Praca w Służbie Więziennej

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Barbie

Barbie

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 806
1. Czy kobieta która ma męża karanegm (z art 280 § 2 k.k. i podobne) może pracować w SW?
2. Czy do takiej pracy jest potrzebne poświadczenie bezpieczeństwa?

Postępowanie kwalifikacyjne prowadzą oraz wszelkich informacji na temat naboru, udzielają komórki kadrowe podstawowych jednostek organizacyjnych Służby Więziennej (aresztów śledczych, zakładów karnych) i bezpośrednio do nich należy kierować podania.

Centralny Zarząd Służby Więziennej i Okręgowe Inspektoraty Służby Więziennej nie prowadzą naboru do Służby Więziennej.

Podstawa prawna:
• ustawa z dnia 26 kwietnia 1996 roku o Służbie Więziennej (Dz. U. Nr 207 z 2002r. poz. 1761 z późn. zm.)
• rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 23 stycznia 2008 roku w sprawie szczegółowych zasad i trybu postępowania kwalifikacyjnego do Służby Więziennej (Dz. U. Nr 21 poz.131)

Służbę w Służbie Więziennej zgodnie z ustawą o Służbie Więziennej może pełnić osoba będąca obywatelem polskim:
• o nieposzlakowanej opinii,
• nie karana,
• korzystająca z pełni praw publicznych i cywilnych,
• posiadająca co najmniej średnie wykształcenie oraz odpowiednie kwalifikacje zawodowe,
• posiadająca zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych.

Postępowanie kwalifikacyjne składa się z następujących etapów:
• oceny złożonych dokumentów,
• przeprowadzenia rozmowy kwalifikacyjnej mającej na celu, w szczególności, ocenę umiejętności formułowania myśli, nawiązywania i podtrzymywania kontaktu, autoprezentacji oraz motywacji kandydata do służby,
• badania psychologicznego, o którym mowa w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 18 października 2005 r. w sprawie wymagań w zakresie zdolności fizycznej i psychicznej do Służby Więziennej (Dz.U. Nr 233, poz. 1986 oraz z 2006r. Nr 61, poz.434), określającego predyspozycje intelektualne i osobowościowe kandydata, przeprowadzonego przez psychologa w ramach komisji lekarskiej podległej ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, zwanej dalej "komisją lekarską",
• testu sprawności fizycznej kandydata według kryteriów określonych w rozporządzeniu, o którym mowa wyżej,
• sprawdzenia kandydata w rejestrach skazanych i ukaranych,
• przeprowadzenia postępowania sprawdzającego, o ile kandydat nie posiada aktualnego poświadczenia bezpieczeństwa osobowego,
• sprawdzenia w ewidencjach, rejestrach i kartotekach prawdziwości danych zawartych w ankiecie personalnej,
• ustalenia przez właściwą miejscowo komisję lekarską, w drodze orzeczenia, zdolności fizycznej i psychicznej kandydata,
• sporządzenia arkusza oceny predyspozycji kandydata
• zatwierdzenia listy kandydatów przez kierownika jednostki organizacyjnej.

Test sprawności fizycznej składa się z 4 prób:
• siły, polegającej na rzucie 2kg piłką lekarską,
• mocy, polegającej na skoku w dal z miejsca,
• zwinności, polegającej na biegu zygzakiem w prostokącie 3x5m,
• szybkości, polegającej na biegu 10x10 m (mężczyźni), 6x10m (kobiety).

Kierownik jednostki organizacyjnej odmawia poddania kandydata postępowaniu kwalifikacyjnemu albo przerywa to postępowanie, w przypadku:
• niezłożenia dokumentów, w wyznaczonym terminie lub nieusunięcia braków w wyznaczonym dodatkowym terminie.
• niepoddania się przez kandydata czynnościom lub badaniom przewidzianym w postępowaniu kwalifikacyjnym,
• niespełnienia wymagań określonych w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 26 kwietnia 1996 r. o Służbie Więziennej
• negatywnego wyniku choćby jednego z etapów postępowania kwalifikacyjnego.

Pozytywne zakończenie procedury postępowania kwalifikacyjnego nie gwarantuje przyjęcia do Służby Więziennej.

Zarobki funkcjonariuszy Służby Więziennej (brutto):
1. Kierownik działu - 4.740,-zł
2. Wychowawca - 3.850,-zł
3. Oddziałowy - 3.100,-zł
4. Strażnik - 2.200,-zł
Powyżej przedstawiono średnie płace na przykładowych stanowiskach. Są one sumą następujących składników: uposażenia zasadniczego oraz zależnych od stażu w SW dodatków: za stopień, służbowego oraz za wysługę lat.

Dzięki nitka ale to wiem. Chodzi mi o ten konkretny przypadek kiedy współmałżonek był skazany za rozboje, kradzieże, pobicia i włamania a obecnie toczy się postępowanie przeciw niemu o handel narkotykami i udział w zorganizowanej gr. przestępczej. Czy otrzymałabym poświadczenie bezpieczeństwa i czy wogóle jest sens starać się o pracę w SW?

Barbie mnie się kiedyś obiło o uszy że jeśli ktoś z rodziny jest karany to nie za bardzo a jak już małżonek to w ogóle, ale czy tak jest napewno? Mnie się wydaje że tak

A ja właśnie nie jestem pewna czy tak jest. Prawidłowo tak powinno być ale koleżanka studiuje resocjalizację a jej mąż siedzi w więzieniu i ona ma praktyki w tym samym ZK co on jest. Do tego wyczytałam na jednym forum SW że pracownicy SW powinni być dobrze sprawdzani a wcale tak nie jest. Stąd się wzięło moje pytanie :)

marcinmajster napisał:
I po co te ich strajki w Poznaniu?:o
Protesty dotyczyły czegoś innego. Musiałeś nie zauważyć, że w Poznaniu protestowały wszystkie służby mundurowe.

Barbie napisał:
Dzięki nitka ale to wiem. Chodzi mi o ten konkretny przypadek kiedy współmałżonek był skazany za rozboje, kradzieże, pobicia i włamania a obecnie toczy się postępowanie przeciw niemu o handel narkotykami i udział w zorganizowanej gr. przestępczej. Czy otrzymałabym poświadczenie bezpieczeństwa i czy wogóle jest sens starać się o pracę w SW?
Nie ma sensu. W takiej sytuacji na pewno nie uzyskasz poświadczenia, a to zamyka Ci drogę do każdej służby, która tego wymaga.

Ostatnia edycja:
recedes czyli jesli ktos jest w zwiazku z kims kto byl karany nie ma co sie starac? Barbie pytala o malzenstwo,ale jesli ja zyje w konkubinacie, a moj łobuz jest skazany pierwszy raz, to rowniez nie ma to sensu?stoi cos na przeszkodzie?

Chyba wasz związek musi być sformalizowany żebyś nie mogła no ale nie jestem pewna no i na pewno nie mogłabyś pracować w jednostce w której przebywa on teraz

i miss you ale patrzac z innej strony konkubina to prawie jak zona, wiec dlatego pytalam. moj łobuz do konca roku wyjdzie, ale chodzi o to czy nie beda brali tego pod uwage ze byl karany, a ja z nim jestem i chce pracowac w zk.

No w sumie prawie ale wg prawa to on jest dla ciebie osoba obcą

niby tak,ale wlasnie nie wiadomo jak to sie ma jak zyjemy ze soba, i fajnie jak ktos by to wiedzial...

No ja mam nadzieje że to nie ma znaczenia jak się nie jest po ślubie bo sama chce iść na resocjalizacje

no ja kurcze tez, i slyszalam rozne rzeczy ze z jednej strony nie ma znaczenia, a z drugiej ze jest to istotne i moga byc problemy , a nie mam kurcze skad sie dowiedziec:mad:

ale ja jestem na 80% pewna że jak związek nie jest sformalizowany to nie ma znaczenia

aniolek87 napisał:
recedes czyli jesli ktos jest w zwiazku z kims kto byl karany nie ma co sie starac? Barbie pytala o malzenstwo,ale jesli ja zyje w konkubinacie, a moj łobuz jest skazany pierwszy raz, to rowniez nie ma to sensu?stoi cos na przeszkodzie?
Przecież jesteś aniołkiem, więc przyjmą Cię bez problemów :). A tak na poważnie, to po co się "pchasz" do tej służby? Od 1 stycznia 2010 roku będą do Policji i SW przyjmować wszystkich chętnych, nawet multi recydywistów. Od tego dnia mają się zmienić przepisy emerytalne, które min będą stanowiły, że funkcjonariusze w tych służbach będą musieli pracować do 65 roku życie. Jak w tych stresujących warunkach, jeden na 10 dożyje emerytury, będzie dobrze? Niekorzystnie zmieni się również sposób naliczania podstawy tej emerytury (choć autorzy twierdzą że korzystnie). Wracając do Twojego problemu z konkubentem, to nie ma formalnych przeszkód abyś ubiegała się o pracę w SW. Niemniej jednak decydują o tym ludzie, na różnych szczeblach procesu kwalifikacyjnego. Nie da się chyba uniknąć sytuacji że będziesz musiała się do tego związku przyznać, a wówczas może się pojawić problem. Drogę do służby może Ci zamknąć już kadrowieć, który podejmie taką informację. Kolejny jest dyrektor jednostki, kolejny psycholog w trakcie badań no i jeszcze wspomniane wcześniej postępowanie sprawdzające w związku z dopuszczeniem do tajemnicy służbowej. Raczej nie radzę Ci zatajać tego faktu, bo jak wyjdzie to na jaw, to może być "prorok". Sumując masz do wyboru: albo rezygnujesz ze służby albo z konkubenta.
Dodam, że na etapie postępowania sprawdzającego będzie robiony wywiad w miejscu zamieszkania. Jeżeli dzielnicowy napisze, z kim jesteś w związku. To pewnie zrobi to tak: ...utrzymuje stały kontakt ze środowiskiem kryminogennym, pozostaje w stałym związku z osobą karaną sądownie...brzmi zachęcająco-prawda?

Ostatnia edycja:
swoja drogą 65letni strażnicy to jakaś pomyłka...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót