Praca w Służbie Więziennej - IV

• Autor wątku Autor wątku Temida123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak jak wspomniał przedmówca wszystko zależy od okręgu, ilu jest chętnych bo mogą np. ustalić kilka rozmów bo nie każdemu pasuje termin wyznaczony przez okręg lub jest zbyt dużo kandydatów by wszystkich "przesłuchać" w ciągu jednego dnia. Dla przykładu w moim przypadku (okręg warszawski) zadzwonili po 2 tyg od ostatniego terminu składania dokumentów do kolegi z tego samego okręgu i naboru zadzwonili tydzień później niż do mnie więc ciężko stwierdzić kiedy w danym okręgu będą zdzwonić bo każdy okręg rządzi się swoimi prawami a dopiero minął tydzień od terminu składania dokumentów więc jeszcze bym się nie przejmował i czekał. W tym miesiącu powinien być odzew ;).

dzieki wielkie a jeszcze mam jedno pytanie jak sie najlepiej przygotowac do rozmowy tzn co wiedziec i z jakich materialow sie najlepiej przygotowac??

Tutaj tak samo zależy od okręgu i ludzi w komisji. U mnie to była taka luźna rozmowa dlaczego do SW, czy miałem już styczność ze służbami mundurowymi, czy wiem jak wygląda służba "za murami" mniej więcej coś takiego. Cała rozmowa trwała może z 5-7 min. Warto poczytać coś o SW żeby nie być kompletnie zielonym, ale głównie bym się skupił na sobie np. Twoje mocne strony, co według Ciebie znaczy służba, dlaczego chcesz do SW a nie do innej służby i na pewno nie zaszkodzi znać czym się różni zakład karny od aresztu, klasyfikacja skazanych, zarobki świeżo przyjętych funkcjonariuszy (mam na myśli jakąś średnią żeby nie powiedzieć jakiejś sumy z kosmosu). Prawdę mówiąc przy dzisiejszych brakach w kadrach to ta rozmowa jest tylko po to żeby nabić punkty przy całym procesie rekrutacyjnym, gdzie w fazie końcowej jest tworzona lista rankingowa i tam Ci sumują wszystkie punkty za poszczególne etapy. Jeżeli podczas rozmowy mówisz spójne zdania i z sensem to wątpię że na rozmowie Cię odrzucą :).

Ostatnia edycja:
tomaszek 2187

Hej kolego, jestem w tej samej sytuacji co ty tez papiery skladalem w polowie listopada, a do 29.11 mozna było skladac. Tez dzisiaj juz 10 i nikt sie jeszcze nie odezwal. Musimy jeszcze chyba czekac, daj znac jak juz ktos zadzwoni:) pozdro

Ostatnia edycja:
Szanowni Koledzy, a czy to prawda,
iż w styczniu rok w rok są "nowe" nabory...
i zapotrzebowanie na pracowników w 'zwiększonej liczbie' niż w ciągu roku,
bowiem: część pracujących funkcjonariuszy odchodzi na emerytury...
i dzieje się to właśnie wraz z początkiem roku?
Czy ktoś "świadomy" tudzież "uświadomiony" mógłby podzielić się opinią, myślą, faktem :)?

Pozdrawiam!

Tak to prawda z roku na rok więcej ludzi odchodzi niż przychodzi do SW. Wystarczy zobaczyć ogłoszenie o naborze Dyrektora Generalnego SW, gdzie jest podpunkt w którym określa się minimalną liczbę przyjęć funkcjonariuszy na dany rok dla przykładu na rok 2019 była to liczba o ile się nie mylę 400 osób na 2020 już 1200 więc już samo to o czymś świadczy, a że w styczniu to dlatego że rząd obiecuje że będą podwyżki dla funkcjonariuszy od nowego roku i ci funkcjonariusze którzy chcą odejść na emeryturę czekają na podwyżki po czym odchodzą wiadomo zawsze to więcej pieniędzy i wolą poczekać te kilka miesięcy czy tygodni.

Ostatnia edycja:
Ktoś dostał jakiś odzew z OISW Wrocław? Z naboru do 29 listopada?

Do mnie dzwonili, niestety byłam w pracy i nie mogłam odebrać, o 15 oddzwaniałam i nikt nie odbierał. Zastanawiam się co teraz, czy będą dzwonić jeszcze raz czy ja mam dalej próbować w poniedziałek.
PS. Wiem, że to z więzienia, bo sprawdziłam od razu numer w google i wyskoczyło, że z kadr :confused:

Witam wszystkich. Jestem właśnie po komisji lekarskiej(MSWiA Olsztyn). Dodatkowo miałem robione badanie ciśnienia (Holter 24h). Wyniki wykazał, że mam dosłownie minimalne nadciśnienie tętnicze (134/80; 141/85;117/67). Pan dr internista stwierdził, że to nie jest żaden problem w wykonywaniu tej pracy, natomiast gdy składałem kartę obiegową Pani w sekretariacie powiedziała że bym liczył się już z tym że będę musiał się odwołać... Wiecie może czy jest jakaś szansa, że komisja lekarska rozpatrzy to jednak pozytywnie? :-(

To czy będziesz musiał się odwołać czy nie to decyduje lekarz bądź lekarze zasiadający w komisji stwierdzając zdolność do służby lub nie, a sekretarka, która prawdopodobnie jest pracownikiem cywilnym ma taką samą wiedzę o kardiologii co ja i jej zdania nie brał bym nawet pod uwagę.

Ostatnia edycja:
Witam
Był ktoś na Grudniowych RK w Lublinie? Odzywali się do was? Czy inaczej mówiąc nie zakwalifikowałem się do kolejnego etapu?

Witam
Wie ktoś, mniej więcej jak zabrać się za odwołanie?Jakie informacje powinny być zawarte? I jak wygląda cała ta procedura z odwołaniem?

Witam,

Czy do kwoty wynagrodzenia strażnika 2757zł(netto) dolicza się jeszcze dodatki jakieś?

Drogie koleżanki i koledzy,

powiedzcie proszę chcę złożyc dokumenty do pracy jako młodszy wychowawca w AŚ. Czytam tu na forum, ze prace te mozna wykonywac jako funkcjonariusz, bądz pracownik cywilny. W ogłoszeniu, ktore widziałam nie widnieje taka adnotacja, albo jestem ślepa, co daj Boże zweryfikuje okulista :P Skad więc mam wiedzieć czy to nabor na wychowawce funkcjonariusza, czy pracownika cywilnego? Dlaczego tak nie polecacie pracowac jako cywilny? https://www.sw.gov.pl/praca-oferta/...ku-straznik-dzialu-ochrony-mlodszy-wychowawca,

Dwa, czy mógłby mi ktos wytłumaczyc o co chodzi z tymi korpusami i stopniami sw? w ktorym miejscu znajduje sie młodszy wychowawca na starcie? gdzie znajde jakies merytoryczne info odnośnie tego jak rozpoznac ktory to szeregowy, kapral itd? coby nie palnąć jakiegos głupstwa.

trzy: jakie szkolenia, kursy warto zrobic, by wzmocnic swoją pozycje?

pozdrawiam

SOMEONE80 napisał:
W ogłoszeniu, ktore widziałam nie widnieje taka adnotacja, albo jestem ślepa,

Cały czas jest w ogłoszeniu mowa o służbie. I tak, jest test sprawności.

Witam jestem w trakcie rekrutacji do SW Wrocław, mam pytanie do osób starających się również na Wrocław jak wyglądają badania, czy ktoś może powiedzieć coś więcej o badaniach we Wrocławiu czy są jakieś problemy czy raczej bez problemu? Jak długo wszystko trwało u was?

Witam!
Mam pytanie do kandydatów z OISW Warszawa, którzy składali dokumenty na listopadowy nabór na dział ochrony, czy odzywali się do was na rozmowę kwalifikacyjną? Próbowałem się dodzwonić do okręgu lecz żaden nr nie odpowiada i tak się zastanawiam czy to dlatego że był okres przedświąteczny i dopiero po tej długiej przerwie coś ruszy czy ruszyło już przed świętami tylko do mnie się nie dodzwonili?

czy z okregu bydgoskiego kontaktowali sie z wami w sprawie rekrutacji

Ostatnia edycja:
Witam, dzisiaj miałam psychologa i co prawda pani psycholog nie powiedziała mi jednoznacznie, ze „nie jestem zdolna do służby”, tylko ze opinia będzie przedstawiona dopiero na komisji lekarskiej. Czy ktoś tez tak miał? Czy to oznacza, ze „niezdolna”? Jeśli tak, to czy mógłby ktoś podesłać mi wzór odwołania od decyzji? Pozdrawiam :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót