Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Smutna_00 przekartkuj System Prawa Cywilnego i System Prawa Prywatnego na początek na pewno starczy.

Rozliczenia majątkowe małżonków

Wiam!
Nie wiem czy dobrze umieszczam temat( przenieście jak coś)

Idę na 4 rok prawa i chcę zabrać się powoli do magisterki.
Wybrałem temat: "Rozliczenia majątkowe małżonków" mając na uwadze KRiO.

Czy warto pisać na ten temat i czy jest do niego literatura, orzecznictwo?

czy nie lepiej było by pisać na inny temat? Ma ktoś jakiś pomysł? :)

wiem że proszę o dużo, przeczytałem książkę Elżbiety S-Bocian: "Rozliczenia..." i wpadł mi w oko ten temat. Problem tylko ze źródłami.

pozdrawiam serdecznie

RE: Rozliczenia majątkowe małżonków

PanMateusz007 napisał:
przeczytałem książkę Elżbiety S-Bocian: "Rozliczenia..." i wpadł mi w oko ten temat. Problem tylko ze źródłami.

Czyżby autorka nie podała w swojej publikacji źródeł? Coś nie chce mi się wierzyć...

mało... ;)
chcę więcej :) zabieram się za magisterkę to nie jest licealne wypracowanie

PanMateusz007 napisał:
zabieram się za magisterkę to nie jest licealne wypracowanie

Dlatego też nie powinieneś mieć problemu z samodzielnym znalezieniem literatury przy wykorzystaniu pozycji, które już przeczyłeś...

Ale w tych źródłach, które podała autorka na pewno są kolejne źródła... a w nich kolejne... a w orzecznictwie to już w ogóle jest tego duuużo.

więc znajdę. ważne aby orzecznictwo było ale jak mówisz że jest to ok. Dziękuje za odpowiedzi!
pozdrawiam serdecznie

Macie jakieś pomysły odnośnie prawa medycznego? Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu, ale żaden ciekawy temat nie przychodzi mi do głowy. Może macie jakieś propozycje, sugestie?

RE: Egzamin radcowski 2013

Zdawałam w sierpniu egzamin radcowski, mam do sprzedaży komentarze do kpk i kk za pół ceny (plus koszty przesyłki), po jakiej kupiłam. Stan prawie idealny, są jedynie bardzo nieliczne podkreślenia najważniejszych fragmentów (bardzo przydatne na egzaminie), powszechnie dopuszczone na egzaminie (pismo OIRP Warszawa i komunikaty podczas egzaminu):
I. do KPK:
1) pod red. prof. P. Hofmańskiego (Duże Komentarze Becka):
- tom I, 2011 r. cena 229 zł – sprzedam za 115 zł,
- tom II, 2011 r. cena 229 zł – sprzedam za 115 zł,
2) W. Grzeszczak, 2011 r., (LexisNexis) cena 199 zł – sprzedam za 100 zł,
3) K. Boratyński, A. Górski, A. Sakowicz, A. Ważny (Duże Komentarze Becka) cena 249 – sprzedam za 130 zł,

II. do KK:
1) pod red. M. Filara, 2010 r., (LexisNexis) cena 279 zł – sprzedam za 140 zł,
2) pod red. M. Królikowskiego, Zawłockiego (Duże Komentarze Becka):
- tom I, 2011 r. cena 229 zł – sprzedam za 115 zł,
- tom II, 2011 r. cena 229 zł – sprzedam za 115 zł,
3) A. Grześkowiak, A.Wiak, 2012 r., (Duże Komentarze Becka) cena 249 – sprzedam za 170 zł,
I jeszcze Kodeks pracy (C.H.Beck), 2010 r. cena 349 zł – sprzedam za 200 zł.

StudentkaLbn napisał:
Macie jakieś pomysły odnośnie prawa medycznego? Zastanawiam się nad tym od jakiegoś czasu, ale żaden ciekawy temat nie przychodzi mi do głowy. Może macie jakieś propozycje, sugestie?

Problematyka prawna zapłodnienia in vitro/prokreacja pozaustrojowa, odpowiedzialność karna/cywilna lekarza i zawodów pomocniczych/paralekarskich, odpowiedzialność za błąd medyczny, odpowiedzialność ZOZ-ów.

Ostatnia edycja:
odpowiedzialność lekarzy w tym kraju to abstrakcja. Myślę że ten temat bardzo by ci się przydał w życiu. Bowiem w praktyce nie jest to takie piękne, ale za to dobrze popłatne (z punktu widzenie pełnomocnika osoby pokrzywdzonej).

witam! dostałam temat pracy magisterskiej który mnie kompletnie nie interesuje "zgoda pokrzywdzonego jako kontratyp". nie mam pojęcia jak zabrać się do planu pracy:rolleyes: czy ktoś może mnie naprowadzić??

Najpierw napisz u kogo piszesz oraz podaj wstępną bibliografię.

u mgr Kędziory, narazie mam tylko kilka pozycji bibliografii:
-Prawo karne Gardockiego
-Zgoda pokrzywdzonego jako czynnik wyłączający karalność czynu przestępczego Czerwińskiego
-Zgoda pokrzywdzonego a tryb ścigania Daniluka
-O kontratypach raz jeszcze Kaczmarka
i jeszcze kilka książek Kaczmarka, Filara,Gubińskiego,Giezeka, Spotowskiego i Wytrykowskiego

Witam wszystkich!

Przymierzam się do rozpoczęcia działań związanych z pisaniem pracy magisterskiej na prawie. Los chciał, że trafiłem do grupy seminarium związanej z Prawem Międzynarodowym Publicznym i Prawem Europejskim.

Bez nudzenia mam jedno fundamentalne pytanie i prośbę: jaki temat pracy polecacie? (mam możliwość wyboru tematu, jednak te zaproponowane przez promotora nie były jakieś szczególne)

Z jednej strony by temat nie był oklepany jak tematy o prawach człowieka czy terroryzmie, a z drugiej by nie było problemów ze skompletowaniem bibliografii i materiałów.

Z góry dziękuję za wszelkie merytoryczne informacje :)

Kochani, mam ogromną ogromną prośbę! Przymierzam się do napisania pracy licencjackiej nt. "AKTY STANU CYWILNEGO". Czy moglibyście pomóc mi wskazując bibliografię do tematu? Będę bardzo wdzięczna :)

Pozdrawiam :)

rabarg napisał:
Witam wszystkich!

Przymierzam się do rozpoczęcia działań związanych z pisaniem pracy magisterskiej na prawie. Los chciał, że trafiłem do grupy seminarium związanej z Prawem Międzynarodowym Publicznym i Prawem Europejskim.

Bez nudzenia mam jedno fundamentalne pytanie i prośbę: jaki temat pracy polecacie? (mam możliwość wyboru tematu, jednak te zaproponowane przez promotora nie były jakieś szczególne)

Z jednej strony by temat nie był oklepany jak tematy o prawach człowieka czy terroryzmie, a z drugiej by nie było problemów ze skompletowaniem bibliografii i materiałów.

Z góry dziękuję za wszelkie merytoryczne informacje :)

Witaj,
może coś napiszesz o pomocy publicznej? Jak wyglądają relacje między sądem krajowym a instytucjami UE?

Witam
Jestem na seminarium licencjackim z samorządu terytorialnego. Czy mógłby mi ktoś pomóc z wymyśleniem tematu z takiej tematyki? Bardzo proszę o pomoc

Witam.
Chciałabym poprosić forumowiczów o pomoc w wybraniu tematu pracy Mgr. z Administracji. Chodzi mi o jakiś prosty ale ciekawy temat. Ukończyłam studia I stopnia na kierunku pedagogika, więc przyznam, że Administracja jest mi obca;/ Szukałam tematów, które mogły by być powiązane z socjologią, psychologią, lecz nie znalazłam takowych. Chodzi mi głównie abym "nie zginęła" w tych przepisach prawnych. Słyszałam, że tematy odnośnie Notariatu nie są zbyt trudne, co o tym sądzicie? Proszę o jakieś propozycję. Będę bardzo wdzięczna:)
Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Czyli po lic. z pedagogiki poszłaś na mgr z administracji i nie chcesz zbyt dużo przepisów prawnych... O czymkolwiek byś nie pisała, wszędzie wszystko będzie musiało być nimi podparte. Poza tym mgr z administracji to dość ogólne hasło - jaki przedmiot konkretnie, w sensie jakie seminarium?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót