K
Kris25l
Witam nazywam się Krzysiek od urodzenia choruję na rozszczep kręgosłupa, zanik mięśni kończyn dolnych, jednak poruszam się samodzielnie i pracuje. Kiedy skończyłem 18 lat otrzymałem rentę socjalną jednak na krótko, gdyż podjąłem pracę i została zawieszona. Po przepracowaniu odpowiedniej ilości lat, po uzbieraniu odpowiedniej ilości składek złożyłem dokumenty o rentę chorobową. Jednak ZUS odrzucił wniosek sądząc, że niepełnosprawność powstała od urodzenia a nie w okresie pracy, dodam, że pracuję przy komputerze. Od kiedy pracuję nosze okulary gdyż pogorszył mi się wzrok, mam drętwienia kończyn górnych jak i dolnych czego nigdy nie było, pojawiły się choroby odbytu, bóle kręgosłupa, pogłębia się lordoza oraz ogólne pogorszenie w poruszaniu się jak i samoobsłudze. Mam pytanie czy muszę paść na twarz iść na półroczne zwolnienie, żeby ZUS zauważył mój pogarszający się stan wtedy przyzna mi rentę chorobową, tylko wtedy kto przyjmie mnie do pracy?? Czy nie można w tym kraju pracować i otrzymywać renty z tytułu niepełnosprawności? Proszę o porady