Witam serdecznie!
Piszę pracę magisterską z przesłuchania podejrzanego na seminarium kryminalistycznym. M. in. w treści chce zawrzeć status podejrzanego, prawa i obowiązki, problematykę fałszywego samooskarżenia, taktyczne metody przesłuchania, metody oceny wiarygodności wyjaśnień, motywację podejrzanego, mechanizmy obronne podejrzanego i jeden rozdział dla porównania o przesłuchaniu w USA.
Poza tym chciałbym zamieścić w pracy jakieś badania, jednak jestem całkowicie zielony w zakresie wiedzy metodologicznej i nie jestem nic (przynajmniej moim zdaniem) godnego uwagi i sensu wymyślić, a jutro muszę zdać konspekt w formie prezentacji (gotowa już, tylko brakuje slajdu o badaniach).
Wymyśliłem sobie, że mógłbym przeprowadzić ankietę wśród przesłuchujących, wywiad z przesłuchującym albo nawet obserwację przesłuchania. Sen mi spędza z powiek wymyślenie do tych badań sensownego ich celu.
Może sprawdzenie najczęściej wybieranych metod przesłuchania, najbardziej skuteczne metody przesłuchania, reakcje obronne podejrzanego na dane metody przesłuchania, taktyczna wiedza przesłuchujących?
Teza - może obranie odpowiedniej taktyki przesłuchania wpływa na jego powodzenie, czyli przyznanie się do winy podejrzanego i/lub uzyskanie pełnych i szczerych wyjaśnień?
Jakie jeszcze inne badania mógłbym przeprowadzić? Oraz w jakich celach, jaką tezę mógłbym udowodnić? Proszę o pomoc (może być na priv).