prawa kuratora sądowego

• Autor wątku Autor wątku leszekleszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

leszekleszek

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Witam, mam pytanie chodzi o moją osobę, miałem sprawę sądową otrzymałem kuratora sądowego. Mam meldunek w innym mieście gdzie mieszka moja rodzina, jednak tu gdzie jestem mam cały czas meldunek tymczasowy. Ponieważ pracuje jako kierownik mam nieunormowany czas pracy, kurator odwiedzał mnie w firmie pomimo że Kurator miała dzwonić mówić że przyjdzie przychodzi kiedy chce i to do firmy. Boje się że wylecę z firmy, jest to co miesiąc od kilku miesięcy, wiec nie zdziwiłbym się jakbym w pewnym momencie usłyszał od szefa kto to i co mam powiedzieć.......l.
mieszkam u ciotki a Pani kurator była o 21 że chce zobaczyć jak ja mieszkam, przecież to jest coś nie tak. po pierwsze przychodzi co miesiąc do firmy gdzie pracuje i jeszcze mieszkanie? ja tam tylko można bo jak można nazwać dom gdzie się śpi tylko bo reszta dnia w pracy. Powiedziała ciotce Pani kurator że będzie za pół godziny a ja w pracy: nie rozumie to mam lecieć do mieszkania? zwalniać się z roboty?

Zgodnie z ustawą o kuratorach sądowych (Dz.U.z 2001r. Nr 98, poz. 1071 z póżn. zm.) kuratorzy sądowi realizują określone przez prawo zadania o charakterze wychowawczo-resocjalizacyjnym, diagnostycznym, profilaktycznym i kontrolnym, związane z wykonywaniem orzeczeń sądu. W myśl § 3 ust. 1 rozporządzenia w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz.U z 2003r., Nr 112, poz.1064) , kurator rodzinny ( bo o takiego w tym przypadku chodzi), któremu powierzono sprawowanie nadzoru:
1) zaznajamia się z aktami sprawy i innymi niezbędnymi źródłami informacji o podopiecznym, a w szczególności z przebiegiem dotychczasowych nadzorów;
2) nawiązuje pierwszy kontakt z podopiecznym, nie póżniej niż w ciągu 7 dni od daty wpływu prawomocnego orzeczenia do zespołu kuratorskiej służby sądowej;
3) poucza podopiecznego o prawach i obowiązkach wynikających z orzeczenia sądu oraz omawia sposób i terminy ich realizacji;
4) planuje wobec podopiecznego oddziaływania profilaktyczno- resocjalizacyjne i opiekuńczo-wychowawcze;
5) współpracuje z rodziną podopiecznego w zakresie oddziaływań, o których mowa w pkt 4;
6) udziela podopiecznemu pomocy w organizowaniu nauki, pracy i czasu wolnego oraz w rozwiązaniu trudności życiowych;
7) kontroluje zachowanie podopiecznego w miejscu zamieszkania, pobytu, nauki i pracy;
8) współdziała z organizacjami, instytucjami, stowarzyszeniami i innymi podmiotami, których celem działania jest pomoc podopiecznym.

http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/34182-prawa-kuratora-sadowego.html:confused:

leszekleszek napisał:
mieszkam u ciotki a Pani kurator była o 21 że chce zobaczyć jak ja mieszkam, przecież to jest coś nie tak. po pierwsze przychodzi co miesiąc do firmy gdzie pracuje i jeszcze mieszkanie? ja tam tylko można bo jak można nazwać dom gdzie się śpi tylko bo reszta dnia w pracy. Powiedziała ciotce Pani kurator że będzie za pół godziny a ja w pracy: nie rozumie to mam lecieć do mieszkania? zwalniać się z roboty?

Tak jak napisała "z bytomia" kurator może odwiedzać Pana w pracy. Jednakże jeśli czuje sie Pan tą sytuacją skrępowany to w 1 kolejności należałoby o tym porozmawiać... właśnie z tym kuratorem? czyż nie? :)

ja rowniez proponuje abys porozmawial z pania kurator i powiedzial jej o swoich obawach w zwiazku z jej wizytami w miejscu twojej pracy/czyli ze boisz sie o jej utrate itd.
kurator jest dla twojego dobra wiec na pewno nie bedzie dzialam "przeciwko twoim interesom"

Witajcie. Mam pytanie. Decyzja sadu mam informowac kuratora co 6 miesiecy o przebiegu czy kary. Czy kurator moze nnie wezwać juz po np 2 miesiacach zebym to zrobił?

Może Cię wezwać w każdym czasie. Niezależnie od tego co 6 miesięcy składasz informację o przebiegu okresu próby zgodnie ze swoim obowiązkiem - sądowi lub kuratorowi (zależnie jak orzekł sąd), okres ten powinien być liczony od daty uprawomocnienia się wyroku. Może być też tak, że kurator wzywa Cię wcześniej, aby pouczyć o prawach i obowiązkach w okresie próby.

Nie. Wzywa mnie zebym dostarczyl potwierdzenia wplat (naprawienie szkody)
Czy pomimo terminu 6 miesiecy musze sie z tego tlumaczyc wczesbiej?wg kurator jeżeli nie przekaze info bedzie wnioskowala o zarzadzenie wykonania kary. Czy ma do tego prawo?

Ele242 napisał:
Wzywa mnie zebym dostarczyl potwierdzenia wplat (naprawienie szkody)
składanie sprawozdania co 6 miesięcy nie jest tożsame z czasem do kiedy ma zostać naprawiona szkoda. Po pierwsze nie wiemy na mocy jakiego art. został ów obowiązek nałożony. Po drugie termin ten mógł być zdecydowanie krótszy- mógł te być dłuższy. No i po trzecie - czy aby na pewno w piśmie jest , ze kurator wzywa do dostarczenia dowodu wpłaty czy aby nie jest tam napisany , ze przypomina o obowiązku dokonania wpłaty i dostarczenia go kuratorowi ?

Powrót