Witam,
Bardzo proszę o pomoc. Napisałam pracę nt procesu legislacyjnego w parlamencie dwuizbowym na przykładzie polskich regulacji prawnych. Mam problem z interpretacją art. 121 Konstytucji oraz komentarzem sprawdzającego.
Fragment mojej pracy:
"(...)Jednak w sytuacji, gdy Senat uchwali poprawki do ustawy lub odrzuci ją w całości, stosowna uchwała Senatu przekazywana jest do Sejmu w celu jej rozpatrzenia. Jeżeli Sejm nie odrzuci danego stanowiska Senatu bezwzględną większością głosów w obecności co najmniej ustawowej liczby posłów, oznacza to, że ustawa jest automatycznie przyjmowana (art. 121 ust.3 Konstytucji). W przypadku, gdy Sejm odrzuci uchwałę Senatu, ustawa upada i oznacza to, że nie stanie się obowiązującym prawem. (...)" Zdanie, które jest opatrzone czerwonym kolorem, budzi wątpliwość sprawdzającego; o to Jego komentarz:
"Zignorowała Pani moją uwagę dot. sytuacji, w której Sejm odrzuca uchwałę Senatu dot. wprowadzenia poprawek albo odrzucenia ustawy. Proszę sobie przeczytać dokładnie odpowiedni przepis konstytucji, a na pewno dojdzie Pani do wniosku, że sytuacja nie wygląda tak, jak Pani to opisuje."
Czy zastrzeżenia sprawdzającego odnoszą się do niezapisania w zdaniu o odrzuceniu uchwały Senatu przez Sejm o wymaganej bezwzględnej większości głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów (art.121 ust.3 Konstytucji)?