Praca w Służbie Więziennej - VI

• Autor wątku Autor wątku denix.denix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
denix.denix napisał:
Ad. 1 Internista, okulista, psychiatra, laryngolog, ortopeda, neurolog, plus kobiety ginekolog do tego badania, krew, mocz, rtg ekg, kobiety ważna cytologia
Ad 2. W OISW nie ma lekarzy. Są tam tylko psycholodzy, którzy wysyłają opinie do psychiatry w RKL na ul. Kopernika i on na tej postawie stwierdza zdolność. Lekarze są w szpitalu MSWiA na Makwarta
Ad 3 . W moim przypadku odezwali się przed zakończeniem rekrutacji
Ad. 4. Test sprawnościowy jest łatwy, jak nie jesteś otyły nie masz problemów zdrowotnych to przejdziesz ale wynik testu wpływa na punkty w rankingu. W SW nie ma multiselktu, jest on w przypadku rekrutacji do Policji

Dzięki wielkie za info.
Mam jeszcze pytanie odnośnie psychotestu .
Na czym on polega, jak wygląda oraz czy jest trudny/bardzo trudny??

Klik196 napisał:
Dzięki wielkie za info.
Mam jeszcze pytanie odnośnie psychotestu .

Ktoś już opisywał test psychologiczny w OISW Bydgoszcz w poprzedniej części wątku

Klik196 napisał:

Ludzie .... testy psychologiczny to nie wielka gra czy milionerzy. To badanie mające wykazać, czy się nadajecie do służby!! Nie każdy się nadaje do pracy z bandytami. Nie każdy człowiek to zniesie psychicznie. I między innymi po to jest to badanie. Przestańcie podchodzić do tego jak do konkursu. To dla dobra obu stron - jak masz być niezdolny psychicznie to może lepiej nie być funkcjonariuszem.

forg napisał:
Ludzie .... testy psychologiczny to nie wielka gra czy milionerzy. To badanie mające wykazać, czy się nadajecie do służby!! Nie każdy się nadaje do pracy z bandytami. Nie każdy człowiek to zniesie psychicznie. I między innymi po to jest to badanie. Przestańcie podchodzić do tego jak do konkursu. To dla dobra obu stron - jak masz być niezdolny psychicznie to może lepiej nie być funkcjonariuszem.
Gwoli ścisłości badanie w dużej mierze sprawdza logiczne i szybkie myślenie oraz to, czy masz osobowość nadająca się do takiej pracy. Wysilać się nie trzeba bo wynik nie liczy się do rankingu. Wystarczy zdać

lalunia37 napisał:
Gwoli ścisłości badanie w dużej mierze sprawdza logiczne i szybkie myślenie oraz to, czy masz osobowość nadająca się do takiej pracy. Wysilać się nie trzeba bo wynik nie liczy się do rankingu. Wystarczy zdać
Do rankingu się i może nie liczy, ale oceniania jest sprawność intelektualna i osobowość... I myślę, że to przy dalszej kwalifikacji jest brane pod uwagę... Jaki kto ma poziom tych umiejętności... Chociaż oczywiście wiadomo, że wszystko zależy też od tego na kiego stanowisko się startuje

Witam czy ktos moze cos powiedziec jak obecnie wygladaja wstepniaki w jednostkach macierzystych skoro zamiast 3 tyd jest 7 dni to jest latwuej trudniej jak wygladaja zal?

trasti napisał:
Witam czy ktos moze cos powiedziec jak obecnie wygladaja wstepniaki w jednostkach macierzystych skoro zamiast 3 tyd jest 7 dni to jest latwuej trudniej jak wygladaja zal?

Ja co prawda nie miałam w swojej jednostce, tylko w ośrodku (jeszcze się załapaliśmy) - ale było ciężko... Materiału bardzo dużo, a czasu bardzo mało... Sami prowadzący mówili, że skrócenie szkolenia do tak krótkiego czasu, to masakra...ostatecznie wiadomo, że człowiek to przetrwa i ogarnie - ale ja będę wspominać ten wyjazd jako mega męczący (bo wszystko było biegiem, bez czasu praktycznie na nic)... Od innych osób z jednostki, które miały wstepniaki w jednostce słyszałam bardzo pozytywne opinie - praktycznie każdy był zadowolony 😉

Migotka2107 napisał:
Ja co prawda nie miałam w swojej jednostce, tylko w ośrodku (jeszcze się załapaliśmy) - ale było ciężko... Materiału bardzo dużo, a czasu bardzo mało... Sami prowadzący mówili, że skrócenie szkolenia do tak krótkiego czasu, to masakra...ostatecznie wiadomo, że człowiek to przetrwa i ogarnie - ale ja będę wspominać ten wyjazd jako mega męczący (bo wszystko było biegiem, bez czasu praktycznie na nic)... Od innych osób z jednostki, które miały wstepniaki w jednostce słyszałam bardzo pozytywne opinie - praktycznie każdy był zadowolony 😉

Z tego co wyczytałam wcześniej, jesteś w dziale penitencjarnym - mogłabyś powiedzieć, na co zwrócić uwagę przed wstępniakiem, żeby sobie ułatwić? Jakieś konkretne ustawy, kkw?

kolona napisał:
Z tego co wyczytałam wcześniej, jesteś w dziale penitencjarnym - mogłabyś powiedzieć, na co zwrócić uwagę przed wstępniakiem, żeby sobie ułatwić? Jakieś konkretne ustawy, kkw?

Zgadza się 😉 przed wstepniakiem powinniście dostać z kadr listę - co macie ze sobą zabrać, są na niej też ujęte przepisy jakie powinniście mieć ze sobą... Głównie to, plus później zajęcia praktyczne 😉

Witam, mam do Was pytanie, chce złożyć papiery na SW, ale moja żona była karana za kradzież wyrok w zawieszeniu było to10 lat temu. Błędy młodości długa historia, ale smród się ciągnie. Sam nie wiem czy w ogóle wezmą mnie pod uwagę. Mam różne inf , ze weryfikują tylko mnie , ale w ankiecie podaje żonę. Może coś podpowiecie

Witam,

Mam takie pytanie. We wtorek byłem na komisi na Sandomierskiej celem wydania obiegówki. Wypełniłem wszystkie dokumenty które dostałem od Pani w rejestracji. Po czym udałem sie do internisty. Learz mnie zbadał, ciśnienie itp. Po czym stwierdzil ze jest dobrze, ale mam kiepską opinie psychologa i wydał mi obiegówkę na której zakreślił tylko psychiatre innych lekarzy nie. Moje pytanie brzmi czy to juz mnie przekreśla, czy psychiatra może powiedzieć, że jest ok i wracam spowrotem na Sandomierską i internista zakresla mi reszte lekarzy na obiegówce ? Mieliscie podobny problem ? Z góry dzieki za odpowiedź

forg napisał:
Wezmą Twoją kandydaturę pod pod uwagę.

A myślisz, ze mam szanse czy to mocno może zawadzić?
Uważacie,ze po złożeniu dokumentów odrzucili by na starcie jeśli byłoby to istotne. Chce złożyć dokumenty w tym tygodniu żona jest już jako nie karana, ale w kspi napewno jest. W policji wiem, ze raczej by odrzucili

Siemka, pytanie odnośnie dodatku służbowego. W rozporządzeniu MS w sprawie dodatku służbowego szeregowy ma 790 brutto. Jak to wygląda w "prawdziwym" świecie?

A możesz wskazać w którym miejscu którego rozporządzenia określono wysokość dodatku służbowego?? Raczej podejrzewam, że mylisz pojęcia. Dodatek służbowy nie jest uzależniony od stopnia.

forg napisał:
A możesz wskazać w którym miejscu którego rozporządzenia określono wysokość dodatku służbowego?? Raczej podejrzewam, że mylisz pojęcia. Dodatek służbowy nie jest uzależniony od stopnia.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 13 stycznia 2011 r.
w sprawie dodatków o charakterze stałym do uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy Służby Więziennej

Rzeczywiście, pomyliłem. Chodziło mi oczywiście o dodatek za stopień. Jest on rzeczywiście taki??

No a jaki ma być?
Aczkolwiek musisz sobie odszukać najbardziej aktualną wersję tego aktu prawnego.

Witam
Mam nastepujace pytanie a mianowicie - nowo przybyly funkcjonariusz dostaje stare umundurowanie (popularne moro) czy juz sa tylko te nowe mundury (czarne)?? Najbardziej chodzi o Gdansk jezeli ma ktos infromacje to bede wdzieczny :D pozdrawiam

Czy nowo zatrudniony funkcjonariusz jest zatrudniany na czas określony? Na dwa lata służby przygotowawczej?

Funkcjonariusz nie jest zatrudniony. Zatrudniony może być pracownik.
A w okresie służby przygotowawczej nieco łatwiej zwolnić funkcjonariusza. Polecam Ustawę o SW.

Powrót