Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Najmocniej przepraszam, ale kompletnie nie mam się do kogo zwrócić. Piszę pracę dyplomową o należnościach alimentacyjnych i nie mam pojęcia jak ma wyglądać prawidłowy przypis. Czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka i mi pomoże?
Korzystałam z art 133 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
tu mam link: http://www.cossw.pl/file/redir.php?id=5601
PROSZĘ O POMOC!

paukali napisał:
Witam. Najmocniej przepraszam, ale kompletnie nie mam się do kogo zwrócić. Piszę pracę dyplomową o należnościach alimentacyjnych i nie mam pojęcia jak ma wyglądać prawidłowy przypis. Czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka i mi pomoże?
Korzystałam z art 133 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
tu mam link: http://www.cossw.pl/file/redir.php?id=5601
PROSZĘ O POMOC!
Proszę otworzyc pierwszą z brzegu ksiażkę naukową i zobaczyć, jak wygląda prawidłowo zrobiony przypis. Pomijam, że techniczne zasady sporządzania przypisów są dokladnie takie same, jak przy pisaniu esejow, prac zaliczeniowych, etc, czyli to wszystko z czym student na etapie pisania pracy magisterskiej zetknął się kilkakrotnie.

Wiarygodne źródło informacji. Pomoc studentowi.

Dzien dobry.

Otrzymałem na studiach w ramach zaliczenia przedmiotu,lingwistyka kryminalistyczna, opracowac definicje pojecia "wiarygodne źródło informacji". W ujeciu naukowym jest to banalnie proste dla mnie. W ujęciu informacji np medialnej też chyba dam rade. Jednak jak to jest w sądownictwie?(studiuje psychologie wiec brak mi informacji,a pani profesor jednak dzialka prawna najbardziej odpowiada).
-Na jakiej zasadzie sąd ocenia wiarygodnosc źródła? Na jakiej zasadzie np prawnik ocenia wiarygodnosc informacji? Dziala tu zasada podobna jak w nauce czyli źródło, treść, czy osoba podająca informacje ma jakis interes w sprawie etc?
-Czy któraś ze stron może powolac sie na informacje X z zrodla Y bez podania źródła? Jak wtedy dziala weryfikacja poprawności informacji? A może to tylko wizja z filmu iz ktos powoluje sie na swoje "wiarygodne źródło informacji".
-Czy są jakies źródła informacji ktore sąd uznaje za pewne swojej rzetelności? Zapewne sa To jakies opinie bieglych ale co jeszcze?
-czy sa jakies zapiski w kodeksach czy tez jakichs konwencjach czy tez innych dokumentach jak należy weryfikowac źródło oraz informacje?
-w jakich sytuacjach źródło informacji uznane jest za niewiarygodne?
Nie wiem o co moge zapytac więc licze na pomoc. Jest to dla mnie temat trudny bo brak mi nawet podstaw wiedzy,a pokpic zadania nie chce stad pytanie. Z góry bardzo dziekuje za pomoc.

temat pracy licencjackiej - użytkowanie wieczyste - kilka pytań, prośba o pomoc

Cześć,

to mój 1 post na tym forum.
(mam nadzieję, że zamieszczam go w poprawnym miejscu, jeśli nie proszę uprzejmie administratora o przeniesienie).

Piszę, ponieważ chciałam się poradzić zgodnie z tematem.
Jestem w trakcie przygotowań do rozpoczęcia pisania pracy licencjackiej (kierunek Administracja). :tuptup:
Temat mojej pracy to "Pozycja prawna użytkownika wieczystego względem uprawnień właścicielskich". <temat bardzo wdzięczny i również bardzo mi bliski>

Posta wstawiam z prośbą o poradę w kwestii dobrego rozkminienia tematu.
Otóż chodzi mi o to, żeby uniknąć w pracy lania wody, tylko napisać ją ładnie merytorycznie (bardzo poważnie do tej obrony podchodzę).

Cały czas zastanawiam się jak potraktować 2 podmioty występujące w temacie (tzn. właściciela i użytkownika wieczystego) - czy raczej traktować je jako strony niejako zwrócone do siebie twarzami i wzajemnie oddziałujące na siebie, czy bardziej będące niezależne od siebie z uwydatnieniem różnic występujących między nimi? :what:

Będę wdzięczna za poradę albo chociaż dyskusję, chciałabym móc z kimś obeznanym w rzeczówce przedyskutować temat - bardzo miło by było. :)

~Dolores

Czy w Polsce sprawdziłaby się ława przysięgłych?

Mam do opracowania do szkoły temat, czy w Polsce powinna funkcjonować ława przysięgłych? Jakie są za i przeciw? Jak taki organ sprawdziłby się w naszych realiach w polskim sądownictwie? Czy ławnicy w chwili obecnej są wystarczającym przedstawicielstwem społecznym w sądach?

Satyra w orzecznictwie sądowym

Dzień dobry

Mam nietypowe pytanie, bo o satyrę w orzecznictwie sądowym.Od razu zaznaczam,że nie jestem prawnikiem, tylko studentką na kierunku humanistycznym, jednakże muszę napisać pracę na zaliczenie na temat satyry w orzecznictwie sądowym. Chodzi mi sprawy typu wyrok za jakąś satyrę słowną lub obrazkową. Również chciałabym się spytać gdzie mam szukać definicji orzecznictwa sądowego poza Wikipedią ?
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

Prawo Rzymskie Zobowiązania Akcesoryjne (powstanie-istota-ustanie)

Witam przygotowuje się z prawa rzymskiego, I czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytanie ,,Zobowiązania Akcesoryjne (powstanie-istota-ustanie)" ponieważ nie rozumiem o co się tu dokładnie pyta.

Oświadczenia majątkowe

Witam. Dopiero "dostałem" temat analizy oświadczeń majątkowych. Mam pytanie, osoba sprawuje równolegle dwie funkcje zobowiązujące do składania oświadczenia majątkowego. Do tej pory składał wójtowi tylko jedno oświadczenie, jakby łączne z obu funkcji. Mam wątpliwości czy to jest prawidłowa interpretacja, tym bardziej, że w oświadczeniu w części A w pozycji zatrudnienie (po dacie urodzenia) podaje tylko jedno miejsce zatrudnienia. Dopiero w pkt. VII podaje oba miejsca zatrudnienia i funkcje. Może ktoś przerabiał taki problem. Pozdrawiam. Rob.

Temat Pracy Magisterskiej

Witam braci podatkowców i finansistów.

Mam dylemat i prosiłbym o sugestie w kwestii tematu pracy magisterskiej.
Zamierzam (po prawie) związać się z tematem podatków i finansów (prawo bankowe), ale dosyć dużą trudność sprawia mi wybranie tego optymalnego tematu pracy.

Dokładnie chodzi o to, że pomysłów jest wiele, a chciałbym, zeby był to temat przyszłościowy i "nieoklepany", coś w czym można się wykazać.

Na razie obszary, które biorę pod uwagę to np.

Upadłość konsumencka
Klauzula obejścia prawa podatkowego
Interpretacje indywidualne (charakter prawny praktyki interpretacyjnej)
Opodatkowanie kryptowalut na przykładzie bitcoin

Miałem także taki przewrotny pomysł opisać system podatkowy pod kątem wymiany handlowej Polska-Chiny, w kontekscie nowego szlaku jedwabengo.

Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły będę wdzięczny za podpowiedź.

Ostatnia edycja:
Praca na studia. Opinia prawna w sprawie nieważności MPZP

Opinia Prawna w sprawie podstaw wydania rozstrzygnięcia nadzorczego wojewody stwierdzającego nieważność MPZP
"- opinia powinna nosić wskazany tytuł;
- opinia powinna koncentrować uwagę na art. 28 ust. 1 u.p.z.p.;
- należy w niej rozwinąć i dookreślić wszystkie trzy przesłanki nieważności mpzp; musicie mi je WYJAŚNIĆ i EGZEMPLIFIKOWAĆ"
Cześć! Jestem studentem pierwszego roku Gospodarki Przestrzennej i tak jak w tytule chciałbym napisać opinię prawną w sprawie podstaw wydania rozstrzygnięcia nadzorczego wojewody stwierdzającego nieważność miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.
Generalnie bardzo chciałbym to napisać, nawet mnie to interesuje, ale z prawa jestem kompletnie zielony i to tak, że muszę się poważnie skupić żeby zrozumieć temat powyżej. Wykładowca powiedział, że powinniśmy odnieść się do jak największej liczby orzeczeń sądów adm. i rozstrzygnięć nadzorczych wojewodów.
Czy moglibyście mi podpowiedzieć jak taką opinię prawną zrobić?
Jakieś fajne strony do wyszukiwania orzeczeń i rozstrzygnięć? Co ja mam w ogóle zawrzeć w tej opinii?
Pozdrawiam

RE: Praca na studia. Opinia prawna w sprawie nieważności MPZP

1. Google. Wyszukaj "opinia prawna" i zobacz jak takie przykładowe wyglądają. Generalnie nie ma jakiegoś szczególnego wzoru, jak zrobisz tak będzie dobrze.
2. Google. Wyszukaj "urząd wojewódzki rozstrzygnięcia nadzorcze 2017" dla danego województwa, czyli np. "śląski urząd wojewódzki rozstrzygnięcia nadzorcze 2017". Przejrzysz z kilku województw za kilka lat, wybierzesz sobie rozstrzygnięcie do opiniowania. Pewnie większość będzie o mpzp. Pamiętaj, że możesz dać opinię potwierdzającą stanowisko organu.
3. Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych. W pozycji hasła tematyczne wybierasz zagospodarowanie przestrzenne, rodzaj orzeczenia: wyrok, status: z uzasadnieniem.

Co ja mam w ogóle zawrzeć w tej opinii
Masz rozważyć jakie przepisy mają zastosowanie, sprawdzić stan faktyczny, porównać stan faktyczny i prawny i ocenić czy rozstrzygnięcie było prawidłowe.

Cechy prawa konstytucyjnego

Witam, czy wie ktoś może jakie są cechy prawa konstytucyjnego, inaczej prawa państwowego?

RE: Cechy prawa konstytucyjnego

Nie odrabiamy zadań domowych z wosu. Poza tym prawo konstytucyjne to nie to samo co prawo państwowe. Źródłami prawa w Polsce są konstytucja, ustawy, rozporządzenia i ratyfikowane umowy międzynarodowe.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cześć,
mam 2 pytania odnośnie kolejności podrozdziałów w pracy magisterskiej.
Temat pracy to zasada bezpośredniości w procesie karnym

1. W rozdziale dotyczącym pojęcia zasady bezpośredniości i tej zasady in abstracto zawarłem ogólny rys historyczny zasady. Pytanie, czy rozwój zasady w prawie polskim opisać w tym samym rozdziale, czy lepiej w rozdziale dotyczącym tego, jak aktualnie kształtuje się ta zasada w prawie polskim?

2. W pracy chcę zawrzeć podrozdział prawnoporownawczy. Samodzielny rozdział niestety mi nie wyjdzie. Pytanie, czy mogę ten podrozdział zawrzeć w rozdziale dotyczącym zasady bezpośredniości in abstracto? Znajdowałyby się tam także konkretne uregulowania z innych prawodawstw.

P.S. Wiem, że powinienem zadać te pytania promotorowi, jednak wątpliwości pojawiły się teraz, a ze względu na długi weekend majowy nie dostane od niego szybkiej odpowiedzi na której mi zależy.
Dzięki za pomoc!

Hej,
Piszę pracę licencjacką na temat gwarancji przy sprzedaży, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jakiej podstawie są przenoszone prawa do gwarancji przy sprzedaży rzeczy, na którą już jest udzielona gwarancja (tzn. ja mam już coś kupione i odsprzedaję). Wie ktoś coś może na ten temat byłbym wdzięczny.

Cześć. Niestety na III roku wybrałam sobie przedmiot spec, którego zaliczenie polega na napisaniu eseju. Niestety wielu źródeł nie ma na temat, który sobie wybrałam, a napisałam już połowę i nie opłaca mi się zmieniać tematu. Żeby dokończyć pracę potrzebuję pozytywnych aspektów i wad dla każdego z modeli kontaktów między prawnikiem, a klientem, tj.:
1. „prawnika – surowego profesjonalisty” („guru”)
2. „prawnika – przyjaznego pomocnika”
3. „prawnika paternalistycznego”
4. „hired gun”

Z góry dziękuję za pomoc.

Magisterka w formie artykułu lub eseju

Czy ktoś wcześniej spotkał się z pracą dyplomową w formie eseju, artykułu, glosy albo przeglądu orzecznictwa?

Na mojej uczelni po raz pierwszy będziemy się bronić w zupełnie nowej formule - egzamin z zakresu specjalizacji + praca pisemna (40-80 tys znaków) na wylosowany wcześniej temat. Czas na przygotowanie się: 6 tygodni.
Czy nie są to Waszym zdaniem zbyt daleko idące zmiany, dość mocno odbiegające od wieloletniego modelu obrony prac magisterskich z prawa?
Jestem "szczęśliwym" rocznikiem, który musi się z tym zmierzyć po raz pierwszy. Piszę magisterkę na temat, który zupełnie mi nie odpowiada, do tego nie mogę liczyć na żadną pomoc ze strony promotora, bo jak mówi "to ma być nasza własna praca".

Czy jest tu może jakiś specjalista z prawa karnego, który chciałby służyć mi merytoryczną pomocą? Swoją pracę już prawie skończyłam, ale nie jestem pewna, czy dobrze zrozumiałam temat i czy przypadkiem nie popełniłam jakichś głupich błędów...

Liczę na Wasze opinie i komentarze w tej sprawie.
Pozdrawiam! :)

Dzień dobry
W związku z tematem pisanej przeze mnie pracy magisterskiej poszukuję komentarza do Kodeksu Karnego Wojska Polskiego z 1944 r.
Czy może ktoś nim dysponuje i chciałby odsprzedać ?
Interesują mnie także inne publikacje, w których dokładnie omówione są przepisy karne obowiązujące w Polsce doby stalinowskiej.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Współżycie poniżej 15 roku życia

Witam, w chwili obecnej jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej o tematyce ciąży wśród uczennic w szkole i mam mały problem.. Art. 200. § 1. KK mówi że "Kto obcuje płciowo z małoletnim poniżej lat 15 lub dopuszcza się wobec takiej osoby innej czynności seksualnej lub doprowadza ją do poddania się takim czynnościom albo do ich wykonania, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12". Chciałabym jednak zapytać jak wygląda to w sytuacji gdy zarówno dziewczyna i chłopak są poniżej 15r.ż. czy grozi im za to jakaś kara czy coś podobnego?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Justyna

Praca dyplomowa z postępowania karnego

witam wszystkich. Proszą Państwa o pomoc. A mianowicie, będę pisać pracę magisterską. Promotor poporosił nas aby zakres pracy obowiązywał kodeks postępowania karnego. Wybrałam temat " Odpowiedzialność karna osób pełniących funkcę publiczną" czy ten temat mieści się w tym zakresie, czy wszystko z nim dobrze ? :) Jeśli ktoś posiada jakąś literaturę to mógłby się podzielić ? Będę bardzo wdzięczna za pomoc ! POZDRAWIAM

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót