Praca skazanego poza zakładem karnym

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mój też ma niestety mieć na terenie zakładu jak się okazało :( ale lepsze to niż nic... Warunku mieć i tak nie będzie bo ma tylko pół roku wyrok, a o przepustkach już teraz mówi :) Ja męczę wychowawcę żeby dostał pracę jak najszybciej... A czemu nie pójdzie? Niech się stara... zawsze to zabija czas

moj ma 12 m-cy
wychowawca powiedzial ze wokande bedzie mial w sierpniu...i za krotki wyrok na prace..ale czeka w kolejce..moze sie uda.. :) ]
fakt czas napewno zleci szybciej ....

Mój ma pół roku i nie jest to za którki wyrok na pracę. Widocznie to prawda, co ZK, to obyczaj.

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego przy p2 cyt."ten więzień absolutnie nie może podjąć pracy poza ZK " ?
Dodaję,iż ów więzień :/ ma karę 3 miesięcy pozb wol.

od poniedzialku moj lobuz jednak zaczyna prace :)

Antolinka...kurcze dziwne..moze chodzi o to ze za krotki wyrok..mojego nie chcieli dac a ma 12 m-cy..moze szkoda im na badania lekarskie ... :D :D

No właśnie dziwne... A może chodzi o to,że ma jeszcze 2 inne wyroki(odroczone) ? Ale z drugiej strony po co daliby mu p2...
Tak myślę,że może za krótko tam jest (9 dni) i nie zdążyli go poznać.Ale to też nie dostałby p2...
Sama nie wiem...
A szkoda... szybciej by mu czas płynął...

antolinka, pogadaj z wychowawcą :) Ja męczyłam wychowacę mojego, teraz jest już na półotwarym, a niebawem będzie na półotwarym "z przywilejami" i tam zacznie pracę... Zapytaj się dlaczego ma taką opinię?

monika, gratuluję :) :) :) mówiłam, że nic straconego :)

antolinka z tego co mi się wydaje to w obu przypadkach (praca i p2) chodzi o to że ma bardzo krótki wyrok, pozatym w większości z ZK trzeba najpierw dać się poznać wychowawcy i kierownikowi ochrony zanim kogoś puszczą do pracy poza ZK, może niech narazie próbuje dostac pracę na terenie ZK (zawsze to też zabija czas)

szkoda tylko ze nie jest to praca poza zakladem :( ale zawsze cos :) jakos ten czas mu zleci :)

jeśli moj ma wstrzymana prace przez fakt ze bedzie przewieziony do innego miasta ale ma wrocic do tego samego z,k po zakonczeniu dochodzenia to czy wtedy wroci tez do pracy?

WIEZIEN I PRACA

czy ktos wie czy istnieja przepisy jakie warunki ma miec osoba przebywajaca w ZK ktora pracuje na wolnosci konkretnie w budownictwie??PROSZE ODPISZCIE

Połączyłam wątki - M.

Czy pracodawca ma mu zapewnić ciuchy,jedzenie itd???

jak moj R pracował poza ZK (także budownictwo) to ubrania do pracy załatwiał we własnym zakresie (ale z tego co pamiętam dostali od ZK lub pracodawcy ubrania robocze) jedzenie tez we własnym zakresie tym bardziej że "można było" mu je przywieść więc przynajmniej coś dobrego zjadł

a co do konkretnych przepisów to w kkw znalazłam
art121 § 5. W stosunku do skazanych pracujących stosuje się przepisy prawa pracy w zakresie czasu pracy oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.

[cytat="ewciaaa":kay1a5vw]jak moj R pracował poza ZK (także budownictwo) to ubrania do pracy załatwiał we własnym zakresie (ale z tego co pamiętam dostali od ZK lub pracodawcy ubrania robocze) jedzenie tez we własnym zakresie tym bardziej że "można było" mu je przywieść więc przynajmniej coś dobrego zjadł

a co do konkretnych przepisów to w kkw znalazłam
art121 § 5. W stosunku do skazanych pracujących stosuje się przepisy prawa pracy w zakresie czasu pracy oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.[/cytat:kay1a5vw]
dzieki ewciaaa:*:*
:serce:

Dokładnie Ewcia mój T jak pracował po za ZK to musiał sobie sam zapewnić ubranie robocze ,oraz wyżywienia!!!
Ale masz racjie bardzo duży plus tego,że można zawieść jedzenia i zawsze coś dobrego!!!
Pozdrawiam!!

pracę poza zk bardzo mile wspominam, 6 ostatnich miesięcy w zk traktowałem jako wczasy: wychodziłem po 7 rano, ok. 17 wracałem, w soboty i niedzielę (przed południem) pracowałem społecznie na terenie zk, w między czasie widzenia, a jeszcze praca w redakcji miesięcznika więziennego - nie raz brakowało czasu! Z drugiej strony, często miałem kontrole w miesjcu pracy (czy przypadkiem nie oddaliłem się???)...

marcinmajster napisał:
pracę poza zk bardzo mile wspominam, 6 ostatnich miesięcy w zk traktowałem jako wczasy:

Z drugiej strony, często miałem kontrole w miesjcu pracy (czy przypadkiem nie oddaliłem się???)...

Ja tez milo wspominam prace poza obrebem z.k. ,rowniez mialem kontrole dwa razy w tyg.
Co do odziezy to z.k. nas zaopatrzylo ,w stosowna do pory roku , żywnosc zapewnial pracodawca .

Ostatnia edycja:
Moj W zostal aresztowany 18 lutego tego roku.Dostal wyrok bezwzgledny na 6 miesiecy.Jest recydywista i ma juz polotwarty,choc przebywa jeszcze w areszcie i czeka na transport do zk Koronowo.Dzwonil do mnie bym poszla do dyrektora w poniedzialek i prosila w swoim i jego imieniu o przeniesienie go do oddzialu aś do otwartego by dostal prace na wolnosci.Ma wyrok za kradziez.Napisalam pismo i mam zamiar je dac po rozmowie z dyrektorem,zobaczymy czy sie uda,mam nadzieje.Ma zasadzone alimenty tyle,ze nie podam go do komornika bo tego nie chce(potem sa dlugi i klopoty).Jak myslicie sa szanse na otrzymanie R3 majac po niecalych 2 tygodniach przyznane R2?Opinia u wychowawcy bardzo dobra.Dodam,ze mamy 2 dzieci a ja zostalam z kwota na przezycie 512zl:mad:

Powrót