Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Prawo Cywilne - temat pracy licencjackiej

No i bardzo słusznie orzekł SN. To niech ten mądry promotor zaproponuje temat.

michu12345 napisał:
No i bardzo słusznie orzekł SN. To niech ten mądry promotor zaproponuje temat.

tyle, że po uprawomocnieniu tego wyroku z tej samej sieci internetowej opublikowano w necie setki obelżywych wpisów wobec składu orzekającego łącznie z opisem ich życia rodzinnego i adresami zamieszkania.
i SN bezradny.....

p.s. jest na ten temat kilka ciekawych artykułów w Rzepie :)

Witam!!!

Jestem na seminarium z prawa konstytucyjnego. Muszę wybrać temat pracy mgr. Wybrałam 6 tematów i żaden z nich nie spodobał się mojemu promotorowi. Powiedział że to są tematy tendencyjne, wielokrotnie już wałkowane i mam coś bardziej ambitnego wymyślić. Poradźcie jaki temat wybrać najlepiej jakiś porównawczy???
Tematy odrzucone to:
1.Konstytucyjny numerus clausus źródeł prawa powszechnie obowiązującego w świetle członkostwa Polski w Unii Europejskiej
2.Konstytucyjne środki ochrony praw i wolności
3. Wolności i prawa człowieka i obywatela oraz środki ich ochrony w RP.
4. Funkcjonowanie praw człowieka w Unii Europejskiej i Polsce
5.Struktura sądów powszechnych w Polsce.
6. Rzecznik praw obywatelskich w PL i UE
Kto pomoże mi wymyślić coś "lepszego"?????

Podałam te tematu bo ktoś może z nich skorzysta jeśli ma normalnego promotora :)

Witam,
Chciałabym napisać pracę z zakresu ochrony praw konsumenta ( w świetle ustawy z 2014 r.). W szczególności chciałabym skupic się na umowach zawartych poza lokalem przedsiębiorstwa - czy macie może jakiś pomysł na literaturę w tym przypadku i czy uważacie, że ten temat będzie odpowiedni żeby trochę się 'rozpisać' w swojej pracy? Myślałam też o prawie do odstąpienia do umowy w świetle tej ustawy.. może macie jakieś pomysły na zawężenie/rozszerzenie tematu ponieważ przyznam , że zarówno literatura jak i orzecznictwo w temacie ochrony praw konsum. od momentu wejścia w życie ustawy, nie jest jakoś nadmiernie rozbudowane....

Może ktoś mi przybliżyć zasadę konfuzji (confusio) w prawie rzymskim?? Proszę ;)

Literatura + tymczasowe aresztowanie

Cześć wszystkim. Przepraszam jeśli wklejam temat w zły dział, ale tu mi najbardziej pasuje.
Piszę pracę licencjacką na temat regulacji tymczasowego aresztowania i ich zmian od 1997 roku do 2015. Potrzebuję literatury z końcówki lat 90. Najstarsza pozycja jaką znalazłem to "Stosowanie tymczasowego aresztowania w polskim systemie karnym" Jacka Izydorczyka z 2002 roku. Polecicie coś co może udałoby mi się wygrzebać w Internecie lub bibliotekach?
Z góry dzięki ;) Pozdrawiam

RE: Literatura + tymczasowe aresztowanie

Polecam wizytę w dobrej bibliotece (uczelnianej albo solidnej bibliotece publicznej).
Namiary na wcześniejszą literaturę znajdziesz też w posiadanych już publikacjach (często w przypisach albo w spisie literatury, którą często w publikacjach się zamieszcza).

pollaks napisał:
Może ktoś mi przybliżyć zasadę konfuzji (confusio) w prawie rzymskim?? Proszę ;)

Konfuzja, droga Studentko, to "zlanie się" w jednej osobie uprawnień wierzyciela i dłużnika, lub uprawnionego i zobowiązanego. Dla przykładu

a) Kowalski posiada służebność gruntową na nieruchomości Nowaka. Gdy Nowak nabędzie nieruchomość Kowalskiego lub Kowalski nabędzie nieruchomość Nowaka, służebność wygasa.
b) Kowalski poręcza u Wiśniewskiego dług Nowaka. Następnie Kowalski zawiera z Nowakiem umowę o przejęcie długu. W związku z tym nie może poręczać za własny dług i poręczenie wygasa.

Konfuzja polega więc na złączeniu się w jednej osobie przeciwstawnego uprawnienia i obowiązku.

Witam wszystkich forumowiczów, mój temat pracy magisterskiej to: "Ustrój centralnych organów Państwa Polskiego w Ustawie Rządowej z dnia 3 maja 1791r.". Mam problem z zatytułowaniem pierwszego rozdziału. Rozdział drugi nazywałby się: "Ustrój organów władzy wykonawczej" i analogicznie trzeci - "władzy ustawodawczej" i czwarty - "sądowniczej". A o czym mógłby być pierwszy rozdział? Geneza powstania, tło historyczne i znaczenie Konstytucji III Maja? Czy to nie odbiega od tematu lub nie zostanie uznane za "wodolejstwo"? A może jest ktoś, kto pisał pracę na podobny temat? Lub ktoś może poleci mi jakieś książki poza "Historią Ustroju i Prawa Polskiego" Bardacha, Leśnodorskiego i Pietrzaka oraz "Historią państwa i prawa Polski" Kaczmarczyka i Leśnodorskiego? Ślicznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. ;-)

Witam!
Chciałem założyć nowy temat,ale najpierw zapytam tutaj,ponieważ jest to bardzo pilne.
Jestem w trakcie pisania pracy mgr dotyczącej kary umownej. W owej pracy mam 2 rozdziały, w których mam niestety 2 podrozdziały, w których nie mam do końca pojęcia, co mogę napisać. Dodam, żeby nie było, że mój plan nie został w pełni zaakceptowany przez promotora i został przez niego przerobiony według jego uznania. Z tego powodu pojawiły się takie problemy, że nie wiem, co mogę napisać w tych dwóch podrozdziałach. Pytając promotora, otrzymałem wiadomość z literaturą, w której również takich informacji nie ma(chyba, że ja coś przeoczyłem). Więc do rzeczy:

Mam dwa rozdziały.Pierwszy z nich ma tytuł "Zastrzeżenie kary umownej na wypadek niewykonania", w którym pierwszy podrozdział nosi tytuł : "Roszczenie o wykonanie zobowiązania zgodnie z jego treścią, albo roszczenie o zapłatę określonej kwoty". Drugi zaś, to "Zastrzeżenie kary umownej na wypadek nienależytego wykonania umowy", a w nim podrozdział "Roszczenie o wykonanie zobowiązania zgodnie z jego treścią, a ponadto o zapłatę w określonej wysokości kary umowne".
W każdej publikacji/wyrokach itd. znalazłem jedynie informacje, że rzeczywiście można w ten sposób zastrzec karę umowną. NIestety, żeby coś wiecej w nich napisać ogranicza mi brak konkretnych informacji na ten temat. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc?Z informacji, jakie ja znalazłem, to myślę, że może mieć tu zastosowanie art. 477,480 i 485 KC i ewentualnie komentarz do niego, ale czy mam rację, to nie wiem...Czy mógłby ktoś coś podrzucić na ten temat?Albo chociaż naprowadzić mnie na treść tych podrozdziałów? będę wdzieczny ;) pozdrawiam

Cywilnoprawna ochrona praw autorskich majątkowych i osobistych

Witam, mam taki temat pracy magisterskiej " Cywilnoprawna ochrona praw autorskich majątkowych i osobistych" czy ktoś mógłby pomóc i w skrócie nakierować o co tutaj dokładnie chodzi? zna ktoś jakąś dobrą bibliografię odnośnie tego? co można zawrzec w spisie tresci ? jakie 4 rozdzialy np?
Z góry dziękuje :)

RE: Cywilnoprawna ochrona praw autorskich majątkowych i osobistych

Art. 78., Art. 79. i następny Ustawy. W sieci odnajdziesz sporo pozycji z tego tematu, a jest on dość bogato opisany.

PS.
Nie zapomnij o umowach międzynarodowych z konwencją berneńską na czele.

Ostatnia edycja:
Praca magisterska-KKS

Witam, przede mną wybór tematu pracy magisterskiej z zakresu Prawa Karnego Skarbowego. Macie jakieś ciekawe pomysły? Pozdrawiam

RE: Praca magisterska-KKS

eella napisał:
Witam, przede mną wybór tematu pracy magisterskiej z zakresu Prawa Karnego Skarbowego. Macie jakieś ciekawe pomysły? Pozdrawiam

To my je mamy mieć? Chyba żartujesz.

Myślę, że zawsze warto się poradzić, chociaż może niekoniecznie Ciebie :)

eella napisał:
Myślę, że zawsze warto się poradzić, chociaż może niekoniecznie Ciebie :)

Zawsze warto samemu ruszyć głową, co z Ciebie za studentka co nie jest w stanie wymyślić tematu pracy magisterskiej, tylko chce aby inni za nią to zrobili.

@ella, zasada jest taka, jeżeli czujesz dany przedmiot to nie powinnaś mieć problemu z "wymyśleniem" tematu. W przeciwnym przypadku będzie poważny problem z napisaniem pracy.

Witam,

Piszę pracę licencjacką i mam problem odnośnie poprawnego zapisu aktów prawnych w bibliografii. Chciałabym zapisać Kartę Praw Podstawowych, ale nie bardzo wiem jak :/

Czy któraś z tych form jest dozwolona?
1) Karta praw podstawowych Unii Europejskiej, Dz.U. C 326 z 26.10.2012.
2) Karta praw podstawowych Unii Europejskiej z dnia 26 października 2012, Dz.U. C 326.

praca magisterska - zwolnienia grupowe

Sytuacja wygląda tak
mój temat „Zwolnienia grupowe w polskim prawie pracy”
Napisałem już pierwszy rozdział o takiej strukturze

Rozdział I Geneza i ogólna charakterystyka uregulowań zwolnień zbiorowych.
1. Standardy Międzynarodowej Organizacji Pracy a kwestia zwolnień zbiorowych
2. Regulacje zwolnień zbiorowych w prawie europejskim
a. Europejska Karta Społeczna i Zrewidowana Europejska Karta Społeczna
b. Wspólnotowa Karta Podstawowych Praw Socjalnych Pracowników
c. Karta Praw Podstawowych UE
3. Zwolnienia zbiorowe w prawie Unii Europejskiej
a. Geneza i charakterystyka dyrektywy 75/129/EWG
b. Nowelizacja dyrektywy
c. Zakres podmiotowy dyrektywy
d. Zakres przedmiotowy dyrektywy 98/59/WE
e. Obowiązek informacji i konsultacji
f. Notyfikacja zwolnień zbiorowych władzy publicznej
4. Zwolnień grupowych w ustawodawstwie polskim.
a. Ustawa o zwolnieniach z 1989 roku
b. Nowelizacje przepisów
c. Ustawa o zwolnieniach z 2003 roku

Tutaj zaczynają się dla mnie schody. Wydaje mi się że w II rozdziale należało by napisać jaki kształt mają zwolnienia grupowe w prawie polskim itp.

Rozdział II Geneza i charakterystyka zwolnień grupowych w ustawodawstwie polskim
1. Pojęcie zwolnienia grupowego
2. Zakres podmiotowy zwolnienia grupowego
3. Zakres przedmiotowy zwalniania grupowego

Nie mam pomysłu na 3 rozdział. Mój Promotor nie che żebym skupiał się na samej procedurze zwolnień grupowych bo jego zdaniem wyjdzie coś na kształt poradnika, a tego by nie chciał.
Promotor chciałby żebym żebym skupił się na pojęciu funkcji prawa pracy, jak one mają się do procedury zwolnień grupowych. Chodzi o praktyczną realizacje tych funkcji przy stosowaniu zwolnień grupowych.

Ważne też jest to aby przedstawić przyczyny i cele ustawy o zwolnieniach grupowych.
Nie wiem jak to rozgryźć :confused:

Witam za rok piszę pracę magisterską ale plan muszę oddać do końca tygodnia temat ZWALCZANIE PRZESTĘPCZOŚCI TRANSGRANICZNEJ Z PERSPEKTYWY STRAŻY GRANICZNEJ - pomysł wyjaśnić co to przest.trangsr, opisać przemyt ( fajka, narkotyki, fury) , handel ludźmi, nielegalne przekraczanie granicy państwowej i rozmowa z funkcjonariuszem SG i przemytnikami - czy ktoś z was wie, jakie ksiązki do tego znajde z góry dzięki:):confused:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót