Pracuje w NIEMCZECH - Polskie L4

• Autor wątku Autor wątku Fachowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
LeoLeo napisał:
A chociażbu tu...

To poszłabyś na miejscu autora do pracy czy nie? Najpierw piszesz że tak bo zależy Ci na pracy a potem że nie... I przypominam cały czas piszemy o umowie na okres próbny...
Z tego co pisze autor choroba krękosłupa jest nabytym skutkiem po wykonywaniu pracy...
Co innego gdyby ktoś tu narzucał jakieś kombinacje i chciał symulowac chorobę...wtedy bym się zgodziła z częścią Twojej wypowiedzi.

Przeczytaj raz jeszcze swoje posty...
Ty chyba nigdy nie odpuszczasz i zawsze prowokujesz zbędną dyskusję...

Ale ja ustąpię bo szkoda mi czasu na te bzury które wypisujesz.

Powodzenia :)

I gdzie ty tu widzisz niekonsekwencje z mojej strony?

Napisałam, ze NIE PODJELABYM pracy na magazynie, gdybym wiedziała, ze NAJPRAWDOPODOBNIEJ moje problemy z kręgosłupem NIE POZWOLĄ mi na jej wykonywanie.

Szukałabym INNEJ pracy, takiej, w której mój stan zdrowia nie stanowiłby zagrożenia, ze nie uda mi sie przetrwać w tej pracy nawet okresu probnego. I tak, wtedy staralabym sie wykazać na okresie probnym tak, aby moja umowa została przedłużona.

I pokaz mi, w ktorym miejscu autor pisze, ze nabawił sie choroby kręgosłupa podczas 5-tygodniowej pracy na magazynie. Wręcz przeciwnie. Autor postu pisze, ze ortopeda przestrzegał go (z założenia - przed podjęciem pracy), ze stan Jego kręgosłupa nie jest najlepszy. Dwa - jak już pisałam, autor tematu pisze, ze kolega zapewniał Go, ze praca nie jest ciężka (ktoś, kto 8 miesiecy nie moze znaleźć zatrudnienia i jest tak zdesperowany, ze chce podjąć JAKAKOLWIEK prace, na pewno nie przejmuje sie tym, czy praca jest ciężka czy nie - chyba, ze ZDAJE Sobie sprawę z tego, ze CIĘŻKIEJ pracy wykonywać nie moze).

I na koniec - jezeli Ci sie wydaje, ze ktokolwiek na publicznym forum napisałby otwarcie o tym, ze KOMBINUJE to chyba masz naiwność 10-łatki.

Swoją cześć wypowiedzi uważam za racjonalna, twoja z kolei, jak najbardziej zaklasyfikowalabym do kategorii "zbędnej dyskusji".

Kobity Prosze WAS nie poto załozyłem temat abyscie sie zajemnie cytowali , juz mnie to zaczyna denerwować zejdźcie a ziemi bo was ponosi siła widocznej persfazji... zadalem konkretne pytania i oczkiwałem konkretnych odpowiedzi a nie siły wytycznej wojny swych obiekcji, nie interesuje mnie wojna miedzy wami, itp... zadalem pytania ktorych odpowiedzi potrzeboje bo mam takowy problem jak w temacie z początku zadanym, i zlaezy mi jasnych odpowiedziach a nie na wojnie słów między wami , więc prosz e aby wypowidajace sie w tym temacie kierowały sie w moim kierunku , bo to meczące a wszyscy wiemy że monolog miedzy wami jest dość obszerny mimo prosze o skrupulatne wypowiedzi tyczące sie tematu... Gdyż zależ mi na jasnych strukturach....

Fachowiec napisał:
Kobity Prosze WAS nie poto załozyłem temat abyscie sie zajemnie cytowali , juz mnie to zaczyna denerwować zejdźcie a ziemi bo was ponosi siła widocznej persfazji... zadalem konkretne pytania i oczkiwałem konkretnych odpowiedzi a nie siły wytycznej wojny swych obiekcji, nie interesuje mnie wojna miedzy wami, itp... zadalem pytania ktorych odpowiedzi potrzeboje bo mam takowy problem jak w temacie z początku zadanym, i zlaezy mi jasnych odpowiedziach a nie na wojnie słów między wami , więc prosz e aby wypowidajace sie w tym temacie kierowały sie w moim kierunku , bo to meczące a wszyscy wiemy że monolog miedzy wami jest dość obszerny mimo prosze o skrupulatne wypowiedzi tyczące sie tematu... Gdyż zależ mi na jasnych strukturach....

Z mojej strony dostałeś konkretna odpowiedz.

Zeby sprowadzic dyskusje z powrotem na mniej emocjonalne tory.

1. Potrzebujesz ZUSowskiego zwolniena L4. Robisz 2 kopie tego zwolnienia. Oryginal wysylasz do pracodawcy poczta, kopie do AOK poczta,k 1 kopie zostawiasz dla siebie. Rownolegle musisz w ten sam dzien zawiadomic pracodawce telefonicznie, ze jestes chory i ze zwolnienie jest w drodze poczta.

2. Pracodawca najprawdopodobniej cie zwolni w terminie 2-tygodniowym. Natychmiast po otrzymaniu zwolnienia z pracy kontaktujesz z AOK, bo po dwoch tygodniach pracodawca przestaje placic skladki na ubezpieczenie chorobowe. Wiec musisz z AOK ugzodnic, jak utrzymac ubezpieczenie chorobowe.
Pracodowaca bedzie ci wiec placil chorobowe przez 2 tygodnie do konca wypowiedzenia, potem AOK.

3. Profilaktycznie po otrzymaniu wypowiedzenia zalecalbym poinformowanie niemieckiego urzedu pracy o zwolnieniu z pracy i o fakcie przebywania na zwolnieniu lekarskim, z adresem do korespondencji. zeby potem nie bylo problemow z ewentualnym zasilkiem, ktory co prawa i tak ci po 5 tygodniach pracy nie przysluguje, ale byc moze dostaniesz po powrocie do zdrowia socjal.

Pogodniak - napisałes ze pracodawca placi przez 2 tygodnie , LeoLeo pisze ze 6 tygodni, zdania są podzielone, czy możecie to potwierdzić jakims kodeksem lub wierzetylnymi informacjami ?

druga sprawa to jak pracodawca bedzie mi płacic skoro zaraz po otrzymaniu zwolnienia lekarskiego przysle mi wypowiedzenie pocztą... a skoro mnie zwolni to nie bedzie zobowiązany do płacenia za moją chorobe.....

To jest w miare proste. Pracodawca jest zobowiazany placic chorobwe przez 6 tygodni, ale tylko swojemu pracownikowi, ktory ma ciagle jeszcze istniejaca umowe o prace. Na okresie probnym masz 2-tygodniowe wypowiedzenie, wiec po 2 tygodniach nie bedziesz juz jego pracownikiem, w zwiazku z tym on po tych 2 tygodniach nie ma wobec ciebie zadnych dalszych zobowiazan.
Jak cie nie zwolni (w co watpie), to bedzie ci placil przez 6 tygodni.
Dlatego natychmiast po otrzymaniu zwolnienia z pracy musisz sie skontaktowac z kasa chorych, zeby wyjasnic, jak bedzie wygladala kwestia kontynuacji twojego ubezpieczenia zdrowotnego. Bo ktos musi za nie dalej placic skladki

Fachowiec napisał:
jak pracodawca bedzie mi płacic skoro zaraz po otrzymaniu zwolnienia lekarskiego przysle mi wypowiedzenie pocztą... a skoro mnie zwolni to nie bedzie zobowiązany do płacenia za moją chorobe.....

Pogodnik powtarzasz sie, zapytalem jak mi ma placic pracodawca skoro mi przysle wypowiedzenie pocztą tuż po otrzymaniu ode mnie L4 .
na okresie próbnym pracodawca ma prawo z dnia na dzien mnie zwolnić więc mija sie to z dwu tygodniowym wypowiedzeniem, tym bardziej nei wiem jak to wyglada na umowie bo nie dostalem polskiego egzemplarza...

Standardowy okres wypowiedzenia na okresie probnym to 2 tygodnie. Skoro ty sam nie wiesz, czy masz inny, to sorry, ale nikt ci tu nie pomoze.

Pracodawca musi placic chorobowe tylko tak dlugo, jak dana osoba jest jego pracownikiem, najdluzej 6 tygodni Czy to w twoim przypadku bedzie 1 dzien czy 2 tygodnie, to ci teraz nikt nie odpowie, musisz poprosic kogos, kto zna niemiecki, zeby ci twoja umowe pzeczytal

czy ortopedzie ktory wystawia zwolnienie jest koniecznie potrzebny niemiecki NIP ?

witam,

posiadam nip niemieckiej firmy dzis nie wstawilem sie do pracy w niemczech bo jestem w polsce, dostalem zwolnienie lekarskie od ortopedy w polsce, dzis powinienem byc wpracy w niemczech, rozmawialem dzis z kierownikiem przez telefon i powiedzial ze zostaje zwolniony.

, zadzwonilem do ubezpieczenia AOK<

i dostalem informacje ze jezeli pracodawca ze mna rozwiazuje umowe , to jednoczesnie m aprawo rozwiazac i umowe z ubezpieczeneim i rozwiazuje, czyli jednym slowem , zostalem zwolniony i bez ubezpieczenia....

ubezpieczalnia powiedziala mi ze jezeli jestem na chorobowym to oni placa 50% kasy a drugie 50 oni, a jezeli rozwiazali ze mna to oni placic nie bedą...

Fachowiec napisał:
witam,

posiadam nip niemieckiej firmy dzis nie wstawilem sie do pracy w niemczech bo jestem w polsce, dostalem zwolnienie lekarskie od ortopedy w polsce, dzis powinienem byc wpracy w niemczech, rozmawialem dzis z kierownikiem przez telefon i powiedzial ze zostaje zwolniony.

, zadzwonilem do ubezpieczenia AOK<

i dostalem informacje ze jezeli pracodawca ze mna rozwiazuje umowe , to jednoczesnie m aprawo rozwiazac i umowe z ubezpieczeneim i rozwiazuje, czyli jednym slowem , zostalem zwolniony i bez ubezpieczenia....

ubezpieczalnia powiedziala mi ze jezeli jestem na chorobowym to oni placa 50% kasy a drugie 50 oni, a jezeli rozwiazali ze mna to oni placic nie bedą...

Czyli dokładnie tak, jak było przez nas wytłumaczone.

Czego teraz oczekujesz?

Calkiem jasne to nie jest, co ty piszesz Fachowiec, kasa chorych powiedziala ci, ze mozesz zrezygnowac z ubezpieczenia, a nie ze musisz zrezygnowac. To napisz im, ze chcesz byc dalej byc u nich ubezpieczony mimo zwolnienia z pracy.

Wyslales kasie chorych kopie zwolnienia lekarskiego? Bo to akurat musisz zrobic.

Do innej kasy chorych teraz nie mozesz isc, to chyba jasne

A pracodawca musi ci wyslac na adres korespondencyjny pisemne zwolnienie z pracy. Ustne sie nie liczy

Ostatnia edycja:
ale w AOKu mi powiedziala przez telefon ze pracodawca rozwiaze w takim wypadku z nimi umowe i bede bez ubezpieczenia, dla mnie to jest chore....

no to musisz im powiedziec, ze chcesz byc nadal "freiwillig versichert" u nich. Wyslales im zwolnienie lekarskie czy tylko powiedziales, ze cie zwolnili z pracy? Trzeba mowic wszystko, a nie wyrywkowo. Po zwolnieniu z pracy kasa chorych i tak jest zobowiazana to placenia swiadczen przez 1 miesiac (nachgehender Leistungsanspruch nach § 19 SGB V). Jesli nie bylbys na zwolnieniu lekarskim, musialbys sie zglosic bezzwlocznie do urzedu pracy i oni by przejeli placenie skladek.

Poza tym pracodawca nie moze cie zwolnic z dnia na dzien, tylko musi zachowac terminy wypowiedzenia i przez ten czas dalej musi placic skladki do kasy chorych.

no właśnie ludzie robią mi kocioł w głowie, mialem isc wczoraj do lekarza wydac 150 zl , ale jak mi tak w aoku powiedzieli to stwierdzilem ze jak i tak nie przyjma to pójde za darmo do lekarza, w tygodniu, a skoro tak mowisz to ja naprawde mam mieszane uczucia do tej sprawy, ale czy jeszcze nic stracongo ?

jesli pojde w srode do ortopedy kolo godziny 15;00 to bez problemu wystawi mi zwolnienie dwa dni wstecz, tylko wkoncu nie wiem ile czsu jest na dostarczenie zwolnienia , 3 czy 7 dni, i czy liczy sie data wyslania listy czy dotarcia do nich....

:(:(:(

Witam wszystkich, mam pytanko czy na zwolnieniu lekarskim czyli na Krankschreibung moge dac wypowiedzenie umowy o prace?

Tak, możesz wypowiedzieć umowę o pracę będąc na zwolnieniu lekarskim. Także pracodawca może wypowiedzieć umowę o pracę pracownikowi, który przebywa na zwolnieniu lekarskim. W Niemczech nie ma przepisu, który zabraniałby lub ograniczał prawo do wypowiedzenia umowy o pracę w czasie, kiedy pracownik pozostaje na zwolnieniu lekarskim z powodu choroby. Krótko: wolno Ci wypowiedzieć umowę o pracę; jest bez znaczenia, że wypowiesz ummowę o pracę w czasie, kiedy przebywasz na zwolnieniu lekarskim.

Witam
Jeżeli zachorowałem w czwartym tygodniu pracy w Niemczech to bede mial placone za to? Jezeli tak to ile? 80% jak w Polsce?

Witam serdecznie czy mógłby ktoś z uczestników tego forum napisać konkretnie jak wysłać l4 do pracodawcy a jak do AOK pozdrawiam

Normalnie poczta?!
Przy czym list polecony bylby wskazany.
Przedtem telefon do pracodawcy, ze jest sie chorym i zwolnienie lekarskie jest w drodze.

Powrót