Prawa autorskie i praca na kontrakcie za granicą

• Autor wątku Autor wątku pit2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pit2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Mam mały problem z prawami autorskimi oraz pracą kontraktową na Cyprze.

Na wstępie napiszę że jestem zatrudniony na Cyprze na zasadach kontraktowych, w którym to dokumencie nie ma żadnej wzmianki o prawach do dzieła, prawach autorskich itp. Są jedynie dane odnośnie czasu pracy, ogólnych warunków zatrudnienia oraz kwoty.

Jestem architektem, i taką pracę właśnie wykonuję. Nadmienię że nie jestem asystentem architekta, a architektem. 100% mojej pracy to proces projektowy w którym nikt mnie nie wyręcza, łącznie z szefem. Na projektach jednak nie pojawia się nigdzie moje imię i nazwisko, jedynie właściciel biura.

1. Czy dzieła które wykonuje w tym okresie czasu (jestem jedyną zatrudnioną osobą w biurze) na kontrakcie są moją własnością ?
2. Czy mam prawa autorskie do swojej pracy ?
3. Czy wykonane projekty mogę zamieszczać w swoim portfolio oraz mogą służyć jako reklama mojej twórczości ?
4. Czy w przyszłości kiedy założę swoją firmę mogę publikować te projekty wykonane na zasadach tego kontraktu na Cyprze jako swoje?
5. Czy jako autor tych projektów mogę je publikować np w prasie ?

Witam, jeśli firma jest cypryjska to decydują zapisy prawa miejscowego i pańskiego kontraktu. Proszę się zapytać firmy, która Pana zatrudnia.

Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź

Mam w takim razie kolejne pytanie.

Czy oświadczenie mojego pracodawcy o tym że jestem autorem projektów załatwia sprawę ? Czy będę mógł publikować swoje projekty ?

To jest kwestia posiadania osobistych i majątkowych praw autorskich do całości dzieła w pańskim przypadku. Osobiste prawa są generalnie niezbywalne, ale jak to w szczegółach wygląda na Cyprze???

W takim przypadku, jeśli pracodawca nie będzie rozpowszechniał wraz z projektem Pańskiego nazwiska jako autora projektu, to najlepiej, gdyby dostał Pan takie pismo od pracodawcy. Również powinien Pan dostać pismo, ze może Pan wykorzystywać projekt na określonych zasadach w swoim portfolio.

OK

Załóżmy czarny scenariusz, że mój pracodawca nie podpisze oświadczenia o tym że jestem autorem mojej pracy, co brzmi już ironicznie. I nie pozwoli na publikacji moich projektów jako moich.

Ja jako autor tych dzieł mam wgląd w moje projekty, które na własne potrzeby archiwizuje. Jakie, i ile zmian muszę dokonać w oryginalnym projekcie, żeby uznać je za "moja prywatna inwencje twórcza" a jednocześnie nie zostać posądzonym o sprzeniewierzenie ?

Do końca nie rozumiem zasad prawa autorskiego i dlatego tyle pytań.

Rozumiem, że jestem autorem w.w. dzieł , niezależnie od tego dla kogo wykonuje dzieło, ale nie mogę nim dysponować w sensie prawnym ? Nie włączam oczywiście w ten zakres: sprzedaży, odsprzedaży itp. ( te prawa należą do pracowni dla której wykonywałem to dzieło) chcę jedynie żeby moja praca była wykorzystana w części marketingowej i PR mojej osoby lub w przyszłości mojej firmy.

w Polsce obowiązuje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp) z 1994 plus zmiany i do niej się odnieśmy.

Utwory architektoniczne są ww ogólności chronione prawami autorskimi - Art.1. upaipp.

Autor projektu w momencie jego powstania (ustalenia) nabywa z mocy ustawy wszystkie osobiste (Art.16. upaipp) oraz majątkowe (Art.17. upaipp) prawa autorskie, jak również prawa do zezwalania na realizację praw zależnych w stosunku do opracowań swojego dzieła (Art.2. upaipp).

Osobiste prawa autorskie są niezbywalne, można ich co najwyżej nie realizować - np. można odstąpić od podpisywania utworów / dzieł nazwiskiem autora.

Majątkowe prawa autorskie mogą zostać przeniesione przez autora na inną osobę - w całości lub części (czyli tylko na określone pola eksploatacji, czyli sposoby wykorzystania dzieła), na ograniczonym, lub nie, obszarze terytorialnym.

Jeśli więc wszystkie majątkowe prawa autorskie do dzieła (czyli możliwości wykorzystywania tego dzieła) zostałyby przeniesione przez autora na inną osobę, na korzystanie przez autora z dzieła w swoim portfolio powinno być zamieszczone odpowiednie wyłączenie w umowie przenoszącej całość praw majątkowych autorskich. Podobny wątek - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/79793-cesja-praw.html?highlight=portfolio

Jeśli chodzi o modyfikację projektu, to pytanie jest o to, czy zmiany oznaczać będą jedynie opracowanie dzieła (Art.2. upaipp) lub nowe dzieło z zapożyczeniami, czy też zupełnie nowy utwór, jedynie inspirowany dziełem pierwotnym. Odpowiedź nie jest prosta i jednoznaczna.

Przyjmuje się, że o opracowaniu mówi się, jeśli przeważająca ilość istotnych elementów twórczych w nowym dziele pochodzi z dzieła pierwotnego. Inspiracja to sytuacja odwrotna - kiedy istotny wkład twórczy autora nowego dzieła jest znacząco większy od zawartości elementów starego dzieła. Więcej jest na ten temat opisane tam http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html plus wujek goooogle ;)

Powrót