Praca legana w Niemczech ?

• Autor wątku Autor wątku Moniii1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moniii1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chciałabym dowiedzieć się paru rzeczy na temat legalnej pracy w Niemczech. Od dwóch lat mieszkamy z moim mężem w Niemczech. Mój mąż pracuje tutaj legalnie ( etat ) ma pozwolenie o prace itd. Ja niestety na razie jeszcze tutaj nie pracowałam ale mam nadzieje, że to się zmieni. Jestem ubezpieczona jako Familienversicherung. Następująca kwestia: Dostałam propozycje pracy w niemieckiej firmie ( jako telefonistka ) w ograniczonym godzinowo wymiarze (12 godzin tygodniowo). Zarabiałabym mniej niż 400 Euro miesięcznie. W umowie napisane było: Freiberuflich ( kein Lohnsteuerkarte). Zapytałam się pracodawcy czy muszę zgłaszać w Finanzamcie, że pracuje? Powiedziano mi, że nie muszę. Zapytałam się także jak wygląda sytuacja z pozwoleniem o prace , ponieważ wiem, że Polacy takiego pozwolenia nie mają do kwietnia 2011. Odpowiedziano mi niepewnie, że to raczej nie ma problemu bo jestem z Unii Europejskiej i tak dalej. Czy jest to praca na zasadzie MiniJob? Czy jeśli pracowałabym do zarobków do 400 Euro, mogłabym być dalej ubezpieczona jako Familienversicherung, czy musiałabym odprowadzać składki i ubezpieczyć się oddzielnie ? Czy w ogóle mogę zacząć taką pracę nie posiadając pozwolenia o pracę? Proszę o radę.:?::-(

to pewnie ,ze mozesz byc dalej ubezpieczona..ja tez pracuje na 400 euro i jedynie co mi facet odprowadza z tego to 5 % socjalne ubezpieczenia..jak ktos chce wiecej to musi sobie sam odprowadzac reszte...co do pozwolenia na prace to nie wiem jak o jest..wiem ,ze sa z tym problemy i odmawiaja..no chyba ze pracodawca potwierdzi ,ze na Twoje miejsce nie ma nikgo i ty mu odpowiadasz...

Czegos tu nie rozumiem. Jesli twoj maz ma Arbeitserlaubnis Unbefristet to ty automatycznie tez miusisz dostac. Trzeba sie zglosic do Arbeitsam i zlozyc wniosek. Dodadkowym atutem bedzie list od pracodawcy.

Dzięki za odpowiedzi, mój mąż ma Arbeitserlaubnis Unbefristet, ale ja mam tylko pozwolenie na pobyt. Dlaczego miłabym dostac też Arbeitserlaubnis ? Tylko dlatego, że przebywan na terenie Niemiec? Jest jakiś przepis na to ? Czy to nie pracodawca powinnien sie wystarac o pozwolenie dla mnie?

jeszcze male pytanie, na jakiej podstawie maz dostal pozwolenie na prace? ma obywatelstwo ? jesli tak to pani dostanie automatycznie jesli nie to jest problem

ostał pozwolenie bo pracuje jako inżynier. Nie ma obywatelstwa niemieckiego, wiec chyba jest jednak problem...

wiec jest pani tylko jako malzonka obywatela polskiego pracujacego w de, moze pani pracowac jako pracownik sezonowy, warunki i inne informacje znajduja sie w podobnych postach na temat pracy w niemczech
jesli jakis pracodawca zatrudni pania to .. lekko sie podlozy ;) ale to w sumie jego problem ;)

Ja po 3ch latach zameldowania dostalam Arbeitserlaubnis unbefristet bez problemu. I nie mam pochodzenia, nie pracowalam. Bylam na utrzymaniu mojego chlopaka.

Witam
Mam pytanie odnośnie niemickiego pochodzenia.Otóż od czego zależy,że nie które firmy przyjmują do pracy w niemczech z pochodzeniem niemieckim a inne firmy tego nie wymagają? Otóż znalazłem firme która by mi przyjeła ale potrzebne jst pochodzenie którego niemam, czy jest jakaś inna możliwośc aby ta firma mnie przyjeła bez niemieckich papierów:?:Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Mariusz22 napisał:
Witam
Mam pytanie odnośnie nczech z pochodzeniem niemieckim a inne firmy tego nie wymagają? Otóż znalazłem firme która by mi przyjeła ale potrzebne jst pochodzenie którego niemam,iemickiego pochodzenia.Otóż od czego zależy,że nie które firmy przyjmują do pracy w niem czy jest jakaś inna możliwośc aby ta firma mnie przyjeła bez niemieckich papierów:?:Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

:D to idz do tej firmy co nie wymagają

Mariusz22 napisał:
... czy jest jakaś inna możliwośc aby ta firma mnie przyjeła bez niemieckich papierów:?:Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

prosze zapytac w tej firmie, przeciez to oni chca pana zatrudnic

Witam
Mam pytanie odnośnie niemickiego pochodzenia.Otóż od czego zależy,że nie które firmy przyjmują do pracy w niemczech z pochodzeniem niemieckim a inne firmy tego nie wymagają:?:

od widzimisia osoby w "Personalabteilung"
chyba, ze sa to roznego rodzaju sluzby lub instytucje panstwowe ale wtedy zatrudnienie pracownikow legitymujacych sie obywatelstwem niemieckim reguluja odrebne przepisy

Witam! Mam zamiar podjąć legalną pracę w Niemczech skorzystałam z oferty pracy na mypolacy.de ale do końca nie jestem przekonana i tu mój problem jak sprawdzić taką osobę czy ma jakąś firmę legalną (
Telefon xxxxxxxxxxx Os. kontaktowa:“Büroservice” Renata Pawlowska )Jeżeli jestem nie w tym dziale co trzeba proszę o podpowiedz gdzie pytać Pozdrawiam serdecznie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Mam pytanie od trzech lat prowadze działalnośc w Niemczech czy to prawda że teraz mogę dostać pozwolenie na pracę jeżeli tak to na jak długo ?

Witam.Mam pytanie odnosnie Arbeiterlaubnis.Otoz dwukrotnie odbywalam trzymiesieczna praktyke w niemczech,po czym dostalam po zalatwieniu formalosci w polsce tzw.Zulassingsbescheinigung od Bundesagentur für Arbeit na okres od 15.02.2009 do 14.02.2010(czyli na czas trwania mojej umowy)Arbeitserlaunis nie otrzymalam gdyz po wygasnieciu umowy doprowolnie zrezygnowalam i wrocilam do kraju.Bylam tak zwanym ''pracownikiem gosciem''a z tego,czego sie dowiedzialam owym pracownikiem moge byc tylko raz.Czy to oznacza,ze juz nigdy nie bede mogla legalnie pracowac w niemczech dluzej niz 4 miesiace?I czy jest mozliwosc ponownego starania sie o Arbeitserlaunis.Bardzo prosze o odpowiedz.To dla mnie bardzo wazne.

Powrót