Czy ten potrącony Ci i odprowadzony do Finanzamt-u przez pracodawcę Lohnsteuer (podatek od wynagrodzeń) wystarczy na podatek od całego rocznego brutta, które zarobiłeś, zależy od cyfr. Poza tym bardzo ważna kwestia: Ta korzystniejsza tabela (małżeńska = Splittingstabelle) ma zastosowanie także dla małżeństw, w których jedno żyje i pracuje w innym kraju Unii; ale należy złożyć odpowiedni wniosek. Do czasu wprowadzenia tych nowych przepisów korzystanie z tej korzystniejszej tabeli nie było możliwe, jeśli jeden z małżonków nie żył i nie pracował w Niemczech) ponieważ warunkiem było, że oboje małżonkowie nieograniczenie podlegają niemieckiemu obowiązkowi podatkowemu i są niemieckimi podatnikami. Twoja żona (jeśli dobrze rozumiem) żyje i mieszka w Polsce, a więc nie podlega niemieckiemu obowiązkowi podatkowemu i nie jest niemieckim podatnikiem. Te pierwsze przepisy niemieckiej ustawy o podatku dochodowym, tzn. § 1, a zwłaszcza § 1 a Einkommensteuergesetz regulują obecnie tę sytację inaczej; tzn. korzystniej. Bez sprawdzania na szybko myślę, że możesz korzystać z tej korzystniejszej tabeli małżeńskiej (Splittingtabelle) i oczywiście z tej wyższej kwoty wolnej od podatku. Jeszcze dziś sprawdzę to dokładnie. W każdym razie, jeśli znasz kwotę roczną brutto, to nawet bez tych potrąceń, o których pisałem poprzednio, ale po odjęciu tej wolnej od podatku kwoty (Grundfreibetrag) bądziesz mógł odczytać z tabeli kwotę podatku. Natępnie popatrz, ile pracodawca odciągał Ci miesięcznie tytułem Lohnsteuer i zobaczysz, jak wygląda różnica, tzn. czy ten w sumie zatrzymany przez pracodawcę podatek wystarczy, aby pokryć roczny podatek odczytany z tabeli. Oczywiście, będzie on jeszcze mniejszy poprzez odjęcie od brutta dalszych "ulg", o których pisałem poprzednio.
I jeszcze jedno wyjaśnienie: Te stawki podatku od wynagrodzeń (Lohnsteuer) potrącone i odprowadzane do Finanz-amt-u liczone są w ten sposób, jakby pracownik pracował cały rok; nawet jeśli zacznie pracę np. w październiku, czyli w roku podatkowym przepracuje np. tylko 3 miesiące. Przykład: zarabiając 2.000,- miesięcznie brutto, jego miesięczny Lohnsteuer potrącany przez pracodawcę odpowiada fikcyjnie 1/12 podatku od zarobku rocznego, czyli kwocie brutto 24.000,-. A więc to takie fikcyjne liczenie. Skoro zatem przepracował np. tylko 3 mies. w roku, to już z tego faktu wynika, że podatku zatrzymano i odprowadzono mu więcej, niż faktycznie musiałby zapłacić za te faktycznie przepracowane 3 miesiące. Trzeba jednak przy tym uwzględnić grupę podatkową, bo przy niej odciąga się mniej podatku miesięcznie. Jeśli więc ten kolega nie przepracował całego roku, tylko np. 3-4 miesiące, to oczywiste, że żadnego podatku nie musiał dopłacać, a może nawet należy mu się zwrot.