Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Praca magisterska z prawa - temat - lobbing

1. Do prac mgr/lic jest specjalny wątek, pewnie moderatorzy panu przeniosą....
2. Ale co dokładnie by pan chciał opisac?odszkodowania - ogólne cywilne?ubezpieczeniowe?w wyniku przestępstw?Naruszenia dóbr osobistych?
3. Prywatnie podoba mi się postawa - by praca nie była tylko stratą papieru, ale miała równiez walory praktyczne, jednak to tak nie działa

RE: Praca magisterska z prawa - temat - lobbing

Myślałem o odpowiedzialności odszkodowawczej za szkodę na osobie wyrządzoną w wypadku komunikacyjnym, choć zastanawiam się nad lobbingiem w prawie polskim.

Witam,
piszę pracę licencjacką pt: "kara dożywotniego pozbawienia wolności w polskim prawie karnym" czy mógłby ktoś zaproponować mi jakąś literature? Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam

domcial napisał:
Witam,
piszę pracę licencjacką pt: "kara dożywotniego pozbawienia wolności w polskim prawie karnym" czy mógłby ktoś zaproponować mi jakąś literature? Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam

Do takich tematow literatury w każdej bibliotece jest tyle, że można się utopić....

Witam,
piszę pracę mgr z taktyki przesłuchania podejrzanego (aspekty prawne, kryminalistyczne i psychologiczne). Co prawda, na 4 rozdziały teoretyczne jestem w połowie drugiego, ale na jutro muszę przygotować wzór ankiety i wzór wywiadu do badań.

Przygotowałem te wzory na poprzednie seminarium, ale pytania w nich zawarte okazały się pozbawione głębszego sensu i celu i na 20 pytań ankiety zostało wyrzucone aż 14.
Po poprawkach w tej chwili mam pytanie o:
cel przesłuchania, przygotowanie się do przesłuchania, cechy idealnego przesłuchującego, najczęściej obierane metody przesłuchania, kryteria wyboru metody przesłuchania, kryteria oceny wiarygodności wyjaśnień, czynniki ułatwiające uzyskanie pełnych wyjaśnień, a także pytanie o zachowanie się podejrzanego po przyznaniu się do czynu, możliwości wykrycia kłamstwa po zachowaniu się podejrzanego oraz ocenę nerwowego zachowania się podejrzanego.

Jeśli miałby ktoś sugestie dot. zadania ciekawych pytań w ankiecie czy nawet w wywiadzie (póki co w wywiadzie mam gammę pytań o prawo do milczenia oraz korzystanie z obrońcy) to byłbym wdzięczny za pomoc - w szczególności, iż wierzę, że ciekawe pytania nasuną się praktykom o wiele szybciej niż mi, 5letniemu studentowi-teoretykowi.

Witam,

Czeka mnie napisanie pracy magisterskiej z zakresu prawa cywilnego.
Nasz promotor wymaga od Nas podania konkretnego tematu pracy, który będzie ciekawy. Dostałem tylko ogólny kierunek jakim mam podążać czyli " Odpowiedzialność deliktowa na zasadzie ryzyka ". Wiadomo, temat rzeka... ale mam mieć konkretny, nietypowy i nieoklepany problem. Podjąłem się kwerendy orzecznictwa i poszedłem w kierunku zdarzeń drogowych.
" Odpowiedzialność posiadacza samoistnego mechanicznego środka komunikacji w zdarzeniach drogowych "
Temat okazał się nie trafiony, ma to być coś głębszego. Może, ktoś pisał na podobny temat, lub ma pewien pomysł na pracę. Chciałbym z tym w końcu ruszyć, bo jestem w lesie, gdyż skupiłem się wcześniej na wyżej podanym temacie.:mad:

Z góry dziękuje za wszelką pomoc,

praca licencjacka prawo konstytucyjne

Witam wszystkich!

W tym roku podjąłem się napisania pracy licencjackiej na temat "Niezawisłość sędziowska jak istotny element demokratycznego państwa" wszyscy powtarzają, że wybrałem dość przyjemny temat, ja jednak mam problem z odpowiednim doborem pozycji książkowych, czy mógłbym liczyć na jakieś wasze propozycje sprawdzonej literatury? ;-) Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam:!:

RE: praca licencjacka prawo konstytucyjne

Pozycje, które przyciągnęły moją uwagę to :
-Materiały konferencji naukowej zorganizowanej przez Sąd Najwyższy i Instytut Państwa i Prawa PAN w dniu 20 kwietnia 1990r w Popowie, Warszawa 1990
-SĘDZIOWIE WARSZAWSCY
W CZASIE PRÓBY
1981–1988 (Warszawa 2005)
praca powstała w IPN pod red. A. Strzembosza i M. Stanowskiej
-Organizacja wymiaru sprawiedliwości w Polsce autorstwa K. Piaseckiego.
-A. Tarnowska, O niezależności sądów i niezawisłości sędziów Wojewódzkich Sądów Administracyjnych 1920-1939, Czasopismo Prawno-Historyczne 2006, Tom LVIII - Zeszyt 1, s. 119-142

Dwie zostały polecone i jeszcze nie widziałem ich, ale potrzebuje więcej bo nie wiem czy do wszystkiego się odwołam.

Witam,
Byłbym wdzięczny za wskazanie literatury do pracy magisterskiej o tytule widniejącym w nazwie tematu. Szczególnie zależałoby mi na pozycjach dotykających problematyki metod finansowania zabezpieczenia emerytalnego (metoda repartycyjna i kapitałowa), ale każda sugestia będzie mile widziana.

Tyrion napisał:
Witam,
Byłbym wdzięczny za wskazanie literatury do pracy magisterskiej o tytule widniejącym w nazwie tematu. Szczególnie zależałoby mi na pozycjach dotykających problematyki metod finansowania zabezpieczenia emerytalnego (metoda repartycyjna i kapitałowa), ale każda sugestia będzie mile widziana.

Przepraszam za post pod postem, ale nie mogę edytować poprzedniej wiadomości, a zapomniałem wspomnieć, o jaki temat chodzi:

Temat pracy brzmi "Ubezpieczenie emerytalne w OFE"

Witam wszystkich! Dodaje ponownie post, przedtem znajdował się w złym dziale. Proszę o pomoc, zależy mi bardzo na propozycji innych użytkowników.

W tym roku podjąłem się napisania pracy licencjackiej na temat "Niezawisłość sędziowska jak istotny element demokratycznego państwa" wszyscy powtarzają, że wybrałem dość przyjemny temat, ja jednak mam problem z odpowiednim doborem pozycji książkowych, czy mógłbym liczyć na jakieś wasze propozycje sprawdzonej literatury?

-Materiały konferencji naukowej zorganizowanej przez Sąd Najwyższy i Instytut Państwa i Prawa PAN w dniu 20 kwietnia 1990r w Popowie, Warszawa 1990
-SĘDZIOWIE WARSZAWSCY
W CZASIE PRÓBY
-A. Tarnowska, O niezależności sądów i niezawisłości sędziów Wojewódzkich Sądów Administracyjnych 1920-1939, Czasopismo Prawno-Historyczne 2006, Tom LVIII - Zeszyt 1, s. 119-142

Dwie zostały polecone i jeszcze nie widziałem ich, ale potrzebuje więcej bo nie wiem czy do wszystkiego się odwołam.

Witam, mam dylemat na temat wybory tematu pracy magisterskiej.
Dziedzina: - prawo karne.

Najbardziej wolałbym pisać na temat HAZARDU, ale mam problem z odpowiednim sformułowaniem tematu. Jak wiadomo temat jest najważniejszy.
Czy mógłby mi ktoś coś doradzić, narzucić?? Może znajdzie się tu jakaś osoba, która pisała na podobny temat??

Chodzi mi o polaczenie tematu HAZARDU z Prawem Karnym..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
konrad1753 napisał:
Witam, mam dylemat na temat wybory tematu pracy magisterskiej.
Dziedzina: - prawo karne.

Najbardziej wolałbym pisać na temat HAZARDU, ale mam problem z odpowiednim sformułowaniem tematu. Jak wiadomo temat jest najważniejszy.
Czy mógłby mi ktoś coś doradzić, narzucić?? Może znajdzie się tu jakaś osoba, która pisała na podobny temat??

Chodzi mi o polaczenie tematu HAZARDU z Prawem Karnym..

Zacznij od przekartkowanie tej monografii jest też w legalisie
Hazard. Studium kryminologiczne i prawne &#8226 Wydawnictwo C.H. Beck

Witam wszystkich! Dodaje ponownie post, przedtem znajdował się w złym dziale. Proszę o pomoc, zależy mi bardzo na propozycji innych użytkowników.

W tym roku podjąłem się napisania pracy licencjackiej na temat "Niezawisłość sędziowska jak istotny element demokratycznego państwa" wszyscy powtarzają, że wybrałem dość przyjemny temat, ja jednak mam problem z odpowiednim doborem pozycji książkowych, czy mógłbym liczyć na jakieś wasze propozycje sprawdzonej literatury?

-SĘDZIOWIE WARSZAWSCY
W CZASIE PRÓBY

Macie jakiś szybki pomysł, na szybką, łatwą pracę zaliczeniową o prawie międzynarodowym publicznym? Jakiś kit, na temat którego jest milion opracowań i da radę coś sklecić w jedną noc...

praca licencjacka prawo konstytucyjne

Witam wszystkich

W tym roku podjąłem się napisania pracy licencjackiej na temat "Niezawisłość sędziowska jak element demokratycznego państwa". Jest ktoś kto ma pojęcie na ten temat i mógłby polecić jakąś literaturę bo mam z tym mały problem. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

biblioteka i internet sa od tego. moze by troche zangazowania a nie liczysz na gotowe.

W bibliotece spędziłem dobre kilka godzin na dwóch uczelniach ;) znalazłem kilka pozycji, ale to nadal jest za mało. Nie liczę na gotowe, myślałem że można uzyskać pomoc na tym forum. Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót