Monika R
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 1 501
Donata ale na R2 też moze pracować po za zk jak rownież na terenie zk
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ja natomiast uważam, że jest taka możliwość. Prywatni przedsiębiorcy zatrudiają skazanych i jest to normą. Więc dlaczego prywatny przedsiębiorca nie mógłby zatrudniać sam siebie? Jeżeli warsztat Twojego męża posiada osobowość prawną i spełnia wszystkie wymogi ku temu by mógł podpisać umowę z dyrektorem zk o zatrudnienie skazanych ( w tym i Twojego męża) to dlaczego nie? Wszystko zależy od dyrektora. KKW mówi o tym tak:ania060795 napisał:Mam pytanie mąz odsiaduje wyrok w zakładzie półotwartym w P2 pracuje na wolności , jeździ autobusem ( bez konwoju ) i moje pytanie czy jest taka możliwość iż zamiast chodzić do pracy innej mógłby chodzić do pracy w swoim warsztacie samochodowym iż prowadzi swoją działalność gospodarczą ,która istnieje przed zamknięciem meża do Z.K . Z tąd też moje pytanie czy jest taka możliwość i gdzie to można WSZYSTKO załatwić ?
Z góry dziękuję bardzo za pomoc
Czy Twoja wypowiedz ma się obronić sama? Bądź łaskaw mnie oświecić, a jak nie to zmień sobie nica na "kleryk 10"biskup10 napisał:recedes, jestem tu nowy, ale całkowicie się rozmijasz z prawdą. tytuł 'przyjaciel forum" do czegoś obliguje!![]()
A co wnoszą Twoje wypowiedzi? Skoro piszesz, że się całkowicie rozmijam z prawdą to bądź łaskaw to merytorycznie uzasadnić. Pouczasz forumowiczów od pierwszego swojego postu, to chyba masz sporą wiedzę?biskup10 napisał:sorry recedes ale twoja wypowiedź, niczego nie wniosła do tematu! a jak widzę, ty często szukasz zwady w swoich postach, a kultura twoich postów pozostawia wiele do życzenia... wcześniej słuszną uwagę zwrócił ci marcinmajster, w temacie pracy skazanego poza terenem zk![]()
Coś Ci się pomyliło. To Ty masz dowieść, że to jest niemożliwe.biskup10 napisał:recedes twój post nr 49 jest wprowadzeniem forumowiczów w błąd! podaj mi choć jeden przykład zk w Polsce - gdzie osadzony pracuje w swojej firmie?:smile:
Niech wspólnik Twojego męża uda się na rozmowę do dyrektora zk i złoży propozycję zatrudnienia w warsztacie skazanego o odpowiednich kwalifikacjach (ze wskazaniem na Twojego męża). Takie zatrudnienie organizuje się w systemie bez konwojenta tzn., że mąż tak jak dotychczas będzie mógł do tej pracy dojeżdżać sam lub (jeżeli dyrektor postawi taki warunek) będzie do tej pracy pobierany i odwożony przez tzw przedstawiciela kontrahenta. W takich sytuacjach przedstawiciele zakładu karnego (najczęściej jest to ktoś z ochrony i pracownik odpowiedzialny za zatrudnienie) dokonują rozpoznanie miejsca pracy. Jeżeli warunki proponowane przez kontrahenta są ok i nie wystąpią przeszkody formalne (tzn firma musi być zarejestrowana i posiadać osobowość prawną) dyrektor podpisuje umowę z pracodawcą ( czyli mężem i wspólnikiem) i Twój mąż może podjąć pracę w swojej firmie. Ustalone wynagrodzenie będzie wpływało na męża konto do zk i wszystko będzie zgodne z literą prawa. Jeszcze raz podkreślam: WSZYSTKO ZALEŻY OD DYREKTORA ZK. Z praktycznego punktu widzenia , chyba lepiej będzie jak firmę będzie reprezentował tylko wspólnik. Praktycznie w każdym zk gdzie odbywają karę skazani w warunkach zk typu półotwartego lub otwartego, tego rodzaju zatrudnienie jest organizowane. Skazani produkują w prywatnych zakładach meble, robią but etc. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby naprawiali samochody. Takie zatrudnienie jednak podlega kontroli i jeżeli zostaną złamane zasady mąż może być z tego zatrudnienia w każdej chwili wycofany.ania060795 napisał:witam was!!!czyli odpowiedz na moje pytanie jest negatywna?a więc co mogę zdziałać?mężowi pozostało 3 msc do półowy kary a warsztat który istnieje jest pilnowany przez wspólnika i niestety rosną pomału długi i dlatego myślałam że jest jakieś prawo by mógł pracować w swojej firmie?może ktoś będzie wiedział jak pomóc jak zaradzić co zrobić w takim przypadku?myślałam o przerwoie w karze ale zanim zbierze się komisja to minie miesiąć półtora a tu chodzi o jak najszybsze działanie.dlatego jeszcze raz proszę jak ktokolwiek będzie wiedział coś na ten temat proszę o odpowiedz bardzo dziękuję i pozdrawiam.