Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Yozayan napisał:
Dwa razy 5:-) Oczywiście nie ma jednak żadnej zależności między objętością pracy, a oceną.

Niekoniecznie. Mój promotor twierdzi, że poniżej 70 stron nie ma szans na 5. Ale co uczelnia, to obyczaj.

Czy ktoś zna i mógłby podać przydatną literaturę na temat AKTY PRAWA MIEJSCOWEGO W KONSTYTUCYJNYM SYSTEMIE ŹRÓDEŁ PRAWA?i pierwszy rozdzial chociaz jaki ma być bardzo proszę bo promotor i nie uznal wstepnej koncepcji a za dwa tygodnie juz zatwierdza...temat zostal przez niego narzucony...:(

katk5341 napisał:
Czy ktoś zna i mógłby podać przydatną literaturę na temat AKTY PRAWA MIEJSCOWEGO W KONSTYTUCYJNYM SYSTEMIE ŹRÓDEŁ PRAWA?i pierwszy rozdzial chociaz jaki ma być bardzo proszę bo promotor i nie uznal wstepnej koncepcji a za dwa tygodnie juz zatwierdza...temat zostal przez niego narzucony...:(

Czy naprawdę tak ciężko zajrzeć do jakiejś bazy bibliograficznej?

Jeśli studenci 5 roku nie potrafią znaleźć literatury to nie mam więcej pytań.

Szczerze powiedziawszy, nie rozumiem idei tego wątku. Widzę tu pełno pytań pt. co zawrzeć w pracy mgr o danym temacie czy z jakiej literatury korzystać...
Mamy Wam opracowywać magisterkę czy jak? Bo dobra konstrukcja pracy i bibliografia, to w moim wypadku było ok. 60% roboty, reszta jakoś idzie. Nikt nie ma zgromadzonej wiedzy na 5 mln tematów, żeby Wam podawać z marszu wykaz literatury, bo trzeba samemu szukać, dociekać itp. :rolleyes:

mam 5 pozycji ktore zatwierdzil,ale to malo,a biblioteka jest bardzo uboga gdybym mial jeszcze cos do przejrzenia to bym nie pytal i nie magisterka tylko licencjat,:D a musze pracowac teraz na dwa etaty takze wybacz nie mam czasu a pasowaloby skonczyc te studia

Internet też jest ubogi? Baza bibliograficzna? i inne mądre strony?

Mnie często pomogło wpisanie tematu pracy czy jakiegoś problemu do wujka google i trafiłam na jakieś ciekawe pozycje... Na podstawie znalezionych pozycji szukasz dalszych? Czy to takie trudne?

mnie już taka postawa nie dziwi, to nagminne i rozprzestrzenia się z prędkością światła - czekanie na gotowca. zadziwia mnie natomiast fakt, że takim osobom nie wstyd afiszować się swoją niewiedzą, nieróbstwem i ogólnym niechciejstwem.

w aktualnie poruszanym temacie dodam, że jak się nie ma fizycznie na coś czasu to trzeba z czegoś zrezygnować, a nie liczyć na to, że ktoś odwali czarną robotę za ciebie. jak ktos sie decyduje na 5 etatów i 5 kierunków na raz to trzeba byc na to gotowym, tyle.

katk5341 napisał:
mam 5 pozycji ktore zatwierdzil,ale to malo,a biblioteka jest bardzo uboga gdybym mial jeszcze cos do przejrzenia to bym nie pytal i nie magisterka tylko licencjat,:D a musze pracowac teraz na dwa etaty takze wybacz nie mam czasu a pasowaloby skonczyc te studia

Jest taki piękny wynalazek stworzony przez Polską Akademią Nauk - jego adres brzmi: www.bibliografia-prawnicza.pl

Wystarczy wejść, wpisać szukaną frazę i wyświetla Ci się literatura z ostatnich 37 lat.

Trwa to 10 sekund. Szybciej niż napisanie postu na forum i czekanie na odpowiedź.

Dostępność na praktycznie każdym wydziale prawa.

Praca licencjacka.

Cześć,

mam pytanko do kogoś kto jest mniej więcej zorientowany i pisanie pracy dyplomowej ma już za sobą. Mianowicie chodzi o wybór tematu pracy licencjackiej z postępowania administracyjnego. Wybrałam sobie "Nieważność decyzji administracyjnej" i zaczynam się zastanawiać czy to był dobry wybór, bo literatury związanej z tym właśnie tematem niestety nie ma zbyt wiele. W zasadzie na wybór tematu mam jeszcze niecały tydzień, ale nie jestem zbyt zorientowana w jakim temacie mogłabym skorzystać ze sporej ilości materiałów. Proszę o jakąś małą podpowiedź, jeśli ktoś może pisał w podobnych kierunku z podobnego przedmiotu, bo koniecznie musi być to postępowanie administracyjne. Dodam jeszcze, że temat według uznania mojej promotorki ma być wybrany z KPA. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
RE: Praca licencjacka.

Temat dobry i obszerny jak rzeka (czyli można wodę lać).
Jak to mało literatury? W każdym komentarzu bedzie parę stron na ten temat, do tego trochę orzecznictwa i praca gotowa;)

czy mogłabym prosić o radę? :) piszę pracę magisterską nt samobójstw uczniów (wiek 15- 19lat). badania empiryczne będą polegać na analizie akt prokuratur rejonowych. będę składac stosowne wnioski o udostępnienie akt do celów naukowych, ale mam pewną wątpliwość: czy ubiegać się o wgląd do akt postępowań o czyny z art. 151 kk, art. 207§ 3 kk oraz art. 150 kk czy wyłącznie z art. 151 kk? pytam dlatego, gdyż w części teoretycznej pracy zawarłam aspekty prawne samobójstwa w polskim systemie prawnym ( a do tej porblematyki odnoszą się trzy podane przeze mnie powyżej kwalifikacje), a z drugiej strony pamiętam z praktyk, że miałam styczność wyłącznie z kw. z art. 151kk ... jak sądzicie?

a co ma samobójstwo do prawa? Samobójstwo nie jest karalne, bo na kim miałoby być karalne ? Temat do wymiany, lepiej napisz o współczensych metodach regresyjnych do walidacji modeli szacowania utraty wartosci dla testów warunków skrajnych detalicznych ekspozycji kredytowych... Trochę matematyki się przyda... no chyba, że masz do niej za mały mózg... no bo w koncu prawo to se kazdy moze skonczyc jak ma dobry towar, to na kresecezkach zda kazdy egzamin a zeby zdac matematyke... ooo tu juz trzeba umieć myslec twórzczo, abstrakcyjnie i logicznie... i od razu recenzenta szczena opadnie... i potem duzo pracy po matematyce... pensje takie duze...

Ostatnia edycja:
Polaczek2012 napisał:
a co ma samobójstwo do prawa?

Zajrzyj do art. 151 lub 207 par. 3 kk to będziesz wiedział.

Polaczek2012 napisał:
bo na kim miałoby być karalne ?

Odpowiedź jak wyżej.

Polaczek2012 napisał:
Temat do wymiany

Bzdura.

Polaczek2012 napisał:
Trochę matematyki się przyda

Super ale jak raczyłeś zauważyć temat dotyczy prawa (karnego - czego już dostrzec nie byłeś w stanie).

Polaczek2012 napisał:
od razu recenzenta szczena opadnie

W jakim to języku?

Yozayan napisał:
Super ale jak raczyłeś zauważyć temat dotyczy prawa (karnego - czego już dostrzec nie byłeś w stanie).
dlatego chcę koleżankę nawrócić na jakieś przydatne wykształcenie , a nie jakieś prawo... znajomości pewnie nie ma to po co jej te studia... poszla pewnie bo jest humanistka czyt. jestem za głupi na przedmioty scisle
Yozayan napisał:
W jakim to języku?
W polskim zamień sobie kolejność "szczena" z "recenzentem" to ci łądniej zabrzmi.

Witam, piszę pracę licencjacką na temat " Wpływ , kwestia legalizacji narkotyków miękkich na zwalczanie przestępczości zorganizowanej " jak zwykle mam ogromny problem z napisaniem planu (chociaż wszyscy mówią, że plan jest najłatwiejszy , no ale nie dla mnie)
ma ktoś jakieś pomysły ?

Pomocy!

Na podstawie treści wyroku TS UE sprawie C‑186/01 muszę dokonać analizy
-charakteru prawnego aktu, jakim jest dyrektywa
-problemu podziału kompetencji między państwo członkowskie a Unię Europejską
- rodzaju kompetencji, której dotyczy sprawa
- ogólnych reguł dotyczących podziału kompetencji między państwo członkowskie a UE
- ocenę uprawnień państwa członkowskiego, przedstawioną w sprawie

Pół strony w wordzie już mam, ale to bardzo mało. Może ktoś jest w stanie mi pomóc lub jakoś nakierować. Kompletnie nie wiem co i jak z tym zrobić...

Hej, pisze prace na temat przekształcenia spolki z ograniczona odpowiedzialnoscia w spółkę akcyjna. Czy macie jakis pomysł jak napisac te prace zeby nie powielić w stu procentach koleżanki piszącej na temat przekształcenia spolki kapitałowej w kapitałowa? (Ma szerszy zakres)

@anastazja

zobacz sobie np. tytuł I traktatu o UE, co do dyrektyw - patrz art. 288 i następne traktatu o funkcjonowaniu UE
szukaj wersji skonsolidowanych (po zmianach wprowadzonych przez Traktat z Lizbony)

W razie czego sięgnij po pierwszy z brzegu podręcznik do prawa europejskiego.

praca licencjacka zapzreczenie ojcostwa

Hej,
piszę pracę licencjacką o zaprzeczeniu ojcostwa, chciałam się was spytać jeśli ktoś wie gdzie znaleźć mogę coś na temat zaprzeczenia ojcostwa w innych krajach niż w Polsce. W leksie ?
Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót