prawa sprzedawcy na allegro

• Autor wątku Autor wątku pati24787
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pati24787

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.Jestem osoba prywatna i w ostatnim czasie sprzedalem cos na Allegro w opcji KUP TERAZ.Kupujacy zostal poinformowany o stanie towaru , zarowno w opisie jak w email-u.Chce teraz zwrocic towar.Czy mam obowiazek zwrocic mu pieniadze za zakupiony przedmiot??
Prosze o pomoc.

a ja się podepnę pod temat. Sprzedałem coś na allegro, licytacja, bach 1100zł. Pewna Pani wylicytowała i wybrała odbiór osobisty. Po przyjezdzie stwierdziła ze towaru nie wezmie, bo wg niej jest nie zgodny z opisem, wg mnie był w 100% zgodny. Teraz wysyla mi pismo w sprawie wydania sprawnego przedmiotu i pokrycia kosztow dojazdu, ktory zaznaczam byl w 100% sprawny. Ja go juz dawno sprzedałem innej osobie. Zaznaczam ze zglosilem sprawe allego a oni mi zwrocili koszta prowizji, po drugie w aukcji dokładnie było napisane ze za przesyłkę lub transoprt przedmiotu odpowiada i pokrywa koszty w 100% kupujący. Jak mogę jej w tym momencie dogryźć aby sobie raz na zawsze zrozumiała i odpuściła sobie nękanie mojej osoby?

W momencie gdy zrezygnowała z zakupu, odstąpiła od umowy.
Żądać wdania towaru można tylko po wpłacie pieniędzy.

jakie stosowne pismo mogę jej wysłać? lub oświadczenie czy cos podobnego zeby sie w koncu odczepiła od mojej osoby?

Należy napisać, że nie odmawiając odbioru towaru w ustalonym terminie odstąpiła od umowy.
Towar po jej rezygnacji został sprzedany innej osobie.

sa jakies art czy paragrafy ktore wspomogą takie pismo ?

mogę domagać się jakichś odszkodowań z wyniku odstąpienia od umowy ? (koszty prowizji itd)

Ostatnia edycja:
To ja też się podepnę pod temat, 30.08 sprzedałam sprzęt w pełni sprawny ale po gwarancji paczka została wysłana kurierem ubezpieczona i oklejona uwaga szkło. Teraz po dwóch tygodniach Pan zadzwonił, że ta paczka to chyba uszkodzona była bo sprzęt się psuje. I pyta się mnie co ma zrobić bo on już zaczął go naprawiać na własną rękę ale to nic nie daje. Proszę pomóżcie!!!

olać gościa! 2 miesiące po? i naprawiał na własną rękę? jeszcze rozumiem po dignoze do serwisu ale bez napraw..

Teraz zadzwonił i żąda zapłaty za naprawę a jak nie to zażąda zwrotu pieniędzy od allegro.

Dymitr82 napisał:
Teraz zadzwonił i żąda zapłaty za naprawę a jak nie to zażąda zwrotu pieniędzy od allegro.

Kupił, zapłacił i- co najważniejsze- przyjął towar dostarczony przez kuriera.
Niech się wypcha z żądaniami.
Trzeba było sporządzić protokół uszkodzenia paczki przy dostawcy, a teraz...? Tyle dni minęło, że mógł już wszystko zrobić z tym odtwarzaczem.

No właśnie ale on się upiera,że ma 30 dni na zwrot towaru.

Nie był w punkcie naprawczym tylko sam wymieniał uszczelkę.

Odpisz, że może co najwyżej reklamować.
Ty reklamacje i tak odrzucisz z powodu jego działania (własnoręczna naprawa).
Nic po za dodatkowymi kosztami nie zyska.

Nich idzie na policję, księdza proboszcza i allegro... wszędzie go oleją.

Niem 10, ani 30. Mógł reklamować n/p przepisów o rękojmi za wady w terminie roku i nadal może, ale w tej sytuacji samowolnej naprawy reklamację można odrzucić.

Powrót