Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Praca magisterska, podatek od nieruchomości od budynków

Witam, jestem na etapie wybieranie tematu pracy z prawa podatkowego. Wstępnie szukam problematyki do podatku od nieruchomości od budynków. Może znajdzie się tu ktoś, kto mi podpowie ciekawy, aktualny problem?

Z góry bardzo dziękuje.

Witajcie

Jestem na seminarium z prawa konstytucyjnego trochę przez przypadek.

Niebawem będę musiał wybrać temat pracy. Zastanawiałem się nad tematem związanym z prawem do sądu lub Rzecznikiem Praw Obywatelskich. Z tym że o prawie do sądu jest niewiele bibliografii. Z tego co widziałem tylko jedna książka całościowo ujmująca to zagadnienie w postępowaniu cywilnym. Moim promotorem będzie chyba specjalista od praw człowieka więc może temat o RPO byłby na miejscu. Przyznam jednak że nie czuje tych tetmatów. Może macie jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Obrona pracy licencjackiej

Witam,
Mam ogromną prośbę, czy mogę prosić o naprowadzenie do opracowania tematu:
"Formalny a rzeczywisty status sędziego."

Jest to jedno z pytań na obronę licencjacką - niestety jest bardzo ogólne i tym samym nie ma żadnego takiego sformułowania w internecie.

Czy ktoś orientuje się, o jaki dokładnie zakres informacji chodzi dla statusu formalnego jak i rzeczywistego ?

z góry bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

podmiotowość spółki cywilnej

Witam :)
Mam do opracowania zagadnienie " podmiotowość spółki cywilnej". Często w literaturze pojawia się zwrot, że: "kwestia podmiotowości spółki cywilnej budzi wiele kontrowersji", ale nie ma dalszego wyjaśnienia tej kwestii. Czy ktoś wie, o jakie "kontrowersje" chodzi? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

RE: podmiotowość spółki cywilnej

czy spółka cywilna jest spółką? może pozywać i być pozywana do sądu? zawierać umowy? być pracodawcą?

O tym, że spółka cywilna nie jest spółką tylko umową, o tym, że nie ma zdolności sądowej, itd. to mam zawarte i to nie chodzi o to właśnie. Podane jest, że chodzi o uprawnienia i obowiązki wspólników, ale nie ma podane o co konkretnie chodzi. Gdzie są te kontrowersje i czego dokładnie dotyczą.

Temat pracy dyplomowej

Witam!
Jestem studentką V roku prawa i los chciał, że pracę będę pisać z prawa autorskiego. Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie sądziłam, że będę musiała zająć się tą gałęzią. Tak się stało, że nasze wybory zostały ograniczone tylko do prawa autorskiego.
Bardzo proszę o podpowiedzi, jakieś fajne pomysły odnośnie ciekawego i zarazem niebanalnego tematu z tej dziedziny. Samej ciężko mi to przychodzi.
Za pomoc będę ogromnie wdzięczna :)

RE: Temat pracy dyplomowej

Nie jestem prawnikiem, ale tak mi na myśl przyszło zagadnienie dot. Piosenkarzy, autorów, ZAiKS, SPAV, STOART itp. organizacji reprezentujących te grupy zawodowe, a spory posiadaczy lokali, hoteli, zakładów usługowych i głośny spór prawny fryzjera, który wygrał sprawę z w/w organizacjami, które w imieniu piosenkarzy, autorów walczą o pieniądze za publiczne odtwarzanie. Problem o tyle zawiły, że niektóre utwory nie znajdują się w spisie tychże organizacji. Trochę na ten temat czytałam, bo dotyczył moją rodzinę prowadzącą pensjonat.

Inny ciekawy temat to ten związany z plagiatem (przepisywaniem, kopiowaniem "na żywca") treści tekstów i podawaniem za swój, problemy z tym związane oraz naruszenie dóbr osobistych.

Inny temat, który przyszedł mi na myśl to własność intelektualna a prawo patentowe. Nie zgłębiając prawa patentowego można śmiało, tak sądzę opisać, przedstawić, z czym na przestrzeni lat borykali się wynalazcy i w jaki sposób ich pomysły były wykradane, powielane, czego ówczesne prawo im nie gwarantowało, nie mieli prawa, nie mogli sobie zastrzec.

Powodzenia :)

Witam wszystkich forumowiczów :)

Mam do Was pytanie dotyczące wyboru seminarium. Mianowicie, chciałbym by temat mojej pracy brzmiał mniej-więcej tak: "Charakterystyka czynności notarialnych i ich dokonywanie w prawie polskim", jednakże nie do końca jestem pewien czy wybrać seminarium z prawa cywilnego czy KPC? Który promotor będzie bardziej skory do wyrażenia zgody na taki temat?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź :)

Z innej beczki-Administracja Publiczna

Witam, piszę temat który nie ma większego związku z tym forum, ale wydaje mi się że na tym forum jest wiele osób kompetentnych.
Chciałbym prosić o pomoc w rozbicie mi na cyniki pierwsze tematu"Administracja Publiczna". Na wykłady chce przynieść prezentacje, na internecie napisane jest wszystko bardzo ogólnikowo, a dostęp do biblioteki uczelni bedze miał dopiero w przyszłym tygodniu.

Cześć, chciałbym napisać pracę z zakresu prawa podatkowego. Czy jest może ktoś kto mógłby podpowiedzieć jakiś fajny temat z zakresu podatku CIT lub VAT? Myślałem o kosztach uzyskania przychodu w CIT, a co do VAT sensownego pomysłu nie mam. Chodzi mi oczywiście o jakiś konkret, bo o tym, że sam powinienem wybrać temat wiem, ale niestety czas mnie nagli, a pomysłów brak :rolleyes: Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź ;-)

Legalny Brunet napisał:
Księgi podatkowe jako dowód w postępowaniu podatkowym.

Dzięki, w sumie nawet niezły temat i go rozważę. Myślę też nad problematyką dochodów nieujawnionych.

Witam, interesuje mnie prawo nowych technologii - nieprzestrzeganie prawa w sieci. Poszukuję do pracy magisterskiej uchwał SN o sygnaturze III CZP. Nie mogę nic znaleźć na stronie Sądu Najwyższego i uprzejmie proszę o pomoc :winko:

Szukam uchwał dotyczących nieprzestrzegania prawa w sieci (im więcej, tym lepiej) - gdybym znała numer nie byłoby pytania :help:

Witam mam problem , muszę na zaliczenie napisac referat w w wersji pracy licenciackiej o Trybunale Konstytucyjnym , czy może ktoś mi pomóc bo totalnie niewiem jak sie za to zabrać. :(:help:

za moich czasów (notabene nie tak odległych) korzystało się z biblioteki, najlepiej uniwersyteckiej
zaraz pewnie usłyszę, że do biblioteki daleko albo jest zamknięta :)

Agnieszka3M napisał:
za moich czasów (notabene nie tak odległych) korzystało się z biblioteki, najlepiej uniwersyteckiej
zaraz pewnie usłyszę, że do biblioteki daleko albo jest zamknięta :)

Hej, biblioteka jest ale czasu brak jak sie pracuje. Staram sie pisac sama ale nie mam pojecia co w niej ujac. To jest problem moj, potrzebuje tylko zarysu. Mam 43 lata i nie moge sobie pozwolic na fuszerke.

Ostatnia edycja:
Ale tak po prostu, o Trybunale Konstytucyjnym? Na ile stron?

Jeżeli masz napisać tak ogólnie i na ponad dwadzieścia stron, to bym to widział tak trzy-czteroczęściowo:

1. Historia TK w Polsce
2. TK na tle innych jego odpowiedników w innych państwach (ale ten punkt to zależnie od tego jak dużo bym napisał w innych punktach).
3. Pozycja prawna TK w Polsce i jego rola: Konstytucja + ustawa o TK, tak ogólnie o jego roli w prawie, uprawnieniach etc.
4. Obecne kontrowersje prawne wokół TK.

Jeżeli praca ma być mniejsza albo bardziej szczegółowa, to jako temat wybrałbym któryś z powyższych punktów na temat pracy. Materiały albo trzeba znaleźć w bibliotece, albo poszukać na jakimś Lexie, Legalisie czy czymś takim (polecam zapoznanie się z nimi, i dodatkowo z EBSCOHostem i HeinOnline o ile są dostępne na uczelni, bo biblioteki papierowe powoli umierają, ja na UMK czasem miałem wrażenie, że dział prawny w BG to dział historii prawa) .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót