Praca a renta chorobowa

• Autor wątku Autor wątku Kris25l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kris25l

Witam nazywam się Krzysiek od urodzenia choruję na rozszczep kręgosłupa, zanik mięśni kończyn dolnych, jednak poruszam się samodzielnie i pracuje. Kiedy skończyłem 18 lat otrzymałem rentę socjalną jednak na krótko, gdyż podjąłem pracę i została zawieszona. Po przepracowaniu odpowiedniej ilości lat, po uzbieraniu odpowiedniej ilości składek złożyłem dokumenty o rentę chorobową. Jednak ZUS odrzucił wniosek sądząc, że niepełnosprawność powstała od urodzenia a nie w okresie pracy, dodam, że pracuję przy komputerze. Od kiedy pracuję nosze okulary gdyż pogorszył mi się wzrok, mam drętwienia kończyn górnych jak i dolnych czego nigdy nie było, pojawiły się choroby odbytu, bóle kręgosłupa, pogłębia się lordoza oraz ogólne pogorszenie w poruszaniu się jak i samoobsłudze. Mam pytanie czy muszę paść na twarz iść na półroczne zwolnienie, żeby ZUS zauważył mój pogarszający się stan wtedy przyzna mi rentę chorobową, tylko wtedy kto przyjmie mnie do pracy?? Czy nie można w tym kraju pracować i otrzymywać renty z tytułu niepełnosprawności? Proszę o porady

najważniejsze są opinie lekarzy u których sie leczysz.

No lekarze są za mną tzn opinie wydali jak do renty socjalnej czyli nie zdolny do pracy do własnej egzystencji itd mam znaczny stopień I grupę inwalidzką tylko ZUS tego nie widzi

jesli pracujesz, to jak masz I gr. inw. ? Tak rozumuje ZUS

Lekarz orzecznik ustala niezdolność do pracy, a nie stopień niepełnosprawności.
Zdecyduj się na coś. Nie można jednocześnie pracować i być niezdolnym do pracy. Skoro pracujesz to znaczy, że jesteś zdolny do pracy. Chyba logiczne.

Cytuję : ORZECZENIE LEKARZA ORZECZNIKA ZUS
1. W oparciu o obowiązujące przepisy ustalono :
- Jest Pan niezdolny do pracy.
- Jest Pan trwale całkowicie nie zdolny do pracy.

Chyba wiem co czytam tak więc wynika, ze w naszym pięknym kraju można droga Moreno

1. Niepełnosprawność to w świetle przepisów nie to samo co niezdolność do pracy. Rentę możesz mieć z tytułu niezdolności do pracy a nie niepełnosprawności.
2. Skoro tak brzmi orzeczenie, to skąd niby ta I grupa (pomijam fakt, że grup inwalidzkich nie ma już od 1997, jak się nie mylę).

Ale tam nie jest napisane, że nie jestem nie zdolny do pracy z powodu niepełnosprawności czy z innego powodu

Orzeczenie o niepełnosprawności to zupełnie inne orzeczenie niż orzeczenie o niezdolności do pracy.
Nie każda niepełnosprawność jak to sobie nazywasz, czyli wprost jakaś choroba czy schorzenie powoduje niezdolność do pracy.

Kucharz, który stracił w wypadku ręce będzie niezdolny do pracy, bo do gotowania potrzebne są mu ręce. Natomiast programista, bez nogi nie jest niezdolny do pracy w wyuczonym zawodzie, bo przecież do pisania programów nie potrzebuje nóg. Chyba bardziej obrazowo nie można tego wyjaśnić.

Powrót