Praca w Służbie Więziennej - VI

• Autor wątku Autor wątku denix.denix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cześć,
jestem funkcjonariuszką SW na służbie przygotowawczej od ponad roku, małżonek nabył mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego, obecnie w nim mieszkamy, ale chcemy je sprzedać lada moment i zamieszkać z teściami, a w tym czasie się budować. Czy przy przejściu na służbę stałą (wtedy mąż nie będzie już właścicielem mieszkania) mogę wnioskować o pomoc finansową na uzyskanie lokalu mieszkalnego? Sory za pytanie, ale uwierzcie pytałam speców od kwateruku i każdy mówi, co innego...

Przy składaniu prośby o dofinansowanie będziesz musiała odpowiedzieć na pytanie: czy Ty lub małżonek posiadasz lub posiadałaś lokal. No i jaka będzie odpowiedź? Że małżonek posiadał. I zbył. Zatem macie kasę.
Oczywiście decyzję podejmie właściwy dyrektor na podstawie prawdy, którą pisemnie oświadczysz.

Czyli dobrze interpretowałam ustawę, że jeśli mieliśmy i zbyliśmy, to dofinansowania nie dostaniemy, a nie, że dostaniemy tak jak sugerowali koledzy w jednostce. Dzięki ;)

Ostatnia edycja:
Chociaż widzę, wpisy na księdze NSZZFiPW, że dostawali dofinansowanie, jeśli zbycie nastąpiło przed mianowaniem do służby stałej. Dodatkowo powołują się na pismo Dyrektora BKI CZSW nr BKW
-2961/2012 z dnia 24 lutego 2012 r.

forg napisał:
No a jaki ma być?
Aczkolwiek musisz sobie odszukać najbardziej aktualną wersję tego aktu prawnego.

Czyli nalicza się ten dodatek do podstawy wynagrodzenia, czyli 3100 + 792 brutto, tak?

Jak wygląda kwestia kredytu hipotecznego podczas służby przygotowawczej? Czy ma ktoś może jakieś doświadczenia?

Nerd napisał:
Czyli nalicza się ten dodatek do podstawy wynagrodzenia, czyli 3100 + 792 brutto, tak?

Podstawa (kwota bazowa x wskaźnik x mnożnik) + dodatek za stopień = wynagrodzenie zasadnicze.
Do tego niektórzy mają jeszcze dodatek za wysługę i dodatek służbowy.

Listopad19 napisał:
Podstawa (kwota bazowa x wskaźnik x mnożnik) + dodatek za stopień = wynagrodzenie zasadnicze.

Plus dodatek służbowy. Ustalany przez dyrektora jednostki. Wszyscy go mają.

forg napisał:
Plus dodatek służbowy. Ustalany przez dyrektora jednostki. Wszyscy go mają.

Tak mają, ale każdy ma inny i nie jest on nigdzie wpisany tak żeby kolega mógł sobie to policzyć, więc wpisałam to osobno - dowie się przy mianowaniu.

Wpisałaś tak, jakby nie wszyscy mieli dodatek służbowy. Wszyscy mają. A za wysługę lat niekoniecznie wszyscy.

forg napisał:
Wpisałaś tak, jakby nie wszyscy mieli dodatek służbowy. Wszyscy mają. A za wysługę lat niekoniecznie wszyscy.

Zrozumiałeś tak jak chciałeś.

Witam. Czy ktoś z was przechodził etapy rekrutacji w okręgu Bydgoskim? Jakie wrażenia? Podejście lekarzy i komisji oraz gdzie się odbywa test sprawności? Z góry dzięki.

denix.denix napisał:
Na jakie stanowisko składałaś papiery? Okręg bydgoski nie ma zwyczaju informować o przerwaniu rekrutacji. Znajoma była na rekrutacji w maju, rozmowa, test wiedzy i sprawności i do dziś nie otrzymała informacji, że rekrutacja w stosunku do jej osoby została przerwana. Od maja zero kontaktu. Ja natomiast na psychologa czekałam niecałe 1,5 mca.

Hejka! Udało się dzisiaj pozytywnie przeszłam psychologa:-) jestem pielęgniarka i na to stanowisko składałam podanie. Od psychologa dostałam skierowanie na komisję lekarską tylko nie wiem skąd wziąć obiegówkę na badania? Trzeba ją odebrać? Czy wysyłają?
Pozdrawiam :-))

Emm4 napisał:
Hejka! Udało się dzisiaj pozytywnie przeszłam psychologa:-) jestem pielęgniarka i na to stanowisko składałam podanie. Od psychologa dostałam skierowanie na komisję lekarską tylko nie wiem skąd wziąć obiegówkę na badania? Trzeba ją odebrać? Czy wysyłają?
Pozdrawiam :-))

Cześć, na Kopernika wydają obiegówki

Witam. Mam pytanie do osób już pracujących. Czy jak prowadzimy osadzonego np na plac spacerowy oddajemy przy osadzonym honor np funkcjonariuszowi wyższego stopniem? Czy tylko bez osadzonego?

Szymunek napisał:
Cześć, na Kopernika wydają obiegówki

Dzięki Szymunek a wiesz po jakim czasie wysyłają papiery na Kopernika żeby móc się zarejestrować do psychiatry ?

Hey, u mnie dzwoniła Pani z Bydgoszczy i powiedziaiala że papiery już są u psychiatry i że można się rejestrować na wizytę, Pani psycholog mówiła że po tygodniu można dzwonić. Jestem świeżo po lekarzach czekam na komisję, jak coś to pytajcie postaram się jakoś pomóc. Mam pytanie do osób co miały komisję lekarską w Bydgoszczy jak to wygląda mniej więcej? szybka akcja patrzą na obiegówkę zmierzą ciśnienie i wsio? , czy trzeba się rozebrać i badają jakoś? BMI jest badane czy nie?

Ostatnia edycja:
onlinegierki napisał:
Witam. Mam pytanie do osób już pracujących. Czy jak prowadzimy osadzonego np na plac spacerowy oddajemy przy osadzonym honor np funkcjonariuszowi wyższego stopniem? Czy tylko bez osadzonego?

W regulaminie nie znalazłam żadnej informacji o tym, że przy osadzonych nie można było oddawać honorów. Co innego składanie meldunków - nazwiska i stopnie podajemy tylko, gdy nie ma osadzonych.

S0ft napisał:
Hey, u mnie dzwoniła Pani z Bydgoszczy i powiedziaiala że papiery już są u psychiatry i że można się rejestrować na wizytę, Pani psycholog mówiła że po tygodniu można dzwonić. Jestem świeżo po lekarzach czekam na komisję, jak coś to pytajcie postaram się jakoś pomóc. Mam pytanie do osób co miały komisję lekarską w Bydgoszczy jak to wygląda mniej więcej? szybka akcja patrzą na obiegówkę zmierzą ciśnienie i wsio? , czy trzeba się rozebrać i badają jakoś? BMI jest badane czy nie?

Tak, trzeba się rozebrać. Przeprowadzaja badanie, oglądają skórę, ogólnie ciało. Patrzą jaka waga, wzrost, robią ponowny wywiad zdrowotny

Witam
Jestem tutaj nowa. Chciałabym wysłać dziś wszystkie dokumenty i przystąpić do rekrutacji. Czy mógłby ktoś napisać mi co czeka mnie w kolejności. Okręg bydgoski

Powrót