M
Moniii1980
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, chciałabym dowiedzieć się paru rzeczy na temat legalnej pracy w Niemczech. Od dwóch lat mieszkamy z moim mężem w Niemczech. Mój mąż pracuje tutaj legalnie ( etat ) ma pozwolenie o prace itd. Ja niestety na razie jeszcze tutaj nie pracowałam ale mam nadzieje, że to się zmieni. Jestem ubezpieczona jako Familienversicherung. Następująca kwestia: Dostałam propozycje pracy w niemieckiej firmie ( jako telefonistka ) w ograniczonym godzinowo wymiarze (12 godzin tygodniowo). Zarabiałabym mniej niż 400 Euro miesięcznie. W umowie napisane było: Freiberuflich ( kein Lohnsteuerkarte). Zapytałam się pracodawcy czy muszę zgłaszać w Finanzamcie, że pracuje? Powiedziano mi, że nie muszę. Zapytałam się także jak wygląda sytuacja z pozwoleniem o prace , ponieważ wiem, że Polacy takiego pozwolenia nie mają do kwietnia 2011. Odpowiedziano mi niepewnie, że to raczej nie ma problemu bo jestem z Unii Europejskiej i tak dalej. Czy jest to praca na zasadzie MiniJob? Czy jeśli pracowałabym do zarobków do 400 Euro, mogłabym być dalej ubezpieczona jako Familienversicherung, czy musiałabym odprowadzać składki i ubezpieczyć się oddzielnie ? Czy w ogóle mogę zacząć taką pracę nie posiadając pozwolenia o pracę? Proszę o radę.:?::-(