Pracownik przygraniczny, a 3 grupa podatkowa.

• Autor wątku Autor wątku .Tomasz.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Czyli zakładając, że nie jestem w separacji, moje wynagrodzenie roczne jest z góry znane (zapisane w umowie) to zaliczka potrącana z wynagrodzenia powinna wystarczyć?
Tak znowu powiedział mi drugi kolega, który miał wcześniej 3 grupę. Mówił, że nigdy nic nie musiał zwracać.

Czy ten potrącony Ci i odprowadzony do Finanzamt-u przez pracodawcę Lohnsteuer (podatek od wynagrodzeń) wystarczy na podatek od całego rocznego brutta, które zarobiłeś, zależy od cyfr. Poza tym bardzo ważna kwestia: Ta korzystniejsza tabela (małżeńska = Splittingstabelle) ma zastosowanie także dla małżeństw, w których jedno żyje i pracuje w innym kraju Unii; ale należy złożyć odpowiedni wniosek. Do czasu wprowadzenia tych nowych przepisów korzystanie z tej korzystniejszej tabeli nie było możliwe, jeśli jeden z małżonków nie żył i nie pracował w Niemczech) ponieważ warunkiem było, że oboje małżonkowie nieograniczenie podlegają niemieckiemu obowiązkowi podatkowemu i są niemieckimi podatnikami. Twoja żona (jeśli dobrze rozumiem) żyje i mieszka w Polsce, a więc nie podlega niemieckiemu obowiązkowi podatkowemu i nie jest niemieckim podatnikiem. Te pierwsze przepisy niemieckiej ustawy o podatku dochodowym, tzn. § 1, a zwłaszcza § 1 a Einkommensteuergesetz regulują obecnie tę sytację inaczej; tzn. korzystniej. Bez sprawdzania na szybko myślę, że możesz korzystać z tej korzystniejszej tabeli małżeńskiej (Splittingtabelle) i oczywiście z tej wyższej kwoty wolnej od podatku. Jeszcze dziś sprawdzę to dokładnie. W każdym razie, jeśli znasz kwotę roczną brutto, to nawet bez tych potrąceń, o których pisałem poprzednio, ale po odjęciu tej wolnej od podatku kwoty (Grundfreibetrag) bądziesz mógł odczytać z tabeli kwotę podatku. Natępnie popatrz, ile pracodawca odciągał Ci miesięcznie tytułem Lohnsteuer i zobaczysz, jak wygląda różnica, tzn. czy ten w sumie zatrzymany przez pracodawcę podatek wystarczy, aby pokryć roczny podatek odczytany z tabeli. Oczywiście, będzie on jeszcze mniejszy poprzez odjęcie od brutta dalszych "ulg", o których pisałem poprzednio.
I jeszcze jedno wyjaśnienie: Te stawki podatku od wynagrodzeń (Lohnsteuer) potrącone i odprowadzane do Finanz-amt-u liczone są w ten sposób, jakby pracownik pracował cały rok; nawet jeśli zacznie pracę np. w październiku, czyli w roku podatkowym przepracuje np. tylko 3 miesiące. Przykład: zarabiając 2.000,- miesięcznie brutto, jego miesięczny Lohnsteuer potrącany przez pracodawcę odpowiada fikcyjnie 1/12 podatku od zarobku rocznego, czyli kwocie brutto 24.000,-. A więc to takie fikcyjne liczenie. Skoro zatem przepracował np. tylko 3 mies. w roku, to już z tego faktu wynika, że podatku zatrzymano i odprowadzono mu więcej, niż faktycznie musiałby zapłacić za te faktycznie przepracowane 3 miesiące. Trzeba jednak przy tym uwzględnić grupę podatkową, bo przy niej odciąga się mniej podatku miesięcznie. Jeśli więc ten kolega nie przepracował całego roku, tylko np. 3-4 miesiące, to oczywiste, że żadnego podatku nie musiał dopłacać, a może nawet należy mu się zwrot.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z zapowiedzią, sprawdziłem, czy w Twoim przypadku możliwe jest skorzystanie ze Splittingtabelle (tzw. z tej korzystniejszej, "małżeńskiej" tabeli podatkowej), która zawiera zarówno tę wyższą kwotę wolną od podatku, tj. 16.260,- Euro (=Grundfreibetrag), a także ma niższe stawki podatku dochodowego. Potwierdzam: Tak! Jeśli małżonka żyje i mieszka w Polsce (kraj Unii Europejskiej), oboje małżonkowie mogą złożyć w Niemieckim Finanzamt-cie wniosek o wspólne opodatkowanie (Zusammenveranlagung), i wówczas Finanzamt naliczał będzie podatek dochodowy według Splittingtabelle. Wynika to z przepisów § 1 ust. 3 i § 1a Einkommensteuergesetz (ustawa o podatku dochodowym). A zatem, jeśli zatrzymany i odprowadzony przez Twojego pracodawcę do Finanzamt-u podatek od wynagrodzeń (Lohnsteuer) nie wystarczałby do pokrycia całgo rocznego podatku od Twojego zarobku brutto, to złóżcie oświadczenie podatkowe (Einkommensteuererklärung/Lohnsteuerjahresausgleich) wspólniez żoną, aby skorzystać ze Splittingtabelle. Macie do tego prawo na podstawie wymienionych wyżej przepisów.

Ostatnia edycja:
Witam.mam pytanie do" erkorda"
Pytanie dotyczy klasy podatkowej mojego męza.Mąż pracuje w De od kwietnia 2012 roku, do końca marca 2013 roku miał 1 klase podatkową jest zatrudniony przez niemiecką agencję pracy.Od kwietnia 2013 ma 3 klase podatkowa ma meldunek w De, ubezpieczenie, samochód. Ja z dziećmi mieszkam w Polsce do końca czerwca 2013 roku byłam na rocznej rencie chorobowej po operacji nowotworu.Obecnie nie pracuję nie jestem też zarejestrowana w biurze pracy. Natomiast od kwietnia tego roku troche pracuje w De jest to praca bez ubezpieczenia po kilka godzin miesięcznie do 450 E. Na czas pobytu w De melduję się w miejscu gdzie mąz mieszka.Moje pytanie dotyczy tego czy mąż ma odpowiednią klasę podatkową w takiej sytuacji, od momentu gdy dostał 3 klasę podatkową na odcinku z wypłaty w pozycji Lohnsteuer jest 0 czyli tak jakby nie potrącali z męża wypłaty podatku. Czy nie będziemy musieli w takim razie zwracać na koniec roku jakiegoś duzego podatku. W Finanzamcie pracownik powiedział do męża,że w grudniu powinien znów złożyc wniosek o klase podatkową.Jakie wtedy dokumenty są potrzebne.
Prosze o jakies wskazówki . Z góry dziekuje za pomoc.
Dorota

Powinien nadal wnioskować przyznanie mu 3 klasę; wówczas odciągnięcia podatku od wynagrodzeń przez pracodawcę bądą niskie. Powinien mieć przy sobie Wasz akt małżeństwa, Twoje zameldowanie (bojętnie polskie, czy niemieckie). Za rok 2013 powinniście złożyć wspólne oświadczenie podatkowe, wówczas sama kwota wolna od podatku wynosi ponad 16 tys. Euro. A od pozostałej kwoty (jeśli zarobiłby ponad 16 tys. brutto w całym roku 2013), są jeszcze dalsze kwoty,które odciąga się od brutta i w ten sposób zmniejsza podstawę do opodatkowania. Jeżeli będziecie opodatkowani razem, jako małżonkowie, to wówczas zastosowania ma ta korzystna tabela podatkowa (Splittingtabelle), ta małżeństa, i jeśli nawet jakiś podatek byłby do płacenia, to będzie on bardzo niski.

Serdeczne dzięki za pomoc. mam jeszcze pytanie, czy do 3 klasy podatkowej do Finanzamtu oprócz aktu małżeństwa, zameldowania potrzebne będą też akty urodzenia dzieci.Czy z polskiego urzedu skarbowego potrzebne będzie też zaświadczenie , mąż nie ma dochodów w Polsce natomiast ja do czerwca tego roku pobierałam po 640zł renty chorobowej ale rozliczę sie z tego dochodu dopiero gdy otrzymam pit z Zus-u tj około powiedzmy marca 2014.Co więc zabrać ze sobą i do kiedy trzeba ostatecznie wnioskować o ponowne nadanie 3 klasy.
pozdrawiam
Dorota

Myślę, że najważniejsza jest metryka ślubu (ponieważ ta 3 klassa podatkowa zakłada, że pracownik i podatnik pozostaje w związku małżeńskim), a poza tym to chodzi też o wspólne stałe zameldowanie, podkreślam "stałe", jako dowód, że nie ma separacji. Oczywiście, można mieć więcej zameldowań wg. niemieckich przepisów, ale to główne powinno być wspólne z małżonkiem, jeśli ma być wspólne to korzystne opodatkowanie. Metryki urodzenia dzieci można mieć na wszelki wypadek. Poza tym, uważam, że celowe byłoby krótkie, np. telefoniczne zapytanie w tym Finanzamt-cie, który jest właściwy dla miejsca pracy męża, aby powiedzieli, jakie dokumenty ma przynieść; czasami jest tak, że co miasto i gmina, to inny zwyczaj. W każdym razie decydujące jest, małżonek pozostaje w związku małżeżskim i że nie ma separacji.

Witam,
mam pytanie związane z klasami podatkowymi. Otóż moj przyszły mąż ma staly kontrakt w Niemczech, a ja również stały w Holandii. Na jaką klasę podatkową powinien przejść mąż? Jeśli na 3 teoretycznie powinnien od chwili zmiany dostawać większą wypłatę netto. Jednakże obecnie ja zarabiam więcej i obawiamy się dużej niedopłaty na koniec roku. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!

Powrót