Praca na L4

• Autor wątku Autor wątku Mruczka77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mruczka77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W firmie w ktorej pracuje, jedna osoba juz kolejny miesiac przebywa na zwolnieniu lekarskim, a mimo to w porozumieniu z pracodawca codziennie przychodzi do pracy. Pobiera zasilek chorobowy + pracodawca wyplaca jej "na czarno" wynagrodzenie. Co mozna zrobic z takim faktem? Pisalam email na glowna strone zusu w tej sprawie i odpisano mi zeby zlozyc formalny wniosek. Jednak nie chce miec z tego powodu nieprzyjemnosci w pracy.

E-mail powinien być traktowany na równi co pismo złożone osobiście. Nawet zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa już można składać e-mailowo.
Jednak zgodnie art. 63 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. kodeksu postępowania administracyjnego, brzmienie jest następujące:
"Podanie powinno zawierać co najmniej wskazanie osoby, od której pochodzi, jej adres i żądanie oraz czynić zadość innym wymaganiom ustalonym w przepisach szczególnych."

Oznacza to, że treść kierowanej korespondencji powinna zawierać co najmniej wskazanie:

osoby (imienia i nazwiska) od której pochodzą,
adresu (kodu pocztowego, miejscowości, ulicy i nr domu), przedmiotu sprawy, której dotyczy.

Tak wiem ze sa takie wymogi i przez to podobny proceder jest praktykowany podejrzewam w wielu miejscach pracy. Bo kazdy boi sie ujawnienia swoich danych. Mi tez radzono "daj spokoj bo obroci sie to przeciw tobie" . I tym sposobem za naszym przyzwoleniem lamane jest prawo o czym wielu wie ale nikt z tym nic nie zrobi ze strachu o wlasna skore, a przepisy chronia nieuczciwych pracownikow i pracodawcow, ktorzy w ten sposob trwonia pieniadze z naszych skladek. Ktos nie dostanie zasluzonej renty, innemu zabraknie na refundacje leku, a burzuazja smieje sie w twarz ehhh

Kontrole z ZUS to fikcja, znam z autopsji.

Inspekcja Pracy pomoże. Oni raczej nie będą wymagali "formalnego wniosku".

Na stronie Panstwowej Inspekcji Pracy jest wyraznie napisane, ze nie odpowiadaja na anonimy...

Mruczka77 napisał:
odpisano mi zeby zlozyc formalny wniosek. Jednak nie chce miec z tego powodu nieprzyjemnosci w pracy.
To wybierz, co Ci bardziej doskwiera. Nieprzyjemności w pracy, czy śmiech "burżuazji". A w ogóle to masz jakieś dowody na to, co piszesz?

Powrót