Praca w Służbie Więziennej - VI

• Autor wątku Autor wątku denix.denix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam przyszłych i obecnych funkcjonariuszy. Rekrutacja u mnie też trwała bite pół rok ale udało się. Pozwolili bym dogadał się z obecnym pracodawcą w sprawie rozwiązania umowy, na szczęście wszystko przebiegło po myśli i umówiłem się na przyjęcie na jeden z podanych terminów przyjęć. W Kwietniu zaczynam służbę. Jak coś to odpowiem na pytania. Mi na pierwszy dzień kazali przyjść na galowo (biała koszula + spodnie galowe), zabrać dowód, akt urodzenia, nr. konta, pieniądze na zdjęcia do legitymacji.

Migotka2107 napisał:
Pierwszy tydzień to oglądanie sobie różnych działów i zwiedzanie zakładu, w którym będziesz pracował 😉 Później będziesz już zajmował się bardziej obowiązkami na swoim stanowisku 😉

Dzięki za informację, mam pytanie jak wygląda służba w nocy?, coś się dzieje cały czas czy raczej spokojnie?, to samo rano?, ogólnie jak wrażenia ciężko jest ogarnąć wszystko?, jakieś stresowe sytuację czy coś?, szkolenie na broń jest?, sztuki walki?,można starać się o zwrot za dojazd?,sorki ze pytam, ale aktualnie mam wolne i rozmyślam co może mnie czekać ☺️

S0ft napisał:
Dzięki za informację, mam pytanie jak wygląda służba w nocy?, coś się dzieje cały czas czy raczej spokojnie?, to samo rano?, ogólnie jak wrażenia ciężko jest ogarnąć wszystko?, jakieś stresowe sytuację czy coś?, szkolenie na broń jest?, sztuki walki?,można starać się o zwrot za dojazd?,sorki ze pytam, ale aktualnie mam wolne i rozmyślam co może mnie czekać ☺️

Okręg bydgoski jaki ZK? Jak nie chcesz na forum napisz na priv, może ten sam. Za dojazd się należy w zależności od km, np 40 km 70 zł

Czesc wszystkim,
Pierwszy raz w zyciu pisze cos na jakims forum internetowym (serio), a jesli juz to robie, to doslownie potrzebuje odpowiedzi na kilka pytan co do rekrutacji do SW.
Bardzo prosilbym o udzielenie w miare jasnej odpowiedzi, bo z reka na sercu nie mam sie do kogo z tym zglosic.
Mianowicie..
1) chcialbym wiedziec, krok po kroku, jakie sa dzialania(kroki) po wyslaniu dokumentow niezbednych do rekrutacji w SW. Co sie dzieje? Dzwonia, zeby gdzies przyjechac? Stawic sie? testy?
2) jak to jest z tatuazami w tym zawodzie? Akceptowalne? mam reke do przedramienia, tatuaze nei sa szpecace, robione wprofesjonalnych studiach
3) W dobie Pandemii jak wyglada wykonanie obiegowki? ciezko jest dostac sie do lekarzy?
4) Aktualnie jestem na umowie o prace, na caly etat. Nie przeszkadza to w rekrutacji, bazujac na tym, ze w wymaganiu niezbednym jest dolaczenie swiadectwa pracy?
5) Mam 22 lata (we wrzesniu 23), a czytalem tutaj, ze kogos zdyskryminowali z tego powodu. To prawda, ze jest taki podzial na wiek?
6) Jak wyglada odbieranie nadgodzin? Sa one wyplacane w PLN'ach, czy po prostu dawanie dni "wolnych"? Czytalem gdzies, ze co z tego ze funkcjonariusz dostaje dni wolne, jesli nie ma kiedy ich wybrac, poniewaz sa braki kadrowe... Dlatego chcialbym o w miare jasne sprecyzowanie tego ;)
7) Szczepie funkcjonariusza jest obowiazkowe w dzisiejszych czasach, czy jednak jest to opcja dla chetnych?

Chodzi o okrag Wroclawski, jesli ktos wie jak mniej wiecej to moze wygladac, prosilbym bardzo o w miare jasne wytlumaczenie mi tego za wirtualne piwko :)
Bede bardzo zobowiazany jesli znajdzie sie ktos chetny do udzielenia odpowiedzi na moje niejasnosci :D
Pozdrawiam, dobrego wieczoru zycze! ;)

Ostatnia edycja:
syntetyqq napisał:
Czesc wszystkim,
Pierwszy raz w zyciu pisze cos na jakims forum internetowym (serio), a jesli juz to robie, to doslownie potrzebuje odpowiedzi na kilka pytan co do rekrutacji do SW.
Bardzo prosilbym o udzielenie w miare jasnej odpowiedzi, bo z reka na sercu nie mam sie do kogo z tym zglosic.
Mianowicie..
1) chcialbym wiedziec, krok po kroku, jakie sa dzialania(kroki) po wyslaniu dokumentow niezbednych do rekrutacji w SW. Co sie dzieje? Dzwonia, zeby gdzies przyjechac? Stawic sie? testy?
2) jak to jest z tatuazami w tym zawodzie? Akceptowalne? mam reke do przedramienia, tatuaze nei sa szpecace, robione wprofesjonalnych studiach
3) W dobie Pandemii jak wyglada wykonanie obiegowki? ciezko jest dostac sie do lekarzy?
4) Aktualnie jestem na umowie o prace, na caly etat. Nie przeszkadza to w rekrutacji, bazujac na tym, ze w wymaganiu niezbednym jest dolaczenie swiadectwa pracy?
5) Mam 22 lata (we wrzesniu 23), a czytalem tutaj, ze kogos zdyskryminowali z tego powodu. To prawda, ze jest taki podzial na wiek?
6) Jak wyglada odbieranie nadgodzin? Sa one wyplacane w PLN'ach, czy po prostu dawanie dni "wolnych"? Czytalem gdzies, ze co z tego ze funkcjonariusz dostaje dni wolne, jesli nie ma kiedy ich wybrac, poniewaz sa braki kadrowe... Dlatego chcialbym o w miare jasne sprecyzowanie tego ;)
7) Szczepie funkcjonariusza jest obowiazkowe w dzisiejszych czasach, czy jednak jest to opcja dla chetnych?

Chodzi o okrag Wroclawski, jesli ktos wie jak mniej wiecej to moze wygladac, prosilbym bardzo o w miare jasne wytlumaczenie mi tego za wirtualne piwko :)
Bede bardzo zobowiazany jesli znajdzie sie ktos chetny do udzielenia odpowiedzi na moje niejasnosci :D
Pozdrawiam, dobrego wieczoru zycze! ;)

1) Co okręg to inaczej, jedni dostają smsa z informacja o terminie rozmowy, inni maila, do innych dzwonią- jedni czekają 2tygodnie, inni miesiąc lub dwa
2) Tatuaż jest problemem tylko w momencie postępowania kwalifikacyjnego- jeden psychiatra przymknie oko bo takie czasy, inny stwierdzi że dokonałeś samookaleczenia (wtedy odwołanie od decyzji komisji lekarskiej)
Ważne żeby tatuaż nie był wulgarny itp.
3) Każde województwo inaczej.. np teraz osoby z OISW Katowice są kierowane na badania do Rzeszowa bo na Śląsku komisja zamknięta
4) Jeśli nie masz świadectwa pracy to go ze sobą na rozmowę nie bierzesz
5) Tutaj wiek ma nie tyle znaczenie co dojrzałość emocjonalna itp. Większe poważanie wśród osadzonych będzie mieć osoba dojrzalsza niż taka co ledwo ukończyła 20 rok życia
6) Aktualnie zgodnie z ustawa nadgodziny musza być rozliczone do pół roku (wypłacone lub odebrane w postaci dni wolnych)
7) tego akurat nie wiem

Dziekuje uprzejmie! :D
Jak mowilem, piwko leci ;)

Jeśli chodzi o Wro po wysłaniu aplikacji czekasz na wiadomość. Ja dostałam SMSa z zaproszeniem na rozmowę kwalifikacyjną i test wiedzy, później dostałam kolejnego smsa, że przeszłam dalej i zapraszają na test psychologiczny + sprawnościowy. Po tym, dalej wiadomość z zaproszeniem na rozmowę z psychologiem. Jeśli po 1 miesiącu nie dostaniesz listu i informacją o tym, że zostało wysłane skierowanie na badania lekarskie- nie przechodzisz dalej. Na obiegówkę tez się trochę czeka. Terminy u lekarzy wyznaczają Panie w rejestracji w szpitalu na Grabiszyńskiej. Jeśli w jakimś momencie nie dostaniesz zadnej wiadomości- to znaczy, że nie przechodzisz dalej. Podobno nie wysyłają żadnej wtedy wiadomości
Jeśli chodzi o tatuaż - psycholog zada Ci pytanie gdzie masz i co dla Ciebie znaczy.

Ostatnia edycja:
Witam, mam pytanko do osób co już są w służbie, chodzi o materiały do nauki, akurat mam tydzień wolnego, i chciałbym to w jakiś sposób wykorzystać, pouczyć się trochę :D, czego zacząć się uczyć, jakie przepisy i ogólnie czego wymagają na samym początku, chodzi o dział ochrony.
Pozdro.

S0ft napisał:
Witam, mam pytanko do osób co już są w służbie, chodzi o materiały do nauki, akurat mam tydzień wolnego, i chciałbym to w jakiś sposób wykorzystać, pouczyć się trochę :D, czego zacząć się uczyć, jakie przepisy i ogólnie czego wymagają na samym początku, chodzi o dział ochrony.
Pozdro.

Poczytaj sobie kkw, ustawę o służbie wieziennej, porządek wewnetrzny danego zakładu.

Najważniejsze co musisz znać na pamięć to prawo użycia broni, obowiązki użytkownika uzbrojenia, katalog ŚPB i kiedy możesz użyć, prewencyjne środki przymusu i obowiązki poszczególnych stanowisk (doprowadzającego, spacerowego, konwojenta itd)

Witam. Mam pytanko do obecnie świeżych jak i doświadczonych funkcjonariuszy. Po jakim czasie od daty przyjęcia wysyłają na miesiąc szkółki czyli ten wstępniak tak zwany? Czy w dobie pandemii dalej wysyłają? Pytam, bo znalazłem tylko coś z 2016 roku, a chciałbym bardziej aktualne informacje. Z góry dzięki 😁

Średnio po około miesiącu służby, ale bywa że i po dłuższym okresie.

A jesli jeszcze mozna wiedziec, po jakim maksymalnym czasie od zakonczenia rekrutacji (22.03br) mozna spodziewac sie jakiegokolwiek odzewu w sprawie dalszego postepowania?

syntetyqq napisał:
A jesli jeszcze mozna wiedziec, po jakim maksymalnym czasie od zakonczenia rekrutacji (22.03br) mozna spodziewac sie jakiegokolwiek odzewu w sprawie dalszego postepowania?

A ukończyłeś już obiegówkę? Jeśli TAK - to z tego, co słyszałam to miesiąc. Zależy od zapotrzebowania.

Jeśli nie dostałeś jeszcze obiegówki i dalej czekasz i nie dostaniesz nic w przeciągu miesiąca to niestety rezygnują z Ciebie.

Znaczy chodzi o to, ze zlozylem juz wszystkie dokumenty (podanie, ankieta, itp itd), i po jakim czasie mozna sie czegos od nich spodziewac? Wezwania na rozmowe, cokolwiek? (pierwszy krok)

Ostatnia edycja:
syntetyqq napisał:
Znaczy chodzi o to, ze zlozylem juz wszystkie dokumenty (podanie, ankieta, itp itd), i po jakim czasie mozna sie czegos od nich spodziewac? Wezwania na rozmowe, cokolwiek? (pierwszy krok)

Wszystko zależy od ilości zgłoszeń i okręgu. U mnie trwało to 5 dni zanim dostałam wiad. z zaproszeniem na rozmowę.
Ogólnie to polecam uzbroić się w cierpliwość, bo cała rekrutacja bardzo rozciąga się w czasie.

Ostatnia edycja:
No wlasnie okreg Wroclawski ;)
Dzisiaj mija tydzien, kiedy to skonczyl sie czas rekrutacji i wciaz czekam na jakikolwiek odzew. No nic, pozostaje czekac ;)
Dziekuje bardzo za pomoc ;)

syntetyqq napisał:
No wlasnie okreg Wroclawski ;)
Dzisiaj mija tydzien, kiedy to skonczyl sie czas rekrutacji i wciaz czekam na jakikolwiek odzew. No nic, pozostaje czekac ;)
Dziekuje bardzo za pomoc ;)

Czekaj cierpliwie. Jeżeli dużo chętnych i miejsc, to wszystko polega na pierwszej literze alfabetu twojego nazwiska :)

Witam, w czwartek mam rozmowę kwalifikacyjną. W związku z tym mam pytania do osób, które niedawno przechodziły przez ten etap na stanowisko Strażnika Działu Ochrony.
1. Jak wygląda rozmowa, o co pytają?
2. Czy pytają o języki obce wymienione we wniosku?
3. Na co zwracają uwagę?
4. Czy po rozmowie jest test wiedzy (W ten sam dzień)?

Cześć,
A czy wie ktoś czy można składać dokumenty do dwóch okręgów??

Powrót