Praca w Służbie Więziennej

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy jest ktos wogóle w stanie powiedziec jakie są dokladne badania przeprowadzone przez komisje lekarską do SW?? Jacy lekarze jakie badania??

plagra napisał:
Czy jest ktos wogóle w stanie powiedziec jakie są dokladne badania przeprowadzone przez komisje lekarską do SW?? Jacy lekarze jakie badania??

Najpierw idziesz na badanie krwi, mocz itp., neurolog, chirurg, okulista, dermatolog, badanie słuchu (audiometr), rtg kl. piersiowej, psychiatra, kardiolog, komisja lekarska. Większość badań to kwestia podstawowego badania i tyle ale tak naprawdę jeśli możesz być na komisji zdyskwalifikowany to przez badanie krwi i przez kardiologa który naprawde bada bardzo dokładnie. Każda najmniejsza wada, zaburzenie serca czy ukł. krążenia dyskwalifikuje cię od razu. Oczywiście nie twierdzę że na innych badaniach nie można zdyskwalifikować ale piszę na gorąco jak było. Powodzenia

Ostatnia edycja:
żabka25 napisał:
msi2010 napisał:
a ja mam nieco pytań odnośnie tej nowej ustawy
1. jak z emeryturami? dalej po 15 latach?
2. jak z dodatkiem za brak mieszkania ? i jak jest przy zakupie mieszkania? stary system? czy coś nowego wymyślili
QUOTE]

1. nadal
2. dodatek za brak pozostał (jesli małżeństwo to tylko 1 osoba dostaje), dofinansowanie do zakupu jest nadal na innej zasadzie (m2 wg stawki GUS a nie zakupu)

Dodatek za brak mieszkania pozostał ale większośc osob nie dostanie. W nowej ustawie jest magiczny zapis "tytuł prawny". Wedle interpretacji obowiązującej (odgórnej) tytuł prawny to też każda umowa najmu. Wcześniej jak nie miałeś swojego mieszkania i wynajmowałes od kogoś dodatek przysługiwał. Wedle obecnych przepisów nie przysługuje. Dostaną tylko ci którzy mieszkają z rodzicami.

OLO a powiedz mi ile dni zajeły ci te badania, a czy robia cos takiego jak przeswietlenia kregosłupa?? i na czym polega badanie u neurologa i chirurga??

plagra napisał:
OLO a powiedz mi ile dni zajeły ci te badania, a czy robia cos takiego jak przeswietlenia kregosłupa?? i na czym polega badanie u neurologa i chirurga??

plagra tak jak pisałem nie ma żadnych prześwietleń kręgosłupa. Wchodzisz do każdego specjalisty i pytają się Ciebie czy chorowałeś na to na tamto itp itd. W wielu przypadkach jesteśw stanie ukryć wiele rzeczy ale NIE U KARDIOLOGA i w LABOLATORIUM na badanich krwi i moczu. Reszta badań wchodzisz i po minucie wychodzisz :). Wszystko zajęło mi jakieś 4 dni. Wyrobiłbym się w 2 ale nie było lekarzy. Powodzenia

OLO wielkie dzieki za odpowiedz nie powiem troche mnie uspokoiłeś choć nie powiem, że sie nadal martwie gdyż jestem po operacji kręgosłupa(mam wstawiona stabilizację) sprawnosc mam w 100% i boje się że mnie wyślą na prześwietlenie. A czy zdaażylo się, że kogoś wysłano na ów przeswietlenie.

A czy zdaażylo się, że kogoś wysłano na ów przeswietlenie.
Z tego co wiem, to w ostatnio każdemu robią zdjęcie kręgosłupa. Nawet dali mi je nagrane na płycie CD na pamiątkę...

mi też nie robili, i czasem chirurgowi sie nie przyznawaj że miałeś coś ryte przy kręgosłupie.

plagra napisał:
hmmm A może to zależy na jakie stanowisko sie starasz, może oni wtedy są tacy wnikliwi skoro nie każdemu robia te zdjęcia.
stanowisko nie ma tutaj znaczenia, zarówno test sprawnościowy jest taki sam dla strażnika jak i referenta

Plagra,teraz nie robia przeswietlenia kregoslupa!!!! może kiedys! teraz robie przeswietlenie klatki piersiowej,chodzi tylko u płuca,wydolnosc czy co niewiem,ale płuca trzeba zdrowe miec.czy to wyjdzie na zdjeciu ze masz jakas stabilizavcje,niewiem,nieznam sie.ale sie dowiedz,i sciemniaj ze wszystko ok

Czy jak byłem karany na okres 2 na 5 lat zawiasy które skończyły się rok temu mogę ubiegać się o prace w SW czy nie można być wcale karanym bo z tego co się orientuje papiery już mam czyste czy sprawdzają dogłębnie ??

USTAWA z dnia 9 kwietnia 2010 r. o Służbie Więziennej
Art. 29 Pracownikiem może być osoba która:
3) nie była skazana prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo umyślne lub umyślne przestępstwo skarbowe albo wobec której nie został wydany prawomocny wyrok warunkowo umarzający postępowanie karne o takie przestępstwo, a także nie toczy się przeciwko niej postępowanie karne o takie przestępstwo;

Informacje te sprawdzają funkcjonariusze ABW.

forg napisał:
A później miej problemy za to "ściemnianie". Powodzenia.

I tu jest ciężki orzech do zgryzienia. Bo jeśli zataje informacje nie chcę mieć przez to później problemow, może poprostu jesli nie spytają mnie czy miałem jakies operacje, to im powiem, a jeśli nie spytają to zawsze będę mogł odpowiedzieć "a czy któś mnie o to pytał??" hehe
Powiedzcie mi jak długo mogę teraz czekać na skierowanie na badania jesli jestem juz po psychotestach i sprawnośćiowce??
ps. dzięki, że tak wiele osób zaineresowało sie moją osoba. Pozdrawiam wszytskich

wszystko zależy od jednostki i kiedy chcą ewentualnie przyjąć Cię do pracy. Jeśli będą szybko potrzebować pracownika to możesz się spodziewać bardzo szybko telefonu.
Druga sprawa jest taka. Jeśli przykładowo zataisz inf. o swoim kręgosłupie to czeka cię jeszcze seria badań zaraz po przyjęciu do pracy (medycyna pracy) i od nowa te same badania. Następnie będą cie wysyłać na szkolenie wstępne i znowu masz badania, także na twoim miejscu poszedłbym do lekarza niech obejrzy ci kręgosłup i weź od niego zaświadczenie że to co masz nie upośledza cie fizycznie. Dokładnie chodzi o te paragrafy, poczytaj, i zobacz za który paragraf ewentualnie mogą cie na komisji nie dopuścić do pracy w SW.

http://www.policja.pl/rekrutacja/dokumenty/komisje_lekarskie.pdf

dokładnie strona 81
Powodzenia

Dokładnie chodzi o te paragrafy, poczytaj, i zobacz za który paragraf ewentualnie mogą cie na komisji nie dopuścić do pracy w SW.

Czytałem juz te paragrafy i nic o odcinku szyjnym nie pisze tzn zbyt ogolnikowo to jezyk prawników, bo skad ja mam wiedzieć co oni maja na mysli piszac np upośledzenie. Na testach sprwnościowych miałem ponad 320 pkt wiec nie jestem raczej upośledzony fizycznie. Przejde sie do mojego neurologa i poprosze go o to zaswiadczenie.

olo1 napisał:
wszystko zależy od jednostki i kiedy chcą ewentualnie przyjąć Cię do pracy. Jeśli będą szybko potrzebować pracownika to możesz się spodziewać bardzo szybko telefonu.
Druga sprawa jest taka. Jeśli przykładowo zataisz inf. o swoim kręgosłupie to czeka cię jeszcze seria badań zaraz po przyjęciu do pracy (medycyna pracy) i od nowa te same badania. Następnie będą cie wysyłać na szkolenie wstępne i znowu masz badania, także na twoim miejscu poszedłbym do lekarza niech obejrzy ci kręgosłup i weź od niego zaświadczenie że to co masz nie upośledza cie fizycznie. Dokładnie chodzi o te paragrafy, poczytaj, i zobacz za który paragraf ewentualnie mogą cie na komisji nie dopuścić do pracy w SW.

http://www.policja.pl/rekrutacja/dokumenty/komisje_lekarskie.pdf

dokładnie strona 81
Powodzenia[/QU
Seria badań po przyjęciu do pracy(medycyna pracy) - bzdura
Badania przed szkoleniem wstępnym - bzdura
Jeżeli się przyznasz z tym kręgosłupem to odpadniesz.Jak uda ci się przejść chirurga, a na zdjęciu płuc nie połapią się to pracujesz. I raczej na pewno nikt już się do ciebie nie przyczepi podczas pracy.

Jeżeli się przyznasz z tym kręgosłupem to odpadniesz.Jak uda ci się przejść chirurga, a na zdjęciu płuc nie połapią się to pracujesz. I raczej na pewno nikt już się do ciebie nie przyczepi podczas pracy.[/QUOTE]

Wkurza mnie to, bo w wykazach wszedzie jest napisane o odcinku piersiowym i ledzwiowym kregoslupa a o szyjnym takjakby zapomnieli :( pójde do swojego neurologa z tym wykazem może on po ludzku wyjasni mi te ułomności ktore oni opisuja , czy klasyfikuje sie do ktorejs.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót