tym że odkrecenie tego w kontekście tych rozmów z wierzycielem i wysokości kwoty jest ekonomicznie mało uzasadnione.

coco2000 napisał:
Nie zwalnia ale nie jest powiedziane że Vivus tego "nie sprzedał " Global a wiadomo jak ich cesje wyglądają.

Jeśli na zły adres poszło doręczenie nakazu zapłaty to jest szansa na przywrócenie sprawy .

A mogę się dowiedzieć jak ich cesje wyglądają ?
Przywrócenie sprawy, co to może oznaczać dla mnie i jakie są na to szanse ?

digiton napisał:
Wiadomo jak GCM pokpił sprawę. Z tym że odkrecenie tego w kontekście tych rozmów z wierzycielem i wysokości kwoty jest ekonomicznie mało uzasadnione.

Możesz mi prościej wytłumaczyć swoją wypowiedź, nigdy nie miałam takich problemów i nie rozumiem twojej wypowiedzi.

Swoją drogą zastanawiam się czy dług przez dwa lata mógł tak bardzo wzrosnąć czy to normalne w VIVUSIE ?

Można sprawdzić w e-sadzie na jaki adres poszedł nakaz. Jak na inny niż zamieszkania, można wnioskować o przysłanie go na poprawny adres i wnieść jednocześnie sprzeciw. Załóż sobie konto w e-sadzie i zobacz akta sprawy. Bo zakładam że to było właśnie w tym sądzie złożone. Jak już ustalisz co i jak to wróć tutaj i ktoś Ci pomoże co dalej.

alicjasz napisał:
Zadzwoniłam, dowiedziałam się jaka sygnatura akt i że dług wzrósł do 933,58 zł. Pytałam jaki sąd prowadzi sprawę prowadził e-sąd w Lublinie ale Pani zaznaczyła, że sprawa została przekazana do komornika. W rozmowie Pani zaproponowała mi raty po 400zł ale wiadomo, że przy najniżej krajowej są one dla mnie za wysokie.

Ale miałaś zadzwonić do sądu, a nie do firmy windykacyjnej. W sądzie na pewno nikt Tobie nie proponował rozłożenia na raty.

rafmik napisał:
Ale miałaś zadzwonić do sądu, a nie do firmy windykacyjnej. W sądzie na pewno nikt Tobie nie proponował rozłożenia na raty.

Wiadomo, że u komornika dostałam propozycje spłaty ale miałam tylko imię i nazwisko komornika, dlatego zadzwoniłam tam żeby się dowiedzieć jaki jest nr sprawy i w jakim sądzie. Zalogowałam się do e-sądu i czekam na maila z loginem. Nie wie kto ile to trwa ? A w sądzie co miałabym się dowiadywać ?

W sądzie zobaczysz sobie akta sprawy. W zakładce moje sprawy > sprawy zakreślone. W aktach zobaczysz na jaki adres poszedł nakaz, czy został odebrany i tak dalej

digiton napisał:
W sądzie zobaczysz sobie akta sprawy. W zakładce moje sprawy > sprawy zakreślone. W aktach zobaczysz na jaki adres poszedł nakaz, czy został odebrany i tak dalej

Złożyłam wniosek o konto w e-sądzie ale dostałam po kliku dniach maila, że odrzucają mój wniosek 'z uwagi na brak weryfikacji danych z bazą danych PESEL'. Sprawdzałam kilkukrotnie, pesel podany był prawidłowo. Co dziwne po złożeniu wniosku wcześniejszego jak i dzisiejszego dostałam dwa maile z linkiem potwierdzającym adres mailowy.

Często się zdarza że po pierwszej próbie jest nie zgodność danych , ale po drugiej próbie jest ok.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Dostałam w końcu login w e-sądzie i teraz chciałabym wiedzieć czego i co dokładnie szukać. Niby jakieś pisma są z Global.... ale nie wiem co może pomóc w mojej sprawie...

Powrót