Prawa autorskie filmów

• Autor wątku Autor wątku Boryseq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Boryseq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Hej, potrzebuję prawnego wyjaśnienia pewnej sytuacji. Tworzyłem filmiki na YouTube, które sam wymyślałem, nagrywałem i montowałem (prawie 140 filmów). Były one wrzucane na kanał znajomego, który miał w zamian za to dawał mi część pieniędzy za wyświetlenia. Wszystko było prowadzone na zasadzie umowy słownej, niczego formalnie między sobą nie ustalaliśmy. Kiedy jednak kilka dni temu po 2/3 latach postanowiłem zrezygnować ze współpracy i poprosiłem o usunięcie moich filmów z kanału kolega mi odmówił. Najpierw zaczął mówić o jakiejś karze za złamanie umowy (której nigdy podpisywaliśmy, ani nie ustalaliśmy żadnych kar za odstąpienie od słownego porozumienia) oraz powiedział, że skoro pobierałem wynagrodzenie to "zrzekłem się praw autorskich" (cytat). Jest to według mnie absurdalna sytuacja, jednak przezornie wolę się spytać, czy rzeczywiście w danej sytuacji można prawnie uznać, że nie mam praw do dysponowania już tymi filmami? Jeśli niedługo filmy nie znikną z tego kanału zamierzam zgłosić je jako naruszenie praw autorskich na YouTube, jednak wolę się upewnić, że jest to zupełnie zasadne. Filmy praktycznie w 100% zawierają moje treści, poza intrem, outrem i logo kanału. Kolega w sumie kilka miesięcy wcześniej i te kilka dni temu sam zaproponował mi, abym sprzedał te prawa autorskie jemu, co zupełnie wybija mnie z jego argumentacji :D
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Boryseq napisał:
... Były one wrzucane na kanał znajomego, który miał w zamian za to dawał mi część pieniędzy za wyświetlenia. Wszystko było prowadzone na zasadzie umowy słownej, niczego formalnie między sobą nie ustalaliśmy. ...
Zatem należy domniemywać, że udzieliłeś licencji na korzystanie na warunkach ustawowych. Licencja z zasady jest niewyłączna i pięcioletnia. Po tym czasie korzystanie z utworów staje się bezprawne chyba, że nastąpi ponowne udzielenie licencji. Licencję te możesz wypowiedzieć w oparciu o Art. 56. Prawa autorskiego. (zapoznaj się dokładnie z jego treścią), wypowiedzenie wyślij listem zpo.
Boryseq napisał:
... "zrzekłem się praw autorskich" ...
Bzdura, przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga formy pisemnej, ze wszystkimi regulacjami wymaganymi ustawą, pod rygorem nieważności, Art. 53. PA.

Boryseq napisał:
... Tworzyłem filmiki na YouTube, ...
Doprecyzuj jeszcze tę informację. Tworzyłeś je na swoim koncie na YT?

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Doprecyzuj jeszcze tę informację. Tworzyłeś je na swoim koncie na YT?
Nie, tworzyłem je u siebie na komputerze, po czym wysyłałem koledze a on je wstawiał na kanał (do którego on ma dostęp). Filmy zawierają moje treści - materiał wideo oraz nagranie audio (nadal mam surowy materiał większości filmów na dysku).

LeszsekS napisał:
...wypowiedzenie wyślij listem zpo.
A czy jest możliwość wysłania skanu tego wypowiedzenia drogą mailową? Czy jest ono respektowane prawnie? Problem w tym, że nie znam adresu znajomego, a poza tym znajduje się on chyba poza granicami kraju i póki co tam będzie. :/

Mam też pytanie do pkt.3 art. 56 Prawa autorskiego.
Umawiałem się (słownie), że znajomy będzie mi przelewał pieniądze na określonych warunkach tj. odpowiedni procent z ogólnego dochodu kanału. Nie określaliśmy w jakich odstępach czasowych będzie to robił. Ani razu jednak nie podał dokładnych wyliczeń na podstawie których wykonywał przelewy. Ponadto przez prawie rok (od 26. stycznia ubiegłego roku) nie otrzymywałem żadnych informacji ani przelewów za filmy. Czy w tej sytuacji występują jakieś koszty poniesione przez kanał, które mogłyby decydować o skuteczności odstąpienia? Czy też okoliczności, które podałem (brak kontaktu, umówionych słownie informacji na temat przelewów) wystarczą, aby nie można było żądać ode mnie jakiegokolwiek zwrotu kosztów? Niestety nie do końca rozumiem dany punkt.

Boryseq napisał:
... A czy jest możliwość wysłania skanu tego wypowiedzenia drogą mailową? Czy jest ono respektowane prawnie? ...
Wypełni to znamiona formy dokumentowe oświadczenia, umowa licencyjna niewyłączna nie wymaga formy pisemnej zatem jej wypowiedzenie może przyjąć formę dokumentową.

Boryseq napisał:
... przez prawie rok (od 26. stycznia ubiegłego roku) nie otrzymywałem żadnych informacji ani przelewów za filmy. ...
Art. 56. PA dotyczy wypowiedzenia z powodu istotnych interesów twórczych, a Ty wspominasz o nieotrzymywaniu płatności. To dwie odmienne kwestie. Brak zapłaty nie narusza praw autorskich.

LeszsekS napisał:
Art. 56. PA dotyczy wypowiedzenia z powodu istotnych interesów twórczych, a Ty wspominasz o nieotrzymywaniu płatności. To dwie odmienne kwestie. Brak zapłaty nie narusza praw autorskich.
Rozumiem. Czy jednak gdy uznałem, że filmy są niskiej jakości i ich obecność w obecnej formie na kanale szkodzi to mojemu wizerunkowi jako twórcy jest uznawane jako interesy twórcze?

Czy wypowiedzenie umowy licencyjnej musi zawierać dokładną datę zawarcia umowy, nawet jeśli była ona słowna i nie znam jej dokładnie?

Boryseq napisał:
... Czy jednak gdy uznałem, że filmy są niskiej jakości i ich obecność w obecnej formie na kanale szkodzi to mojemu wizerunkowi jako twórcy jest uznawane jako interesy twórcze? ...
Jak najbardziej tak.
Boryseq napisał:
... Czy wypowiedzenie umowy licencyjnej musi zawierać dokładną datę zawarcia umowy, nawet jeśli była ona słowna i nie znam jej dokładnie? ...
Można przyjąć datę pierwszego dostarczenia utworu.

LeszsekS napisał:
Można przyjąć datę pierwszego dostarczenia utworu.
Czy ta umowa licencyjna z tą datą może się odnosić do wszystkich 139 filmów, nawet jeśli powstały one później?

Możesz jednym pismem wypowiedzieć wszystkie licencje oczywiście dokładnie wymieniając jakich utworów one dotyczyły.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam

Mam jeszcze jedno pytanie, zgłosiłem roszczenia filmów i zostały one usunięte. Ze względu na konsekwencje, jakie może ponieść z tego względu kanał, kolega uznał że jednak usunie te filmy - muszę jednak wycofać roszczenia. Czy jeśli nie wywiąże się on z umowy, mogę te roszczenia zgłosić ponownie?

Korzystanie z czyjegoś sprzętu a prawa autorskie

Witam, mam problem ponieważ zrobiłem kilkaset filmów, które były wrzucane na kanał na YouTube kolegi przez niego. Chciałem, aby zostały one usunięte. Kolega teraz zarzuca mi, że filmy były wykonane jego sprzętem (pożyczył mi je, nie określił warunków korzystania z nich). Czy zmienia to jakoś sytuację?

RE: Korzystanie z czyjegoś sprzętu a prawa autorskie

Narzędzie nie ma żadnego wpływu na prawa autorskie, właściciel narzędzia nie uzyskuje z tego tytułu żadnych praw.

Kolega korzysta z Twoich utworów w oparciu o licencję domniemaną, która tutaj była omawiana wielokrotnie - Szukaj.

Rozumiem, on uważa że skoro użyczył mi sprzętu do nagrania filmów to było to zlecenie ;)

Nawet jeśli było zlecenie to nie doszło do żadnego przeniesienia praw autorskich, a do udzielenia licencji niewyłącznej. W oparciu o Art. 56. Prawa autorskiego, możesz wypowiedzieć umowę licencyjną. O tym też było pisane wielokrotnie:!:

Przecież już raz Tobie to tłumaczyłem :!: Dublujesz temat.

Ostatnia edycja:
Przepraszam za zdublowanie tematu ;)
Kolega twierdzi, że ma świadków i próbuje mi powiedzieć, że umowa była wyłączna.
Czy można wypowiedzieć umowę na podstawie niewywiązywania się ze swojej części umowy? (wykorzystywanie na innych polach eksploatacji, brak opłat)

Boryseq napisał:
... że umowa była wyłączna. ...
Licencja wyłączna również wymaga formy pisemnej pod rygorem nieważności, świadkom nic do tego: Art. 67. ust. 5. Prawa autorskiego.

Wykorzystanie bez zgody licencjodawcy na innych polach eksploatacji niż wynika z zezwolenia, jak najbardziej może być powodem wypowiedzenie licencji.

Ostatnia edycja:
Teraz kolega mi mówi, że jeśli chcę go podać do sądu, to będę musiał to zrobić na spółkę na Dominikanie. Nawet jeśli takowa spółka istnieje, skoro ustalałem wszystko z nim, to mogę pozwać jego osobę, tak?

A jak wygląda kwestia opłat w sprawie licencji? Czy trzeba uiścić jakąś kwotę do US? Kto opłaca podatek od wynagrodzenia, jeśli to wynagrodzenie miało być procentem z wyświetleń? Oczywiście jeśli nie zostało to ustalone w umowie.

Dochód rozliczasz w zeznaniu rocznym.

Powrót