Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Poszukuję literatury do eseju na I rok studiów, bądź też gdyby ktoś użyczył swojej pracy, ewentualnie podpowiedział jak mam pisać.
Tematy nad jakimi się zastanawiam:
*Sąd rodzinny- kompetencje, funkcje, organy pomocnicze
*Rozstrzygnięcia sądu w wyroku rozwodowym o władzy rodzicielskiej, o alimentach, o mieszkaniu i podziale majątku wspólnego
*Zawiedzenie, ograniczenie i pozbawienie władzy rodzicielskiej jednego lub obojga rodziców
*Ustanie małżeństwa przez rozwód- przesłanki rozwodowe, postępowanie sądowe w sprawie o rozwód.

Na pewno macie większe doświadczenie niż ja w pisaniu takich prac, moja musi być na 10 stron, zawierać bibliografię, przypisy, orzeczenia sądowe

Z góry dzięki za jakikolwiek odzew, bedę bardzo wdzięczna;)

Na pewno dużo na ten temat znajdziesz w dowolnym komentarzu do Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Możesz też poszukać w swojej bibliotece książki "Rozwód i separacja" Becka z serii "Sądowe Komentarze Tematyczne". O sądzie rodzinnym to poczytaj ustawę o ustroju sądów powszechnych (po nowelizacji) z komentarzem i doczytaj o kompetencjach z Kodeksu postępowania cywilnego i Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Dyda napisał:
Witam. Poszukuję literatury do eseju na I rok studiów, bądź też gdyby ktoś użyczył swojej pracy, ewentualnie podpowiedział jak mam pisać.
Tematy nad jakimi się zastanawiam:
*Sąd rodzinny- kompetencje, funkcje, organy pomocnicze
*Rozstrzygnięcia sądu w wyroku rozwodowym o władzy rodzicielskiej, o alimentach, o mieszkaniu i podziale majątku wspólnego
*Zawiedzenie, ograniczenie i pozbawienie władzy rodzicielskiej jednego lub obojga rodziców
*Ustanie małżeństwa przez rozwód- przesłanki rozwodowe, postępowanie sądowe w sprawie o rozwód.

Na pewno macie większe doświadczenie niż ja w pisaniu takich prac, moja musi być na 10 stron, zawierać bibliografię, przypisy, orzeczenia sądowe

Z góry dzięki za jakikolwiek odzew, bedę bardzo wdzięczna;)

Z ciekawości na jakiej jesteś uczelni, że na I roku macie już prawo rodzinne.

Przelew Wierzytelności

Czy moglibyście wskazać darmowe źródła (ew. książki które też za darmo bedę mógł przeglądnąć w bibliotece) gdzie mogę znaleźć odpowiedź na pytanie "jak dokonuje się przelewu wierzytelności ?". Wiem ,żę to brzmi śmiesznie, ale dosłownie przyśniło mi się ono i chciałbym znaleźć odpowiedź ;)

RE: Przelew Wierzytelności

Przelewu wierzytelności dokonuje się umową.
W każdym komentarzu i podręczniku do kc to opisują.

RE: Przelew Wierzytelności

Zdając sobie sprawę w takim razie z głupoty mojego pytania (z drugiej strony...skąd miałem to wiedzieć :P) ,dzięki.

Temat do zamknięcia.

Chcę pisać pracę licencjacką na temat wspólnoty małżeńskiej lub o odpowiedzialności za długi małżonka ale nie wiem czy zdobędę więcej materiałów niż tylko Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Szczerze to też nie bardzo wiem jak mam ułożyć plan do tego tematu. Proszę o jakieś wskazówki i porady. Z góry dziękuję

Praca licencjacka - ZAKŁAD KARNY

Witam, jestem studentem 3 oku studiów wiec przyszedł czas na pisanie pracy. Mój kierunek to bezpieczeństwo narodowe a seminarium na które uczęszczam to "Administracja w systemie bezpieczeństwa RP". Prace chciałbym napisać o zakładzie karnym- prace chce napisać w charakterze teoretycznym, myslałem 'zahaczyć' tez troche o resocjalizacje, stosunek osadzonych do SW i odwrotnie. Macie może jakies propozycje na temat?

Podaje swoje pomysły:
Zakład Karny jako instytucja resocjalizacyjna
Instytucje resocjalizacyjne o charakterze zamkniętym w systemie bezpieczeństwa RP
Stosunek administracji zakładu karnego do podkultury więziennej
Wpływ infrastruktury zakładu karnego na osadzonych

Jakby wam przyszło do głowy to proszę śmiało pisać, pozdrawiam!

Prawo administracyjne

Witam, mam wielką prośbę:)
muszę napisać pracę na przedmiotprawo administracyjne na temat : "Ewidencja ludności. Dowody osobiste".
Mam korzystać przede wszystkim z ustawy + książki + artykuły z gazet prawniczych.
Czy moglibyście mi podpowiedzieć z czego mogę korzystać ?
Przede wszystkim to ta ustawa tak ? Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych - tekst jednolity. - Sprawy obywatelskie - Ministerstwo Spraw Wewnętrznych

Jeśli chodzi o książki mam korzystać z Boć, Bielecki, Ura, Ruczkowski dopiero będę je sciągać z pdf i szukać. Polecacie jakieś inne gdzie mogłabym znaleźć tą tematykę ?
To sobie znalazłam, ale tutaj ważne by były jakieś artykuły z gazet prawnych, czy nie kojarzycie jakiegoś artykułu, albo chociaż jakbyś naprowadzili mnie gdzie mogę szukać ?

Pozdrawiam, Basia studentka administracji;)

ps. wszystko to interpetowac od strony administracyjnej :)

Ostatnia edycja:
Witam.
Piszę właśnie magisterkę na temat - Status finansowo prawny klubu sportowego. Prosiłbym o jakieś przykłady literatury, w której mogę znaleźć te zagadnienie. Z góry dziękuję za pomoc!!

Hej. Poradzicie jakąś literaturę do tematy z prawa pracy związanego z prawem do godziwego wynagrodzenia ? Trochę już mam, praca jest w toku, ale literatury nigdy nie za wiele :) Dzięki.

Esej. Proszę o pomoc.

Witam. Mam do napisania esej na temat : "Jaką postawę przyjąć w sytuacji, gdy obowiązujący przepis prawny zawiera normę sprzeczną z czyimś sumieniem". Oczywiście powinna być to moja opinia, ale kilka wskazówek od bardziej doświadczonych bardzo by mi się przydało. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i jakie są w takiej sytuacji wyjścia? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

RE: Esej. Proszę o pomoc.

GeorgeWashington napisał:
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i jakie są w takiej sytuacji wyjścia?

Ogólnonarodowa histeria bez podstaw merytorycznych, vide nowy system fotoradarów.
Jak powszechnie wiadomo zmuszanie Polaków do jazdy zgodnie z przepisami narusza konstytucję, EKPCz, prawo boskie i co tam jeszcze.

praca magisterska prawo konstytucyjne

Witam! Mam problem z wyborem tematu pracy. Myślałem o czymś w stylu: Status prawny i zasady działania Trybunału Konstytucyjnego, lub znaczenie orzeczeń TK dla kształtowania podstaw państwa prawnego. Który z tematów wg. was będzie łatwiejszy do zrealizowania i na który znajdę więcej publikacji? Ew. może ktoś ma pomysł na podobny temat?

Praca magisterska z prawa cywilnego

Witam,
mam problem, studiuję administrację, początkowo miałem pisać pracę magisterską z prawa administracyjnego, ale ze względu na niską frekwencję na seminarium (byłem zapisany właściwie tylko ja) musiałem wybrać inne seminarium, wybrałem więc seminarium z prawa cywilnego, i moje pytanie jest następujące, czy ktoś mógłby mi podać jakiś ciekawy temat z tego przedmiotu, chodzi mi też, żeby do tego tematu było sporo książek, byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

RE: Praca magisterska z prawa cywilnego

Ja właśnie pisze licencjacka własność

Pytanie

Witam mam prośbę, mam zadanie z Prawa Rzymskiego na pierwszym roku Administracji . Referat na temat : Infamis w prawie rzymskim i prawie nowożytnym (wybrane przykłady). Czy mógłby mi ktoś pomóc ? ;)

RE: Esej. Proszę o pomoc.

GeorgeWashington napisał:
"Jaką postawę przyjąć w sytuacji, gdy obowiązujący przepis prawny zawiera normę sprzeczną z czyimś sumieniem".
Klasyką gatunku jest tzw. klauzula sumienia.

referat nie musi być długi max 8-10 minut, jako wskazówki dostałam do przeczytania B. Sitka
"Infamia w ustawodawstwie cesarzy rzymskich" . Oraz wskazówkę, że w prawie staropolskim przewidziane była kary infamujące. Nie mam najmniejszego pojęcia od czego zacząć pisanie. :rolleyes: Dodam, że studiuje na UWM w Olsztynie chociaż to pewnie mało ważne ;) Chodzi mi o jakieś nakierowanie od czego zacząć, no cokolwiek. Po prostu stoję w miejscu a referat jest na czwartek, wiec czas sie zabrać do pracy...

Czy infamia i infamis oznacza to samo ? Miałam łacine w liceum, mało pamiętam... wydaje mi się że to poprostu odmieniona niesława na niesławny tak ?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót