Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Napisałam pracę magisterską na temat regulacji prawnych eutanazji w wybranych państwach Unii Europejskiej. Dostałam pytanie, które sprawia mi bardzo dużo problemów, nie mam pojęcia jak się do niego zabrać i o co chodzi. Pytanie brzmi: system źródeł prawa a prawo międzynarodowe czy możliwe jest wprowadzenie eutanazji w Polsce czy nie? Bardzo proszę o pomoc!!

Z góry dziękuję :)

Co prawda nie jestem ekspertem w tych gałęziach prawa, ale pytanie wydaje mi się dość klarowne. Musisz biorąc pod uwagę hierarchię różnych systemów prawa ocenić czy możnaby wprowadzić w Polsce eutanazje. Jeżeli stosunkowo niedawno jakieś państwa, przede wszystkim, UE wprowadzały eutanazję, to pewnie ani prawo europejskie ani międzynarodowe tego nie zabrania. Masz jednak jeszcze ustawę zasadniczą [Konstytucję RP], która pomimo, że z naszej suwerenności po przystąpieniu do UE prawie nic nie zostało, nadal nie pozostaje bez znaczenia. Musisz dokonać analizy stosownych przepisów i sprawdzić czy w ogóle istnieje taka możliwość w Polsce, czy też ewentualne wprowadzenie eutanazji wymagałoby zmian w Konstytucji. Być może Trybunał Konstytucyjny odnosił się do tej kwestii. Jak mówię, akurat prawo europejskie i międzynarodowe mnie zupełnie nie interesuje, ale temat nie wydaje się trudny i powinnaś dość łatwo znaleźć w internecie materiały. Zgodność eutanazji z prawem unijnym na bank była wałkowana przez sądy unijne...

Witam,
jestem na semianrium z postępowania cwyilnego. Chciałabym poprosić o radę, może pomysły jak połączyć prawo medyczne/farmaceutyczne z postępowaniem cywilnym-chodzi o prace mgr,
Z góry dziekuje za odpowiedz.

Jestem na seminarium z prawa pracy. Pierwotny temat mojej pracy magisterskiej to urlopy wypoczynkowe. Niestety nie mogę liczyć na pomoc ze strony mego promotora, w związku z czym udałam się do jednej z osób recenzujących moją pracę i usłyszałam, że urlopy wypoczynkowe są kiepskim i nisko ocenianym tematem pracy mgr, ponieważ to zakres tzw. tematów opisanych. Czy rzeczywiście tzw. tematy opisane, ich wybór skutkują automatycznie niższą oceną pracy mgr?
Ślęczę nad nowym tematem pracy. Waham się między problematyką ubezpieczeń zdrowotnych, delegowaniem pracownika do pracy za granicę i wynagrodzeniem pracowniczym. Proszę o rady, sugestie, propozycje literatury. Czuję się jak dziecko we mgle, zaczynając pracę nad mgr od nowa (w urlopy wypoczynkowe włożyłam sporo pracy - i plan pracy gotowy, i bibliografia niemała na mym biurku już leżała...).

Witam, chcę napisać pracę magisterską z prawa zobowiązań, która miałaby dotyczyć ograniczeń w swobodzie zawierania umów. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy to dobry temat i czy nadaje się na taką pracę? Będę wdzięczna za odzew :)

Witam,

jestem na seminarium z prawa cywilnego i powoli zbliżam się do momentu kiedy będę musiał określić swój temat pracy magisterskiej. Mój promotor odrzucił dwie moje propozycje min. nt. wady istotnej i zaproponował coś mniej oklepanego. Chciałbym z jednej strony połączyć jeżeli to możliwe może troszkę temat z postępowaniem cywilnym ale mam problem ze znalezieniem czegoś ciekawego.

Na dziś wpadłem na pomysł odpowiedzialności posiadacza samoistnego za szkody wyrządzone w komunikacji jednak nie wiem czy temat nie jest za wąski i czy będzie opcja to pociągnąć. Nie chcę iść po najmniejszej linii oporu dlatego nie liczę że ktoś poda mi tutaj dokładny temat ale może jakaś wskazówka co można było by ruszyć np. ze spadków które też mnie interesują.

Będę wdzięczny za podpowiedź!

Witam zapisałem się na seminarium magisterskie z prawa karnego wykonawczego Może ktoś podać jakieś tematy o których można pisać łatwo i przyjemnie , takie aby był dostęp do literatury dosyć szeroki i innych materiałów. Możecie róznież podać coś z kryminalistyki bo waham się między jednym a drugim . Dziekuje za pomoc

Witam , wybralem temat pracy zwiazany z CBA , czy ktos moze pisal prace zwiazana z ta sluzba i moglby mi pomoc przy ulozeniu planu pracy ???

Witam,
Jestem studentem prawa i czas pracować nad pracą magisterską. Jestem na seminarium z prawa cywilnego. Zainteresował mnie temat odpowiedzialności lekarza i zakładu leczniczego. Jednak nie jestem pewien czy to nie będzie za obszerny temat? Może koledzy tutaj mogliby mi coś doradzić?

Witam, na temat swojej magisterki wybrałem temat "Kryminalistyczno-prawne aspekty miejsca zabójstwa". Moglibyście ocenić czy ten temat jest dobry i jaką literaturę byłoby dobrze wykorzystać?

Jestem w trakcie zaczynania pisania pracy pt. Analiza i porównanie regulacji prawnych podatku akcyzowego w Polsce i wybranych krajach EU ze szczególnym uwzględnieniem sektora energetycznego i paliwowego. Domyślacie się zatem, gdzie leży problem. Jeśli ktoś poleciłby jakąś literaturę zagraniczną (oprócz Niemiec, bo mój promotor zjadł tam zęby) to byłbym wdzięczny. Nie pogardzę również "źródłem" to jest biblioteką, czy osobą która się tym zajmuje.

Praca licencjacka, :)

Witam, :) W tym roku piszę pracę licencjacką UŻYWANIE NARKOTYKÓW PRZEZ MŁODZIEŻ W WIEKU PONADGIMNAZJALNYM, a tytuły rozdziałów, które teraz mam napisać teraz to:

1. KARY ZA POSIADANIE NARKOTYKÓW ,

2. PRAWNE ASPEKTY ZWALCZANIA NARKOMANII W POLSCE.

W pierwszym punkcie chciałabym się dowiedzieć gdzie szukać wyroków Sądów Apelacyjnych, orzecznictwa za posiadanie narkotyków. A jeśli chodzi o drugi punkt to na czym można by się jeszcze oprzeć oprócz Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii. Czy są jeszcze jakieś książki lub inne źródła, na których można się oprzeć? :)
Pozdrawiam serdecznie, :)

RE: Praca licencjacka, :)

W przypadku 16-latków trzeba się oprzeć na ustawie o postępowaniu w sprawach nieletnich.

jeszcze powinieneś zdefiniować zwrot " młodzież ponadgimnazjalna..:PP

Myślałam bardziej o konkretniejszych odpowiedziach co do PRAWNE ASPEKTY ZWALCZANIA NARKOMANII W POLSCE. :) Konkretne książki, źródła. Plisss, ;)

aa znalazłem bardzo fajną analizę KS...:) ale nie ma nic lekko - poszukaj...:P

Witam. Mógłby mi ktoś podpowiedzieć, czy pisanie pracy magisterskiej na temat prawa energetycznego, to dobry pomysł? Może spotkał się ktoś z jakimś ciekawym zagadnieniem związanym z tą dziedziną? Potrzebuję czegoś bardziej precyzyjnego w tym obszarze i jestem otwarty na wszelkiego rodzaju sugestie :).

Pozdrawiam,
Kamil

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót