Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
chciałabym napisać pracę magisterską na temat rozliczeń alimentacyjnych przy zarzeczeniu/ustania ojcostwa. Mam jednak problem z wyszukaniem literatury w tym zakresie. bardzo proszę o pomoc ;)

keysersoze napisał:
Cześć,

szukam inspiracji do tematu pracy mgr z szeroko rozumianego prawa nieruchomości. Chciałbym pisać o czymś, co nie jest już zbytnio omówione w doktrynie, ale z drugiej strony chcę mieć już jakieś materiały (orzecznictwo, monografie), na które będę się mógł powołać.

Na ten moment, mam tematy, które wydają się być zbyt szerokie i raczej już omówione: "Zasady ustalania, wypłaty odszkodowania za wywłaszczenie", "Hipoteka na nieruchomości jako prawne zabezpieczenie kredytu", "Zasiedzenie jako sposób nabycia własności nieruchomości".

Prośba o wskazanie bardziej kontrowersyjnych kwestii, które pozwolą mi zawężyć te temat. Ewentualnie wskazanie innych ciekawych kwestii z zakresu prawa nieruchomości, o których chcielibyście poczytać.

Pozdrawiam

Zasiedzenie i hipoteki są akurat dosyć mocno omówione w doktrynie....
Ale wywłaszczenia albo eksmisje to dobry temat. Z doświadczenia wiem, że najwięcej problemów rodzi się wtedy, gdy do tematu wchodzi jeszcze współwłasność...
A może coś z zakresu praw własności związanych z nieruchomościami przedwojennymi?

HenRab napisał:
Qrde,a coz to jest subintabulat?

To system zabezpieczenia hipotecznego wierzytelności. W skrócie - Ty (1) masz dłużnika(2), który ma wierzytelność zabezpieczoną hipotecznie u właściciela nieruchomości(3).
Ty masz prawo ustanowić hipotekę na nieruchomości właściciela (3) z pominięciem dłużnika. (3) ma obowiązek spłacać wierzytelność bezpośrednio Tobie, a te spłaty odliczają się (3) od długu wobec (2).

To tak w skrócie.

Problem z tą instytucją jest taki, że ona w praktyce nie występuje, więc to rozważania czysto teoretyczne i apragmatyczne...

Ostatnia edycja:
Acha, czyli hipoteka na wierzytelności hipotecznej:what:
Ale na temat pracy może być bardzo ciekawe!

HenRab napisał:
Acha, czyli hipoteka na wierzytelności hipotecznej:what:
Ale na temat pracy może być bardzo ciekawe!

Coś w tym rodzaju. Oczywiście, dość znacznie spłyciłem temat, ale mniej więcej tak to wygląda :)
Na sam temat pracy być może. :)

Witam
Szukam podpowiedzi do tematu z zakresu prawa karnego gospodarczego,
temat obszerny , sam nie wiem jaki wybrać . Może podsunie mi ktoś ciekawy temat na prace magisterską? Na dzień dzisiejszy dysponuję książką E. Pływaczewski " Przestępczość Zorganizowana Świadek koronny Terroryzm w ujęciu praktycznym " lecz to zbyt mało , a tematu jeszcze nie wybrałem , promotor kazał mnie samemu wybrać jakiś temat pracy. Niestety pomysłu brak. Dziękuje za pomoc . Pozdrawiam

hej ;) proszę o pomoc wybraniu tematu. niestety mój promotor jest nieobecny przez najbliższy czas a do 15 grudnia muszę podać wstępny temat. Tematy nad którymi się zastanawiam:
1) Ochrona praw konsumenta
2) Odpowiedzialność cywilnoprawna notariusza
3) Przestępstwa ubezpieczeniowe

Do tej pory byłam przekonana do pierwszego z tematów jednak z racji tego, ze w grudniu wchodzi nowelizacja boję się, że do czasu pisania pracy( marzec/kwiecien) nie zostanie wydana żadna książka i będę musiała bazować tylko na ustawach...
Notariat mnie zainteresowal po odbytych praktykach, a w trzecim temacie chciałabym się skupić na wyłudzaniu odszkodowań itd.

Proszę o pomoc

Wszystkie są fajne - prawa konsumenta będą najobszerniejsze źródłowo.Bo całkiem sporo orzecznictwa, i mniej skomplikowana materia niz ubezpieczeniówka.
Co do braków literatury - to juz dostępne na rynku dwa komentarze do nowej ustawy, wiec nie jest tak źle...

HenRab dzięki ;) własnie początkowo mnie ten temat skusił bo jest dość lekki ale istotny, bo nie każdy zna swoje prawa ale jednak obawiam się, że powinny być jakieś książki a nie same komentarze..

Z drugiej strony myślałam troche o tym notariuszu bo rozważam aplikację notarialną

ok, jak to mówią - twój temat, twój wybór.
Powodzenia w pisaniu:brawo:

layer91 napisał:
hej ;) proszę o pomoc wybraniu tematu. niestety mój promotor jest nieobecny przez najbliższy czas a do 15 grudnia muszę podać wstępny temat. Tematy nad którymi się zastanawiam:
1) Ochrona praw konsumenta
2) Odpowiedzialność cywilnoprawna notariusza
3) Przestępstwa ubezpieczeniowe

Do tej pory byłam przekonana do pierwszego z tematów jednak z racji tego, ze w grudniu wchodzi nowelizacja boję się, że do czasu pisania pracy( marzec/kwiecien) nie zostanie wydana żadna książka i będę musiała bazować tylko na ustawach...
Notariat mnie zainteresowal po odbytych praktykach, a w trzecim temacie chciałabym się skupić na wyłudzaniu odszkodowań itd.

Proszę o pomoc

Mi najbardziej podoba się trzeci temat ;)

Witam...Postanowiłam pisać pracę dotyczącą prawa spadkowego " Dziedziczenie w prawie polskim" jednak mój promotor stwierdził, że jest to zbyt obszerne i zaproponował mi dwa tematy mianowicie: "nabycie spadku" i "spis inwentarza". Moje pytanie brzmi czy znajdę literature oraz czy pisał może ktoś pracę na któryś z tematów? Może macie propozycje innych ciekawych tematów?
Proszę o pomoc :)

marta199 napisał:
Witam...Postanowiłam pisać pracę dotyczącą prawa spadkowego " Dziedziczenie w prawie polskim" jednak mój promotor stwierdził, że jest to zbyt obszerne i zaproponował mi dwa tematy mianowicie: "nabycie spadku" i "spis inwentarza". Moje pytanie brzmi czy znajdę literature oraz czy pisał może ktoś pracę na któryś z tematów? Może macie propozycje innych ciekawych tematów?
Proszę o pomoc :)

Może sama byś poszukała literatury na portalu http://www.bibliografia-prawnicza.pl ?

Prorok P temat rzeczywiście jest ciekawy i nawet ostatnio wyszła głośna sprawa udaremnienia wyłudzenia sporych pieniędzy w ramach odszkodowania z OC..
jeszcze nie orientowałam się jak z literaturą do tego tematu..

layer91 napisał:
Prorok P temat rzeczywiście jest ciekawy i nawet ostatnio wyszła głośna sprawa udaremnienia wyłudzenia sporych pieniędzy w ramach odszkodowania z OC..
jeszcze nie orientowałam się jak z literaturą do tego tematu..

Mniej literatury to jeszcze nie powód by pisać jakiś sztampowy temat. Przestępstwa ubezpieczeniowe brzmią bardzo ciekawie jak dla mnie.

Zna ktos moze ksiazki jakich mozna uzyc do pracy licencjackiej o karze grzywny ??

martabudyta napisał:
Zna ktos moze ksiazki jakich mozna uzyc do pracy licencjackiej o karze grzywny ??

Praktycznie każdy podręcznik do prawa karnego. Z mojej strony - podręcznik A. Marka. Lub prof. Zolla, zależnie od tego z którego uniwerku jesteś ;]

Witam, cały czas szukam tematu pracy, jednak chciałabym wykorzystać to, że mój promotor jest nieporównywalnym specjalistą w dziedzinie prawa rodzinnego. Czy miałby ktoś pomysł i mógłby zaproponować ciekawy temat pracy magisterskiej z pogranicza prawa rodzinnego i innych działów prawa, zaznaczę, że chciałabym jakiś ambitny temat przy którym sama bym się czegoś więcej nauczyła.

Czy ktoś może zna jakieś ciekawe podręczniki dotyczące Europejskiego Rzecznika Praw Obywatelskich? Nie muszą być koniecznie po polsku.

Praca magisterska z prawa - temat - lobbing

Witam,

zabieram się za tytuł pracy magisterskiej z prawa. Interesuje mnie coś co może w przyszłości przynieść pieniądze, myślałem o jakiś odszkodowaniach, interesuje mnie także tematyka lobbingu, ale nie umiem ubrać w słowa tematu. Pomożecie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót