Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Izydor Oracz napisał:
Witam,
mam zamiar napisać pracę na temat: Nabywanie nieruchomości przez cudzoziemców. Jednak chciałbym to połączyć z kwestią obejścia prawa przez owych cudzoziemców, tj, jak powinno być według prawa a jak oni postępują. Mój promotor mi powiedział, że powinienem zawrzeć w pracy problem badawczy. Ma ktoś jakiś pomysł? Bardzo proszę o pomoc bo zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Ewentualnie jeśli macie jakiś ciekawy pomysł na inny temat związany z nieruchomościami to bardzo chętnie rozpatrzę.

Cudne : )
A tak z ciekawości, "jak oni postępują" i obchodzą tę naszą wyrafinowaną, niespójną, dziurawą jak szwajcarski ser ustawę?

Wiadomo, ze liczy sie zawartość, a nie ilośc, ale pytam z czystej ciekawości: ile stron miały Wasze prace magisterskie?

Rozpiętość jest ogromna. Jeden z profesorów z mojej uczelni (sędzia SN) życzył sobie aby praca jego seminarzystów nie składała z więcej niż 70 stron. Kolega z roku porwał się na dzieło blisko 300-stronnicowe.
Mój promotor nie stawiał nam konkretnych wymagań. Moja praca miała na ten przykład 93 strony.

Dzięki! 93 strony sama praca czy całość (ze spisem treści, bibliografią itd.)?

sunglasses, mgr może mieć nawet 33 strony jak zgodzi się na to promotor (wraz z spisem treści etc). Średnio praca ma 70-120 stron bo promotorzy uważają, że jak ktoś chce pisać pracę na kilkaset stron to potem się nie obroni w terminie ;).

A ja mam wstepnie na 65 (sama praca bez spisu treści itp.) i około 170 pozycji bibliograficznych i promotor twierdzi, że to zdecydowanie za mało objętościowo, żeby aspirować do 5 ;)

sunglasses napisał:
A ja mam wstepnie na 65 (sama praca bez spisu treści itp.) i około 170 pozycji bibliograficznych i promotor twierdzi, że to zdecydowanie za mało objętościowo, żeby aspirować do 5 ;)

Niektóre habilitacje mają po 120-150 stron ;)

Pozostaje jedynie zmienić promotora :( A tak poważnie, nie wiem co jeszcze można pisać.. Wydaje mi się, że wyczerpałam temat.

A zapytam z ciekawości, co dostałeś z pracy i z obrony? ;)

Dwa razy 5:-) Oczywiście nie ma jednak żadnej zależności między objętością pracy, a oceną.

A sa tu jakieś osoby, które miały 6 na dyplomie?

Oo ;) Napiszesz coś więcej? Interesuje mnie głownie ilośc stron pracy mgr, liczba pozycji w bibliografii i co wpłynęło na to, ze dostałeś 6 ;) Wypytuję, bo zastanawiam sie jak to ugryźć ;)

ale to zależy głównie od promotora, na jakiego trafisz, bo spotkałam i takich, którzy nie dają na zasadzie "nie bo nie" :)
Poza tym cel na dyplomie to wypadkowa średniej ze studiów plus oceny z obrony plus z pracy. Więc trzeba uwzględniać szereg czynników. Jak komuś wychodzi ze średniej (nie znam takiej osoby), to nie potrzebuje "łaski" promotora.
U mnie pewnie zadecydowało to, że w zakresie mojego tematu nie ma literatury praktycznie, która wyczerpuje ten temat i to jest składak pozycji, w których jest po 1 zdaniu, które mnie interesowało. :mad:
Sama liczba stron i pozycji, to mniej istotna kwestia. :) Chociaż miałam tego dość sporo.

Pytam, bo znam kilka osob, które miały cel i żadna z nich nie miała pracy poniżej 130 stron ;) Wiec nie wiem czy objętość jest w tym przypadku reguła na naszym wydziale. Co do średniej, to celuje w okolice 4,5, wiec nie wiem czy i to wystarczy. Moj promotor sprawdza nasze prace mgr na zasadzie "jest bo jest" i nie wiem czy powinnam z nim porozmawiać i zasugerować, ze zależy mi na czymś więcej i żeby mnie jakoś ukierunkowal.

Wiesz i tak dobrze, że czyta bo znam takiego, który nie czytał tylko zatwierdził i dopiero recenzent ,,opluł" pracę, co skończyło się odroczeniem obrony o pół roku i dodatkowymi opłatami,

Witam,

W tym roku piszę pracę licencjacką z prawa konstytucyjnego. Chciałabym aby ktoś pomógł mi w napisaniu planu pracy na temat kontroli konstytucyjności prawa. Jeżeli ktoś, kto pisał pracę na ten temat, może coś podpowiedzieć konkretnie, będę bardzo wdzięczna za pomoc i wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Ja miałem 5 z pracki, ale nie pisałem sam pomagał mi taki jeden;p. Praca 80 stron.
6 to się chyba dostaje za dobrą gadkę za znajomość ogólnie tematu i najlepiej jeszcze jakies doświadczenie. Trzeba czymś komisje zaskoczyc;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót