Pracownik w Ciąży a kontrola

• Autor wątku Autor wątku Cocosek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cocosek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam Wszystkich

Chciałabym się podzielić z Wami moim małym problem. Jestem w 7 miesiącu ciąży. Dnia 01.06.2013 dostałam pracę w jednoosobowej firmie na stanowisku Asystent- Sekretarka- Przełożony nie wiedział o tym że jestem w ciązy. Po 3 miesiącach pracy wylądowałam w szpitaluz bardzo złymi wynikami badań, oczywiście dostałam L4 ( mogę chodzić). W październiku ZUS przelał mi na konto moją pensję którą otrzymywałam u swojego pracodawcy. Mamy teraz Listopad i dostałam pieniądze( nie pełną kwotę z racji tego że jeszcze miesiąc się nie skończył) i w piątek 08.11 Przyszło do mnie pismo z ZUSU z prośbą na udzielenie odpowiedzi na ponad 20 pytań związanych z zatrudnieniem. Są tam pytania m.in. Skąd dowiedziałam się o zatrudnieniu , jak przebiegała rekrutacja, czy mam dowody swojej pracy, jak został naliczone moje wynagrodzenie, czy jestem spokrewniona z pracodawcą etc… Dodam tylko że nie nigdzie nie jest napisane że moje świadczenia wobec mnie są wstrzymane, jest prośba o odesłanie odpowiedzi listem zwrotnym w przeciągu 7 dni od daty dostarczenia

Pytanie mam takie teraz, czy to jest rutynowe działanie ZUS ? Czy jest coś podejrzane ? Wiem że pracodawca opłacał za mnie wszystkie składki, dokumenty takie jak Umowa o pracę etc wszystko mam.

Czy mogą mi cofnąć świadczenia…?

Prawdopodobnie ZUS wszczął kontrolę czy przypadkiem zatrudnienie nie było w celu wyłudzenia świadczeń. Stąd te pytania.

A na jakiej podstawie ZUS twierdzi że chcę wyłudzić od nich pieniądze..? Przecież nie zrobiłam nic niezgodnego z prawem. Pracowałam u pracodawcy przez ponad 3 miesiące i nadal bym to robiła gdyby nie moje złe wyniki w ciąży..

Czy mogą mi odebrać świadczenia ?

ZUS zawsze kontroluje gdy po tak krótkim zatrudnieniu pracownik idzie na zwolnienie. Twój pracodawca prawdopodobnie będzie musiał odpowiedzieć również na szereg pytań. Zasiłek chorobowy może zostać wstrzymany dopóki kontrola nie dobiegnie końca.

Ale Zasiłek nie został wstrzymany ( nigdzie nie mam takiej informacji z ZUS) , cały czas mi wypłacają.

Witam ponownie

Odpisałam na wszystkie pytania o które prosił ZUS. Mój pracodawca rownież odpisał na pytania o które go pytali oraz wysłał wszystkie niezbędne dokumenty dotyczące zatrudnienia ( umowa, bhp, pełnomocnictwa). Dziś dostałam pismo że ZUS prosi jeszcze o "dostarczenie dowodów uzupełniających mogących potwierdzić faktyczne wykonywanie pracy na rzecz płatnika/ wiadomości mailowe, kopie dokumentacji, wskazanie świadków zatrudnienia"

Moje pytanie brzmi , czy jako dowody wykonania swojej pracy mogę przestawić podpisane umowy z kontrahentami , wystawiałam również faktury VAT u swojego pracodawcy gdzie widnieje tam moje imię i nazwisko?

Czy świadkami zatrudnienia mogą być moi klienci z którymi firma współpracuje ?

Jeśli chodzi o wiadomości mailowe to ich nie posiadam gdyż prowadziłam spotkania z klientami osobiście...

Co o tym sądzicie?

Takie dowody będą jak najbardziej brane pod uwagę.

No to super. Muszę poprosić pracodawcę żeby mi udostępnił kserokopie kilku Faktur. Powiedzcie mi jeszcze ile takich faktur powinnam wysłać żeby to było wiarygodne?

Natomiast jeśli chodzi o osoby które potwierdza moja prace, wystarcza same imiona i nazwiska? Telefonów nie znam bo obecnie z klientami dalej pracuje mój pracodawca, natomiast chyba nie mam obowiązku przedstawiania numerow telefonów... Czy lepiej podać?

Powrót