Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: praca magisterska

dzięki, bardzo podoba mi się temat, ciekawe tylko co mój promotor na tak interdyscyplinarny temat powie :;)

RE: praca magisterska

malgretout napisał:
dzięki, bardzo podoba mi się temat, ciekawe tylko co mój promotor na tak interdyscyplinarny temat powie :;)

Temat jest mega obszerny, wydaje mi się, że sama tematyka umowy agencyjnej w obrocie międzynarodowym mogłaby wystarczyć na doktorat :P
Ale to dobry i wdzięczny materiał tym bardziej, że umowa agencyjna jest całkiem popularna w obrocie handlowym.

Praca licencjacka

Witam. Przygotowuję się do pracy licencjackiej. Studiuję administrację. Mój temat to: Wady urzędnicze administracji publicznej. Mam problem z ułożeniem plany pracy oraz z literaturą. Byłabym wdzięczna za jakieś pomysły, jeśli chodzi o plan i o książki/ustawy, etc, ewentualnie zaproponowanie jakiegoś znośnego tematu. :P Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam. :)

RE: Praca licencjacka

Co to są wady urzędnicze?
Moderatorzy zaraz przeniosą pani post do wątku o pracach licencjackich/magisterskich zapewne, a tam będzie go trudniej odnaleźć

Wady urzędnicze, czyli wady urzędników/nieetyczne zachowania.

To bardziej praca psychologiczno-socjologiczna. nie może pani iść w coś bardziej "prawnego", gdzie jest mnogość źródeł i stosunkowo łatwa do nich dostępność? np. funkcja skargi w postępowaniu administracyjnym albo coś zbliżonego?

Niestety wydaje mi się, że temat nie odpowiada zakresowi nauk, wokół których musi koncentrować się ten temat. A te nauki to: Nauka o administrowaniu ze szczególnym uwzględnieniem roli etyki i moralności w administracji albo kancelaria i archiwum bieżące, obieg dokumentów, zarządzanie dokumentacją..

Witam!
Jestem na ostatnim roku magisterki, wybrałam temat pracy: "Wykonanie kary pozbawienia wolności." Jakie są według Was istotne rzeczy, które powinnam zamieścić w planie pracy? Proszę o pomoc. :)

@torba69
to może "praktyka stosowania kodeksu etyki służby cywilnej"?

@Lenka2606
na pewno co to jest kara, jakie są rodzaje kar, w jakim wymiarze można pójść siedzieć - tyle we wstępie wyjasniającym. Dalej odnośnie np. kiedy kara jest zawieszana, można też zahaczyć o prawa człowieka - były procesy osadzonych niepalących, którzy występowali o odszkodowanie bo siedzieli z palaczami itp.
Jak mawiają promotorzy - temat rzeka,wode można lać;)

Lenka2606 napisał:
Witam!
Jestem na ostatnim roku magisterki, wybrałam temat pracy: "Wykonanie kary pozbawienia wolności." Jakie są według Was istotne rzeczy, które powinnam zamieścić w planie pracy? Proszę o pomoc. :)

Przede wszystkim nie zamykać się tylko na wykonanie pozbawienia wolności, ale także na jej zatarciu, zawieszeniu, przerwaniu, formach odbywania kary, oprzeć się na statystykach związanych z więziennictwem... ;)

@HenRab no temat fajny. Jakiś pomysł na plan? :) Przydałaby mi się pomoc, żeby mój promotor znowu nie odesłał mnie 'z kwitkiem' :)

Nie bardzo, swoje już napisałem, nie mam głowy do innch planów. A promotor jest m.in. od teho by takowy plan pomóc stworzyć i pokierowac praca. profesor ma płacone za każdego swego magistranta....

A co powiecie na 'Neutralność polityczna urzędników' lub 'Dylematy urzędników w administracji publicznej'?

A mój promotor niestety nie potrafi pomóc, sami musimy sobie radzić i poprawiać wszystko do skutku, dopóki jemu się nie spodoba :)

torba69 napisał:
'Neutralność polityczna urzędników'

Czy to praca na seminarium "Ogólnopolskie forum science - fiction"? :))
A tak poważnie to temat brzmi fajnie - chętnie bym taką pracę przeczytał.

torba69 napisał:
'Dylematy urzędników w administracji publicznej'?

Pomysł ciekawy, pytanie czy jest tyle tych dylematów, by z tego powstała praca magisterska?

torba69 napisał:
'Dylematy urzędników w administracji publicznej'?

Temat pracy magisterskiej powinien jednak wskazywać na jej zawartość. A ten kompletnie nic nie mówi.

torba69 napisał:
A co powiecie na 'Neutralność polityczna urzędników'

A jaka jest koncepcja na tę pracę? Temat brzmi ciekawie ale zastanawiam się co tak naprawdę się pod nim kryje?

Ostatnia edycja:
Matall napisał:
Czy to praca na seminarium "Ogólnopolskie forum science - fiction"? :))
A tak poważnie to temat brzmi fajnie - chętnie bym taką pracę przeczytał.

Pomysł ciekawy, pytanie czy jest tyle tych dylematów, by z tego powstała praca magisterska?

to praca licencjacka. nie mam w ogóle pomysłu na to jak zacząć albo jaki wymyślić w końcu temat. :(

Witam, muszę napisać referat na któryś z tych tematów: "Zasady sprawiedliwości rozdzielczej w polskiej konstytucji i ustawach podatkowych" ; "Ordynacja podatkowa oraz ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych" ; "Monteskiuszowska koncepcja podziału władz, a regulacje konstytucyjne i praktyka ustrojowa we współczesnych państwach demokratycznych". Czy mógłby mi ktoś podać literaturę umożliwiającą napisanie kilku stron na ww tematy oraz ewentualnie doradzić który temat jest najprostszy dla początkującego adepta prawa(wstęp do prawoznawstwa...). Z góry podziękowania.

Cześć,

szukam inspiracji do tematu pracy mgr z szeroko rozumianego prawa nieruchomości. Chciałbym pisać o czymś, co nie jest już zbytnio omówione w doktrynie, ale z drugiej strony chcę mieć już jakieś materiały (orzecznictwo, monografie), na które będę się mógł powołać.

Na ten moment, mam tematy, które wydają się być zbyt szerokie i raczej już omówione: "Zasady ustalania, wypłaty odszkodowania za wywłaszczenie", "Hipoteka na nieruchomości jako prawne zabezpieczenie kredytu", "Zasiedzenie jako sposób nabycia własności nieruchomości".

Prośba o wskazanie bardziej kontrowersyjnych kwestii, które pozwolą mi zawężyć te temat. Ewentualnie wskazanie innych ciekawych kwestii z zakresu prawa nieruchomości, o których chcielibyście poczytać.

Pozdrawiam

keysersoze napisał:
Cześć,

szukam inspiracji do tematu pracy mgr z szeroko rozumianego prawa nieruchomości. Chciałbym pisać o czymś, co nie jest już zbytnio omówione w doktrynie, ale z drugiej strony chcę mieć już jakieś materiały (orzecznictwo, monografie), na które będę się mógł powołać.

Na ten moment, mam tematy, które wydają się być zbyt szerokie i raczej już omówione: "Zasady ustalania, wypłaty odszkodowania za wywłaszczenie", "Hipoteka na nieruchomości jako prawne zabezpieczenie kredytu", "Zasiedzenie jako sposób nabycia własności nieruchomości".

Prośba o wskazanie bardziej kontrowersyjnych kwestii, które pozwolą mi zawężyć te temat. Ewentualnie wskazanie innych ciekawych kwestii z zakresu prawa nieruchomości, o których chcielibyście poczytać.

Pozdrawiam

Może subintabulat?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót