Praca w Służbie Więziennej - IV

• Autor wątku Autor wątku Temida123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
uzytkownikanazwa napisał:
Rozumiem, ze dojazd we własnym zakresie? Szczerze mówiąc, byłam przekonana, ze to będzie gdzieś bliżej a nie 550 km od Wrocławia ;)

Tak, we własnym. Oczywiście zwracają koszty. Ale polecam dotrzeć do osób, które tez będą jechały, zawsze można się razem zabrać.

uzytkownikanazwa napisał:
Rozumiem, ze dojazd we własnym zakresie? Szczerze mówiąc, byłam przekonana, ze to będzie gdzieś bliżej a nie 550 km od Wrocławia ;)

Potwierdzam poprzednie informacje oraz to, że jest to miejscowość Kikity. Dojazd we własnym zakresie.

Listopad19 napisał:
Potwierdzam poprzednie informacje oraz to, że jest to miejscowość Kikity. Dojazd we własnym zakresie.

Lepiej dojechać tam autem, czy są jakieś alternatywy w postaci kolei, autobusów bez miliona przesiadek? :)
Pytanie kieruję do osób z okręgu wrocławskiego, które miały przyjemność tam jechać :P

Ostatnia edycja:
Hej! Czy ktoś się orientuje jak jest w okregu krakowskim? W zeszłym roku była rekrutacja, a teraz mam wrażenie, że cała Polska, tylko bez Krakowa/podkarpacia :/ Kiedyś na praktykach usłyszałam, że bez znajomości można zapomnieć o robocie.

W rekrutacji można zdobyć max 120pkt, tak? po 30 z rozmowy, testów sprawnościowych, testu wiedzy ogólnej i wykształcenie?

Kolejne moje pytanie dotyczące ankiety bezpieczeństwa osobowego, którą sprawdza ABW.
Jeśli mój partner był karany ma to jakiś wpływ? Różne źródła podają różne info, ktoś wie coś z doświadczenia? Ich interesuje podobno głównie to, czy są powiązania z obcym wywiadem itp., itd. Jak ma się do tego karalność?

Jak również są sprawdzane historie chorób? Jeśli kiedyś się leczyło, ale już nie chodzi się do danej poradni, to też trzeba to wpisywać?

Dzięki za odpowiedź , pozdrawiam przyszłych gadów :)

loluk1121 napisał:
Lepiej dojechać tam autem, czy są jakieś alternatywy w postaci kolei, autobusów bez miliona przesiadek? :)
Pytanie kieruję do osób z okręgu wrocławskiego, które miały przyjemność tam jechać :P

Sprawdzają Twoją cierpliwość i wytrzymałość, tak przy okazji :D

Agu30 napisał:
Hej! Czy ktoś się orientuje jak jest w okregu krakowskim? W zeszłym roku była rekrutacja, a teraz mam wrażenie, że cała Polska, tylko bez Krakowa/podkarpacia :/ Kiedyś na praktykach usłyszałam, że bez znajomości można zapomnieć o robocie.

W rekrutacji można zdobyć max 120pkt, tak? po 30 z rozmowy, testów sprawnościowych, testu wiedzy ogólnej i wykształcenie?

Kolejne moje pytanie dotyczące ankiety bezpieczeństwa osobowego, którą sprawdza ABW.
Jeśli mój partner był karany ma to jakiś wpływ? Różne źródła podają różne info, ktoś wie coś z doświadczenia? Ich interesuje podobno głównie to, czy są powiązania z obcym wywiadem itp., itd. Jak ma się do tego karalność?

Jak również są sprawdzane historie chorób? Jeśli kiedyś się leczyło, ale już nie chodzi się do danej poradni, to też trzeba to wpisywać?

Dzięki za odpowiedź , pozdrawiam przyszłych gadów :)

Test sprawnosci i test wiedzy ogólnej na pewno po 30, a nie wiem jak jest z wykształceniem i rozmową. Natomiast przeglądając rankingi na stronie sw, nie widziałam nigdy by ktoś miał więcej punktów niż 80 :o Jeśli chodzi o, to ze Twój partner był karany to nie mam pojęcia jak to się ma do rekrutacji - wiem tylko, od innych fszy, żeby przemilczeć to na ewentualnej rozmowie kwalifikacyjnej. Ale może w tym temacie wypowie się ktoś bardziej doświadczony ode mnie. :)

loluk1121 napisał:
Test sprawnosci i test wiedzy ogólnej na pewno po 30, a nie wiem jak jest z wykształceniem i rozmową. Natomiast przeglądając rankingi na stronie sw, nie widziałam nigdy by ktoś miał więcej punktów niż 80 :o Jeśli chodzi o, to ze Twój partner był karany to nie mam pojęcia jak to się ma do rekrutacji - wiem tylko, od innych fszy, żeby przemilczeć to na ewentualnej rozmowie kwalifikacyjnej. Ale może w tym temacie wypowie się ktoś bardziej doświadczony ode mnie. :)

Na rozmowie nikt nie będzie kazał o tym mówić, jeśli nie padnie takie pytanie, ale później w ankiecie, o której pisze koleżanka już się takich informacji udziela, również o rodzinie etc.
Ja bym na pewno nie zatajała takiej informacji, po prostu szczerze bym opisała tę sytuację i ewentualnie wyjaśniła, gdyby potem o to dopytali.

Jestem z Lubelskiego jesli macie pytania ogolnie od złożenia dokumentow przez caly proces rekrutacji chetnie odpowiem pomogę a także wymienie poglądy ja nam jusz za sobo caly proces i mialem propozycje pracy w areszcie sledczym jak i zakladach karnych

Agu30 napisał:
Pytałam o to mojego lekarza, mówił, że nie powinni brać tego pod uwagę , ale to już zalezy od osoby, ktora tam siedzi.... Ryzyk -fizyk.

Niby braki mają a dostać się graniczy z cudem:rolleyes: I tak potem wieeelu f-szy chodzi do różnych lekarzy, bo mają dodatek ;)

No i jak jest z tatuażami?? To prawda, że psycholog się czepia?

Są pytania o tatuaże, ale tu także zależy od pani psycholog, jeśli jest w miarę wyrozumiała lub Ty potrafisz wybronić się ze swojego wyboru dotyczącego tatuażu to powinno nie być problemu. No chyba, że dziarę masz na szyi, dłoni czy w innym widocznym miejscu to podejrzewam, że nie będzie zmiłuj.

Agu30 napisał:
No i jak jest z tatuażami?? To prawda, że psycholog się czepia?

Kwestia podejścia do posiadania tatuażu zależy pewnie od okręgu. Brałam udział w naborze w okręgu krakowskim i komisja nie dała zdolności dziewczynie, która ma tatuaż.

Dokładnie kwestia podejścia do tatuaży i w jakim miejscu jest wykonany. Jeżeli nie będzie widoczny spoza munduru oraz jego treść nie będzie w jakiś sposób wulgarna czy zakazana to nie powinno być problemu aczkolwiek są lekarze starej daty, gdzie w ich mniemaniu robienie tatuażu jest to w pewnym sensie oszpecanie samego siebie i według ich toku myślenia taki człowiek nie powinien pracować w SW.

Czy stopień z straży granicznej starszy szeregowy przechodzi w służbie wieziennej

Czy dostane dodatek jakiś np stażowy itp jak pracowalem 10lat w zakladzie prywatny w firmie czy to sie liczy

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mam tatuaże, wydawało mi si.ę, że mamy XXI wiek, pracowałam w przedszkolu, gdzie nie było to niczym 'łał' . Mam między nadgarstkiem, a łokciem - koronę na kolorowym tle, na plecach pod karkiem (nad koszulką nie widać) mandalę z lotosem, wilka na udzie i napis na drugim. Serio widziałam nie raz wytatuowanych strażników i policjantów, lekarki, nauczycielki, panie z warzywnego :confused:
Nie mam tatuazy bez znaczenia, chociaż nie zostały one zrobione po jakiś szczególnych wydarzeniach, każdy mogę opisać, nie mają jakiś "pato" znaczeń. Znaczy, że mam lecieć z laserem? (żart)

Inna beczka, czy pracownik cywilny z dziennika podawczego jest sprawdzany pod kątem ABO ?

Załamaliście mnie, chyba jednak trza wrócić do pracy w przedszkolu :rolleyes: :D

Agu30 napisał:
Mam tatuaże, wydawało mi si.ę, że mamy XXI wiek, pracowałam w przedszkolu, gdzie nie było to niczym 'łał' . Mam między nadgarstkiem, a łokciem - koronę na kolorowym tle, na plecach pod karkiem (nad koszulką nie widać) mandalę z lotosem, wilka na udzie i napis na drugim. Serio widziałam nie raz wytatuowanych strażników i policjantów, lekarki, nauczycielki, panie z warzywnego :confused:
Nie mam tatuazy bez znaczenia, chociaż nie zostały one zrobione po jakiś szczególnych wydarzeniach, każdy mogę opisać, nie mają jakiś "pato" znaczeń. Znaczy, że mam lecieć z laserem? (żart)

Inna beczka, czy pracownik cywilny z dziennika podawczego jest sprawdzany pod kątem ABO ?

Załamaliście mnie, chyba jednak trza wrócić do pracy w przedszkolu :rolleyes: :D

Uuu jest ich trochę... w SW zależy na jakiego psychologa i lekarza trafisz. Teoretycznie tak jak i w policji nie powinno być problemu z tatuażami w miejscach przykrytych odzieżą ( mundurem) ale nie można tu nic przewidzieć, bo trudno określić jak na taką ilość zareagują podczas rekrutacji.
Inna sprawa, że w każdej służbie pytanie o tatuaże zawsze było i jest kluczowe. W SG ponad 10 lat temu psychiatra pytał o to w jednym z pierwszych pytań na wizycie, u psychologa padało to raz podczas rozmowy i drugi raz podczas wypełniania ankiety, a poza tym komisja lekarska również to odhaczała. Tak jak w wojsku dawniej tatuaże charakteryzowano jako samookaleczenie.
Daj znać po całym procesie rekrutacji czy Cię z nimi dopuszczono, ja nie mam ani jednego, więc mnie ten temat nie dotyczył

Nie przymierzam się teraz do rekrutacji, ze względu, że za pół roku bronię mgr (licencjat mam z resocjalizacji) i zajęłam się teraz studiami. Mam też kredyty, które chce spłacić zanim złoże papiery (też na to patrzą podczas rekrutacji i ABO), a w tym momencie nie mam pracy na umowę, więc i tak polecę za motywację "leci na kasę". Zdaje sobie sprawę, że sytuacja kandydata musi być "czysta", choć dla mnie nieformalny wymóg - posiadanie pracy stabilnej jako tako - podczas starania się o przyjęcie, jest niedorzeczna ;) Kiedyś znalazłam taki fajny poradnik na temat jak najlepiej się zaprezentować życiowo i sytuacyjnie podczas rekrutacji, ale mi gdzieś uciekł.

Teraz zastanawiam się z tym tatuażem na ręce, nie jest to dłoń, motyw delikatny, ud i pleców nikt widział nie będzie. Ręke mogę laserem usunąć, gorzej jak wydam kasę i usunę, a oni się czepią na wilka i napis :/ XXI wiek, oni wymagają tolerancji do odmienności, a tu Cię łup.

Agu30 napisał:
Nie przymierzam się teraz do rekrutacji, ze względu, że za pół roku bronię mgr (licencjat mam z resocjalizacji) i zajęłam się teraz studiami. Mam też kredyty, które chce spłacić zanim złoże papiery (też na to patrzą podczas rekrutacji i ABO), a w tym momencie nie mam pracy na umowę, więc i tak polecę za motywację "leci na kasę".

😆 Każdy rekrutujący pracuje w tej firmie i wie, że tam się nie służy dla pieniędzy ale dla etosu, bo kasa to chyba ostatni argument za którym przemawia dostanie akurat takiej pracy, a nie innej 😉

Co do tatuaży, taka moja rada: Jeśli nie zamierzasz z własnych przekonań usuwać tatuaży, a jedynie dla potrzeb rekrutacji, to nie rób tego. Złóż papiery i może akurat wizja rekrutujących się zmieni, ponieważ będą w najbliższym czasie dość duże braki kadrowe. A wiec przesiew pod kątem tatuaży u ludzi którzy oprócz tego są dobrymi kandydatami, może się zakończyć.

Ostatnia edycja:
Zobaczymy, ale chyba zostanie mi Wam kibicować, bo za dużo mam tych argumentów "przeciw" ;) jak się zbierze, to pewnie dupa z tego będzie, co z tego, że czuję polot do tej roboty, nie mam misji zbawiania świata, o nie, ale czasem człek ma takie "coś" jak ksiądz powołanie.

Dobra, jak z ty cywilnym na stanowisku pracownika dziennika podawczego? Tez takie dupy zawracanie czy już normalna rekrutacja wg kodeksu pracy? (umowa zlecenie ma być). Jak drzwiami wynocha, to od zakrystii ;D

Czy stopień ktory uzyskalem służąc w straży granicznej starszy szeregowy przechodzi do sluzby wieziennej. Czy w służbie wieziennej dostaje sie dodatek stażowy jak przepracowane mam 15lat w firmie prywatnej

Przeszłem całą rekrutacja i mialem jusz oferty pracy narazie nie przyjolem czy ma ktoś wiedze jak wyglonda wynagrodzenie jaki dodatek za nocki itp.

Może ktos podpowie czego trzeba się uczyć na tym szkoleniu wstepniaku może ktos podpowie jakis link albo odsprzeda notatki materialy do nauki ***mod***

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przestań kłamać, to po pierwsze, "jusz", "przyjolem". Wybacz, ale bez przesady....

Kowalski93456@wp.pl napisał:
Przeszłem całą rekrutacja i mialem jusz oferty pracy narazie nie przyjolem czy ma ktoś wiedze jak wyglonda wynagrodzenie jaki dodatek za nocki itp.

Co to znaczy „nie przyjąłem” ?
Masz dysortografie ? Pytam z ciekawości,

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót