prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku fotex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fotex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!

Mam takowe pytanie....
Wykonalem spolszczenie do skryptu (licencja na to pozwalala)...a następnie ktos kto mial moj jeden "egzemplarz" tlumaczenia sprzedaje go podpisując sie pod nim jako wlasne tlumaczenie...Co w takim wypadku robic? Ten ktoś posiadał własne tłumaczenie-lecz nie ukrywam gorsze......mam dowody na to iż jego pierwotne tłumaczenie wyglądało inaczej...zaś od jakiegoś momentu jest krropka w kropke identyczne jak moje...nawet błędy interpunkcyjne sa te same....a ciężko jest mieć te same bledy przy tlumaczeniu okolo 5 tys. fraz....Czy mogę mu wytoczyc proces z powództwa cywilnego jako naruszanie praw autorskich? Nie ukrywam iż troszke cała sytuacja mnie zbulwersowała, gdyż osoba ta cały czas zapiera się iż to jego własne...a zarówna ona jak i ja wiemy jaka jest prawda. co w takim wypadku zatem robić.

dziekuję za wszytskie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Oczywiście jest to plagiat - podpisywanie się pod czyimś utworem. Jeżeli potrafi Pan udowodnić, że dokonano plagiatu to proces byłby dobrym rozwiązaniem. Przedtem jednak warto by do gościa napisać pismo (lepiej by było pocztą zwykłą jeśli da się ustalić adres), że jeżeli nie zaprzestanie naruszania Pańskich praw autorskich to odda Pan sprawę do sądu. Ponadto poinformować można go o dodatkowej odpowiedzialności karnej z art. 115 ustawy o prawie autorskim.

Dowody mam i to mocne które wskazuja na popełnienie tego czynu jak i dowody na to iz osoba ta czerpała zyski finansowe z mojego spolszczenia.Dzieki tej osobie spadły nam znacznie zyski gdyz osoba ta sprzedawala nasze spolszczenie po zaniżonej cenie.oraz ta osoba jeszcze miała czelnośc publicznie nazwac mnie złodziejem ...... zapierali sie jak żaba blota że to ich spolszczenie i że to my im ukradliśmy...po przedstawieniu przez nas dowodów że popełniaja przestępstwo i robia to z premedytacja zaprzestali dalszej sprzedarz...W takim razie czy oddając sprawe do sadu moge liczyc na odszkodowanie z tytułu poniesionych strat bedących wynikiem ich precedensu i czy o zniesławienie musze osobno złożyc pozew?

Proszę zapoznac się z art. 79 i 80 prawa autorskiego po niedawnej nowalizacji, jest tam dokładnie okreslone czego Pan może żądać. O zniesławienie osobno.

Powrót