Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam serdecznie,

Jestem studentem 4 roku prawa i nadszedł czas na wybór tematu pracy magisterskiej z postępowania cywilnego. Nie mam jednak żadnego pomysłu, chciałbym aby nie było to coś sztampowego, a coś ciekawego :). Promotor wymaga od Nas podania tematu pracy a on wtedy zatwierdzi albo odrzuci . Niestety nie mam pomysłu. Macie jakieś propozycje?

Pozdrawiam!

Witam,

Bardzo proszę o pomoc. Napisałam pracę nt procesu legislacyjnego w parlamencie dwuizbowym na przykładzie polskich regulacji prawnych. Mam problem z interpretacją art. 121 Konstytucji oraz komentarzem sprawdzającego.
Fragment mojej pracy:
"(...)Jednak w sytuacji, gdy Senat uchwali poprawki do ustawy lub odrzuci ją w całości, stosowna uchwała Senatu przekazywana jest do Sejmu w celu jej rozpatrzenia. Jeżeli Sejm nie odrzuci danego stanowiska Senatu bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej ustawowej liczby posłów, oznacza to, że ustawa jest automatycznie przyjmowana (art. 121 ust.3 Konstytucji). W przypadku, gdy Sejm odrzuci uchwałę Senatu, ustawa upada i oznacza to, że nie stanie się obowiązującym prawem. (...)" Zdanie, które jest opatrzone czerwonym kolorem, budzi wątpliwość sprawdzającego; o to Jego komentarz:
"Zignorowała Pani moją uwagę dot. sytuacji, w której Sejm odrzuca uchwałę Senatu dot. wprowadzenia poprawek albo odrzucenia ustawy. Proszę sobie przeczytać dokładnie odpowiedni przepis konstytucji, a na pewno dojdzie Pani do wniosku, że sytuacja nie wygląda tak, jak Pani to opisuje."

Czy zastrzeżenia sprawdzającego odnoszą się do niezapisania w zdaniu o odrzuceniu uchwały Senatu przez Sejm o wymaganej bezwzględnej większości głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów (art.121 ust.3 Konstytucji)?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uprzejmie proszę o pomoc - esej - "Konkubinat a prawo podatkowe"

Witam !
Jak w temacie uprzejmie proszę o pomoc w napisaniu pracy z przedmiotu finanse publiczne na kierunku administracji. Dostaliśmy listę tematów do eseju i tak wypadło że otrzymałem "Konkubinat a prawo podatkowe". Szukałem już trochę po książkach , ordynacji podatkowej i ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jedyne co znalazłem to to że konkubinat nie został "za bardzo uregulowany prawnie" - np. że nie da się jak w związku małżeńskim składać wspólnego zeznania podatkowego. Oprócz tego jeszcze odpowiedzialność podatkowa w konkubinacie.... Mało to nieco materiału jak na napisanie 5 stron A4 eseju.

Nie chce dużo -
Wystarczy mi jak:
-przytoczycie kilka artykułów z konkubinatem związanych
-podpowiecie jak je interpretować
-podacie propozycję tezy do rozważenia
lub propozycje jakiejkolwiek literatury w której i gdzie mogę o tym poczytać.
Z góry wielkie dzięki za daną pomoc i wysiłek w nią włożony.

Witam. Mam do napisania referat, a tematem jest charakterystyka przestępstwa zamachu na życie prezydenta (art. 134 KK). Ma być napisany na podstawie komentarzy do Kodeksu Karnego. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, a to pierwszy taki referat w moim życiu. Ma być na minimum 5 str. :( Ktoś pomoże?

Ma być napisany na podstawie komentarzy do Kodeksu Karnego
Na forum to raczej cięźko będzie pomóc - zalecałbym wizyte w jakiejs bibliotece posiadającej aktualny,w miarę, księgozbiór. najlepsza byłaby biblioteka przy jakims wydziale prawa - a następnie "przepisywanie", bo w praktyce do tego to się sprowadzi (oczywiście z podaniem źródeł!!!), treści poszczególnych komentarzy.

Dzień Dobry,
Zastanawiam się nad pisaniem pracy licencjackiej z prawa pracy z zakresu nowych zasiłków macierzyńskich. Może ktoś z Państwa pisał już na ten temat lub zbliżony i mógłby podzielić się informacją dotycząca ilością bibliogrfii w tym temacie. A może ktoś pisał z prawa pracy jakiś ciekawy temat, który ma dość obszerną literaturę? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cześć. Piszę prace magisterską z prawa cywilnego. miałam napisane już dwa rozdziały z zakresu użytkowania wieczystego, ale mojemu promotorowi się to nie spodobało i zmienił mi temat na "Następstwo podmiotowe i przekształcenie prawa rzeczowego, a liczenie czasu zasiedzenia" Jakiś pomysł, chociaż na spis treści? z uwzględnieniem sprzedaży własności, terminów posiadania..
Ręce opadają na mojego promotora..
Pomóżcie :)

Witam,
dopiero co wróciłam zza granicy i zostały mi 2 miesiące na obronę. Czasu niewiele, a kompletnie nie wiem jak się za to zabrać;/ Temat wybrałam z zakresu prawa karnego : "Namowa i pomoc do samobójstwa". Literaturę już mam jednak na tym się kończy. Jeśli ktoś jest skłonny pomoc, udzielić rad, wskazówek, będę niesamowicie wdzięczna.
Pozdrawiam

Witajcie :) W tym roku zaczynam pisać pracę magisterską na temat: Skarga o wznowienie postępowania sądowoadministracyjnego. Jest to jeden z środków nadzwyczajnych w postępowaniu sąsowoadministracyjnym. Niestety mam problem z monografią.. :( Mógłby mi ktoś pomóc w tej kwestii? :help:

Cześć. Mam obronę w tym roku z zakresu prawa konstytucyjnego. Temat mojej pracy to spór między Trybunałem Konstytucyjnym a Sądem Najwyższym o orzeczenia interpretacyjne. Mam już pierwszy rozdział w którym przedstawiam pozycje ustrojową TK, drugi przedstawia istotę sporu. Teraz zaczynają się schody ponieważ trzeci rozdział miał zawierać skutki sporu oraz jego rozwiązanie, z tym że moje przemyślenia w tym temacie zakończyły się na 5 stronach i nie wiem o czym mam dalej pisać. Miałby ktoś jakiś pomysł odnośnie o czym mogłabym jeszcze napisać w 3 rozdziale? :help::help:

Ostatnia edycja:
kodeks rodzinny i opiekuńczy (18 pytan)

1. Jakie trzeba spełnić warunki, żeby zawszeć małżeństwo w naszym kraju? Jakie są formy zawarcia małżeństwa? Co stanowi przeszkodę do zawarcia małżeństwa?
2. Jakie prawa i obowiązki mają małżonkowie?
3. Kiedy małżeństwo ustaje?
4. W jakich sytuacjach można w Polsce orzec rozwód? Jak chronione jest dobro dziecka w sytuacji rozwodu rodziców?
5. Jak ustala się pochodzenie dziecka (macierzyństwo, ojcostwo)?
6. Na czym polega zasada autonomii rodziny i jej prymatu w wychowaniu dzieci ?
7. Jakie prawa mają rodzice sprawujący władzę rodzicielską? Komu władza rodzicielska przysługuje?
8. Kiedy i w jaki sposób sąd może ograniczyć władzę rodzicielską?
9. Kiedy sąd może władzę rodzicielską zawiesić lub pozbawić jej rodziców?
10. Kiedy sąd ustanawia opiekuna prawnego i jakie warunki musi spełniać osoba ustanowiona opiekunem małoletniego?
11. Jakie są podobieństwa i różnice między władzą rodzicielską a opieką prawną?
12. Na czym polega przysposobienie? Kto może przysposobić dziecko?
13. Jakie typy przysposobienia przewiduje polskie prawo? Czym się one różnią?
14. W jaki sposób i przy pomocy jakich instytucji wspiera się rodziny przeżywające trudności?
15. Jakie formy pieczy zastępczej rodzinnej i instytucjonalnej przewiduje polskie prawo?
16. Co to jest obowiązek alimentacyjny? Kogo w Polsce ten obowiązek obciąża a kto ma prawo do alimentów?
17. Jaka pomoc przysługuje uprawnionemu w sytuacji niemożności wyegzekwowania alimentów? Jakie środki stosuje się wobec dłużników alimentacyjnych?
18. Kogo określamy terminem „nieletni” Jakie są podstawowe zasady postępowania z nieletnimi? Jakie środki wychowawcze i poprawcze sąd może zastosować wobec nieletniego?

RE: kodeks rodzinny i opiekuńczy (18 pytan)

Mamy odrobić za Ciebie lekcje?

w miarę możliwości pomóc ;] :) , miałam 100 pytań , zostało mi 18 . Nawet juz mniej , prosiłabym o pomoc w pytaniach numer 6,15,17,18, ;]

Poczytaj sobie kodeks rodzinny i opiekuńczy, ustawę o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej oraz ustawę o postępowaniu w sprawach nieletnich.

Witam młodych prawników!
Jestem studentką pokrewnego prawu kierunku a mianowicie finanse i rachunkowość. Pod koniec czerwca mam obronę, więc już bardzo bardzo blisko. Mam mały problem. Mój promotor znalazł w mojej pracy błąd dot. zapisu źródła prawa w bibliografii tj. dotyczący kodeksu cywilnego.

Ja zapisałam tak (np. w przypisie):
Ustawa z dnia 23.kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny, Dz.U. nr 16, poz. 93 z późn. zm., a w szczególności jego ks. III, tyt. XVII, tj. Umowa Ubezpieczenia art. 805-834.

Mój promotor twierdzi, że się coś zmieniło (chodziło mu chyba o ten rok 1964. Ja sprawdzałam na stronie Internetowy System Aktów Prawnych i nic z tego nie rozumiem. Tam jest napisane, że ustawa posiada tekst jednolity z 1964 r. Nie rozumiem i nie wiem o co tu chodzi.

Pomóżcie proszę!

Przy okazji poprawek zastanów się czy konieczna jest kropka pomiędzy 23 a kwietnia.
PS. Wierzyć, że od 1964 roku nic się w kodeksie cywilnym nie zmieniło... o naiwności... :)

Witam!

Szukam tematu na pracę magisterską z prawa cywilnego z tłem na komparatystykę. Już myślałem o ochronie konsumenta na tle prawa polskiego i europejskiego, ale uznałem, że to dosyć grząski temat i szukam jakiejś lepszej inspiracji. Zastanawiałem się nad czymś z pogranicza prawa cywilne i prawa pracy. Może uda się znaleźć komuś dla mnie małą inspirację? :)

Witam!

Promotor nalega żebym jako temat pracy magisterskiej wybrał "Kara aresztu w prawie wykroczeń". Szczerze mówiąc ciężko mi idzie przygotowanie planu pracy. Wstępnie jako pierwszy rozdział widziałbym- kształtowanie się kary aresztu (w okresie międzywojennym, k. wykroczeń z 1971 r.). Drugi rozdział zawierałby informacje o wymiarze kary, na czym polega, kto ją orzeka. Natomiast w trzecim rozdziale zamieściłbym dane statystyczne, jak wygląda orzekanie kary aresztu na przykładzie jednego wybranego miasta. Co do literatury to wstępnie myślałem o: Bojarskim "Polskie prawo wykroczeń", Andrzej Marek "Prawo wykroczeń", Kasicki "Kodeks wykroczeń, komentarze". Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś podrzucił jakiś pomysł na plan pracy plus może jakąś dodatkową literaturę.****

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@Scorpion232
1.a czy czasem ten podane emaila nie narusza regulaminu forum?:what:
2. Od pomocy w planie pracy jest promotor-jemu za to placą, i to całkiem nieźle
3. plan pracy juz pan ma, i nie jest źle, aczkowiek można by sie pokusić o krótkie porównanie kary aresztu i pozbawienia wolności - chyba by pasowało do tego pierwszego rozdziału.
4. Jako ze mam sentyment do profesora Marka polecałbym zapoznanie się z bibliografią z jego publikacji celem sprawdzenia czy coś "podpasuje" dokładnie pod pana temat.
5. Czasopisma specjalistyczne też mogą być w bibliografii;)

....ale to tylko moje przemyślenia tak na szybko...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót