Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
tematem mojej pracy są zeznania świadków w procesie identyfikacji sprawców przestępstw. Zaczęłam standardowo od pojęcia świadka,obowiązków i uprawnień ,zakazów dowodowych. Oczywiście ujęte jest tez przesłuchanie, ale utknęłam z pracą w miejscu. macie może interesujące propozycje na ujęcie tego tematu?

Witam. Mam do napisania referat o zagrożeniach etycznych zawodow prawniczych i nie wiem czy powinnam skupić się na zagadnieniach typu korupcja, nepotyzm, opłacany protekcjonizm czy bardziej zagłębić się na zasadach kodeksu etyki (zakaz reklamy, brak tajemnicy).

Będę wdzięczna za każdą sugestię.

Ania8714 napisał:
Witam,
tematem mojej pracy są zeznania świadków w procesie identyfikacji sprawców przestępstw. Zaczęłam standardowo od pojęcia świadka,obowiązków i uprawnień ,zakazów dowodowych. Oczywiście ujęte jest tez przesłuchanie, ale utknęłam z pracą w miejscu. macie może interesujące propozycje na ujęcie tego tematu?
Pisałaś o instytucji świadka koronnego, incognito, świadków małoletnich, możesz wkomponować coś z zakresu psychologicznych aspektów zeznań świadków - Arntzen F. (1989), Psychologia zeznań świadków. PWN, Warszawa,oceny ich wiarygodności itp. przydałoby się zajrzeć do opracowania Waltośa świadek w postępowaniu sądowym tam będzie podana literatura odszukać tą literaturę i na pewno sporo pomysłów powstanie co dalej pisać.

RE: pomoc i namowa do samobojstwa

silvero napisał:
moze ktos mi pomoc z planem? pomoc i namowa do samobojstwa
. Jak nie masz planu to zgromadz materiały o samobójstwach i literaturę tu masz np. mat.http://www.law.uj.edu.pl/~khdpip/site/images/adm/File/ARTYKULY/Malczewski_5.pdf jak będziesz miał stertę materiałów to plan sam się ułoży. Materiałów możesz szukać w archiwach policji prokuratury sądów może były takie sprawy prowadzone osądzone miałbyś wtedy część ,,badawczą".

Ostatnia edycja:
malina85ino napisał:
Albo coś o wypadkach ze skutkiem śmiertelnym lub połączenie art 177 i 178 spowodowanie śmierci w wypadku pod wpływem alkoholu.Proszę o pomoc
Jeśli chcesz pisać o wypadkach to jest taka książka zarys metodyki pracy adwokata w sprawach wypadków drogowych K.J. Pawelec a na końcu książki podana jest bibliografia dotycząca tej problematyki.

Prosiłabym o pomoc potrzebuje planu pracy temat : Prawne uwarunkowania funkcjonowania przedsiębiorcy budowlanego. Zupełnie nie wiem od czego zacząć...

witam
Muszę napisać prace z prawa konstytucyjnego. Co my myślicie o temacie nt Trybunał Konstytucyjny. Może mi ktoś podpowie jakiś temat z tego zakresu. Dzięki z góry

Witam,

Mam pytanie?? Czy ktoś kiedyś prosił policję o udostępnienie jakiś danych, statystyk?? Jeśli tak to czy długo czekał? Ja mam napisać pismo do głównego komendanta o udostępnienie statystyk zabójstw z ostatnich 10 lat i zastanawiam się czy długo będę musiała czekać, ba zależy mi na czasie.

Mam pytanie odnośnie tematu: Zabójstwo pod wpływem silnego wzburzenia. Jest to praca magisterska, a mam tylko 4 rozdziały(ogolnie o zabojstwach, strony, kara,okolicznosci usprawiedliwiajace, oczywiście wszystkie rozdziały z podrozdziałami). Wydaję mi się, że to mało, ale nie wiem o czym mogłabym jeszcze napisać:sad: Może ktoś mi podpowie co powinno być jeszcze w takiej pracy?

Pozdrawiam

ciekawa88 napisał:
Mam pytanie odnośnie tematu: Zabójstwo pod wpływem silnego wzburzenia. Jest to praca magisterska, a mam tylko 4 rozdziały(ogolnie o zabojstwach, strony, kara,okolicznosci usprawiedliwiajace, oczywiście wszystkie rozdziały z podrozdziałami). Wydaję mi się, że to mało, ale nie wiem o czym mogłabym jeszcze napisać:sad: Może ktoś mi podpowie co powinno być jeszcze w takiej pracy?

Pozdrawiam
jak nie masz pomysłu co dalej to najlepiej jakbyś wzorowała się na jakiejś książce dotyczącej tego zagadnienia. Zobacz sobie przestępstwa z afektu K. Daszkiewicz. Możesz porobić rozdziały podobne do ujętych w tej książce opierając się na innej literaturze. Tam zresztą powinna być podana literatura możesz ją odszukać i wpadną ci nowe pomysły. Możesz zrobić rozdział np. dotyczący problematyki dzieciobójstwa.

ciekawa88 napisał:
Witam,

Mam pytanie?? Czy ktoś kiedyś prosił policję o udostępnienie jakiś danych, statystyk?? Jeśli tak to czy długo czekał? Ja mam napisać pismo do głównego komendanta o udostępnienie statystyk zabójstw z ostatnich 10 lat i zastanawiam się czy długo będę musiała czekać, ba zależy mi na czasie.
Pismo musisz mieć z uczelni musi podpisać je promotor o udostępnienie danych. Statystyki to nic ci nie dadzą to jest jedna strona A4 ,chyba na stronie internetowej możesz takie dane znalezć. Jeśli byś wystąpiła o konkretne sprawy to co innego mogłabyś napisać np. o sposobie działania sprawców tego radzaju przestępstw.

Andrev napisał:
jak nie masz pomysłu co dalej to najlepiej jakbyś wzorowała się na jakiejś książce dotyczącej tego zagadnienia. Zobacz sobie przestępstwa z afektu K. Daszkiewicz. Możesz porobić rozdziały podobne do ujętych w tej książce opierając się na innej literaturze. Tam zresztą powinna być podana literatura możesz ją odszukać i wpadną ci nowe pomysły. Możesz zrobić rozdział np. dotyczący problematyki dzieciobójstwa.

Dziękuję. Właśnie mam książkę Daszkiewicz. Będę musiała coś wymyślić. Natomiast jeśli chodzi o dzieciobójstwo to mam o tym w drugim rozdziale o rodzajach zabójstw.

Mam pytanie jeszcze, może się wydawać trochę głupie, ale mam chyba zaćmienie umysłu, akurat wtedy kiedy mam pisać pracę:-x Chyba to od ciągłego siedzenia w bibliotekach...

Mam taki rozdział jak ustawowe znamiona przestępstwa uprzywilejowanego, w podrozdziałach strona podmiotowa, przedmiotwa, podmiot,przedmiot. Nie wiem czy mam napisać tu ogólnie o znamionach zabójstwa czy zabójstwa pod wpływem silnego wzburzenie .Znamionami np. strony przedmiotowej w tym przypadku jest silne wzburzenie oraz usprawiedliwione okolicznościami, a ja już o tym mam napisane w pracy, więc chyba ten rozdział umieściłam w planie bezsensu:sad: Czy może coś innego ma być zawarte w tym rozdziałe?? ja już sama nie wiem:sad: Proszę o pomoc.

Andrev napisał:
Pismo musisz mieć z uczelni musi podpisać je promotor o udostępnienie danych. Statystyki to nic ci nie dadzą to jest jedna strona A4 ,chyba na stronie internetowej możesz takie dane znalezć. Jeśli byś wystąpiła o konkretne sprawy to co innego mogłabyś napisać np. o sposobie działania sprawców tego radzaju przestępstw.

Ale jak o konkretne sprawy?? Z sądu? orzecznictwa czy jak?

Pozdrawiam

Krajowy Rejestr Sądowy

Witam forumowiczów ,jestem tu nowy i ma pytanie odnośnie KRS, a mianowicie może ktoś pisał na ten temat pracę licencjacką .Taki temat dostałem do napisania i nie bardzo wiem od czego się zabrać ,choć temat wydaje się banalnie prosty.
Jakby ,ktoś mógłby mi podpowiedzieć z jakiej literatury skorzystać ,lub co należy uwzględnić na pierwszym miejscu będę bardzo wdzięczny. ;)

Ostatnia edycja:
ja piszę prace z samowoli budowlanej, może jest ktoś kto się tym imteresuje albo też miał taki temat i może mi pomóc? z góry dziękuję:o

Witam! Piszę pracę o agencjach rządowych w strukturze administracji publicznej, właściwie to jeszcze to nie zaczęłam, bo nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Może mógłby mi ktoś pomóc w kwestii bibliografii? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, gdyby ktoś polecił mi jakąś literaturę.pozdrawiam

ciekawa88 napisał:
Dziękuję. Właśnie mam książkę Daszkiewicz. Będę musiała coś wymyślić. Natomiast jeśli chodzi o dzieciobójstwo to mam o tym w drugim rozdziale o rodzajach zabójstw.

Mam pytanie jeszcze, może się wydawać trochę głupie, ale mam chyba zaćmienie umysłu, akurat wtedy kiedy mam pisać pracę:-x Chyba to od ciągłego siedzenia w bibliotekach...

Mam taki rozdział jak ustawowe znamiona przestępstwa uprzywilejowanego, w podrozdziałach strona podmiotowa, przedmiotwa, podmiot,przedmiot. Nie wiem czy mam napisać tu ogólnie o znamionach zabójstwa czy zabójstwa pod wpływem silnego wzburzenie .Znamionami np. strony przedmiotowej w tym przypadku jest silne wzburzenie oraz usprawiedliwione okolicznościami, a ja już o tym mam napisane w pracy, więc chyba ten rozdział umieściłam w planie bezsensu:sad: Czy może coś innego ma być zawarte w tym rozdziałe?? ja już sama nie wiem:sad: Proszę o pomoc.

Pomoże mi ktoś?

Pozdrawiam

Hej, pisze prace licencjacka na temat

Warunkowe przedterminowe zwolnienie z reszty kary pozbawienia wolności

i mam problem z rozdzialem 2 i jego pod rozdzialami, tzn Nie za bardzo wiem czy dałem dobre tematy na podrozdziały. Czy moglibyscie,pomoc mi i troche poprawic mi te podpunkty badz cos zaproponowac, nakreslic?

ROZDZIAŁ I
PROBACJA W POLSKIM PRAWIE KARNYM
1.1. Pojęcie i formy probacji.
1.1.1Środki probacyjne a sytuacja pokrzywdzonego
1.1.2. Pozytywna prognoza kryminologiczna
1.1.3. Wpływ pokrzywdzonego na dopuszczalność środków probacyjnych
1.2. Obowiązki probacyjne
1.3. Odwołanie środka probacyjnego
ROZDZIAŁ II
PRZESŁANKI WARUNKOWEGO ZWOLNIENIA
2.1. Pojęcie i rodzaje przesłanek warunkowego zwolnienia
2.1.2. Przesłanki formalne warunkowego zwolnienia
2.1.3. Przesłanka materialna warunkowego zwolnienia
2.4. Szczególne przesłanki warunkowego zwolnienia z reszty kary pozbawienia wolności
ROZDZIAŁ III
OBOWIĄZKI PRÓBY I DOZÓR NAD WARUNKOWO ZWOLNIONYM
ROZDZIAŁ IV
SKUTKI PRZEBIEGU OKRESU PRÓBY

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót