prawa stażysty

• Autor wątku Autor wątku k_a_s_i_a__g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zgłaszaj co się tam dzieje. Nie jesteś pracownikiem. To nie Twój "pracodawca" Ci płaci. On i tak ma Cię za darmo i wygląda na to,że jeszcze mu mało. Nie musisz wykonywać poleceń "pracodawcy" niezgodnych z prawem. Możesz odmówić przyjścia "do pracy" w niedzielę czy pozostania po godzinach, ale bezpieczniej o takich poleceniach czy praktykach informować Urząd. Najlepiej na piśmie i za pokwitowaniem - np. podczas comiesięcznych wizyt w PUP. To trochę jak z policją - za pokrzywdzonego uważany jest ten, kto pierwszy zgłosi zajście. Tu będzie podobnie gdy dojdziemy do opinii stażowej - za "stawianie" się dostaniesz delikatnie mówiąc nie najlepszą (=zgłoszenie zajścia przez pracodawcę), a jeśli Ty nie będziesz zgłaszać problemów wcześniej - tzn. w czasie trwania stażu, to po jego zakończeniu takie zgłoszenie dokonane "w obronie" po zapoznaniu się z opinią nie będzie miało już żadnego sensu ani żadnej szansy na zweryfikowanie.

Termin mam na 31 maja.. do tego czasu nie wiem jak spr. się potoczą...
Wiem że Urząd płaci za mnie... ale nurtuje mnie tez pytanie czy zakład pracy dostała jakąś kasę za mnie że mnie przyjął na staż ? ? ?

Ostatnia edycja:
Shantel napisał:
Urząd mówił, że pracuje od pon do pt od 10-18
To wszystko w temacie. Żadne soboty, niedziele i nadgodziny. Staż ma być realizowany zgodnie z programem, a w programie czas odbywania stażu widocznie został ustalony pon-pt 10-18.
PS. Na marginesie nie rozumiem dlaczego urząd pracy w ogóle godzi się na staż w barze :(

Dariusz! napisał:
PS. Na marginesie nie rozumiem dlaczego urząd pracy w ogóle godzi się na staż w barze :(

Staż to nauka zawodu ... ja jestem technik handlowiec..mam 6 lay nauki handlu i wysłali mnie na staż do baru...

Pisząc poważnie.. boje się, że jeżeli odmówię przyjścia w weekend bądź zastania po godzinach... to zakład pracy poinformuje o tym Urząd i może jeszcze oczernić mnie przed nim .. hmm ?
Staż zaczęłam tydzień temu.. nie chce od razu go stracić , pieniądze się przydadzą...

ps. Zakład pracy dostał jakąś kasę za to że mnie przyjął na staż ? ? ? ?

Nie - pracodawca nie otrzymuje żadnego dofinansowania z racji organizacji stażu. Proponuję wcześniej (nie czekać na wizytę 31.05) poinformować urząd o nieprawidłowościach, co do czasu odbywania stażu. Jak wspomniałem nie ma Pani żadnego obowiązku odbywania stażu w weekend, ani po godzinach - więc zgłaszając to, że Pani nie chciała przyjść w weekend albo zostać po godzinach pracodawca nic nie osiągnie.

Jak na razie nie zostałam po godzinach ani też nie pracowałam w weekendy, ale jeśli dostanę takie polecenie od pracodawcy od razu zadzwonię do Urzędu i poinformuje o tym dział - obsługi stażystów ... dziękuje za informacje.. będę na bieżąco pisać jakie są tego rezultaty

ps. co prawda pracodawca poinformował mnie, że nadgodziny będę mogła wykorzystać oraz dni w weekendy wybrać w tygodniu ale ja wolałabym pracować od pon do pt od 10 do 18...

Ostatnia edycja:
Shantel twój opiekun na stażu powinien zawsze być
pracujesz 40h tyg jeżeli idziesz w sobotę to przysługuje ci dzień wolny w tygodniu za to
i zgłaszaj UP co się dzieje,ale jaka będzie reakcja trudno powiedzieć,ja 2 lata temu byłam na 5miesiecznym stażu w gastronomii i pracodawca dawał mi w kość zgłaszałam to UP ale nic nie zrobili :mad: kazali albo przetrzymać ten czas,albo napisać pismo o rezygnacje stażu i podkreślić co tam się dzieje,ale muszą to i tak sprawdzić,bo mówić można-ale wiadomo ja bym pismo napisała,a pracodawca by się obronił na pewno i tak zagryzłam zęby,a na liscie obecnosci zaznaczaj ile pracujesz,ja zaznaczalam,a wiecej robilam niz 40h ale UP mój i tak nic nie zrobił,pisz,zgłaszaj moze w twoim urzędzie będzie inaczej

Opiekun stażu - to nie anioł stróż. Nie musi on być non stop "nad" stażystą.

Dariusz zgadza sie to nie anioł stróż,ale stażysta nigdy nie powinien być sam,jak byłam 2 lata temu na stażu to się pytałam jak to jest jak opiekuna nie ma,nie moze takiej sytuacji być,jakby opiekuna nie było to ktoś z szefostwa musi byc,ale kto tego pilnuje ...

ehh.. także nie wiem czy mogę liczyć na wsparcie Urzędu...ale nie poddam się zapytam Urząd o sprawy które mnie nurtują na stażu.. dziękuje za cenne info :ooo:

Dzień dobry. Ja jestem na stażu od marca br. Jestem w ciąży, termin mam na 17 maja br. Wiem, że po porodzie muszę do 3 dni dostarczyć L4 do UP. Ale czy po zakończeniu stażu ja mogę zrezygnować z zatrudnienia u tego pracodawcy, bo wiem że chce mnie zatrudnić i mówi mi że jak mnie nie zatrudni to i tak musi kogoś zatrudnić. A ja chce po stażu zająć się dzieckiem. I czy mogę być do końca stażu na L4? I czy będzie mi nadal przysługiwać stypendium?
Z góry dziękuję za odpowiedz.

Nie wiem co miało na celu kierowanie Pani na staż na dwa miesiące przed terminem porodu. Urząd pracy powinien przerwać ten staż, bo nie ma możliwości realizacji jego programu. Nawet gdyby odbywała go Pani do dnia porodu, to będzie to mniej niż minimalny okres stażu, który wynosi 3 miesiące.
Po porodzie należy dostarczyć akt urodzenia, a nie ZUS ZLA (L4).

stażystka20 mi UP powiedzieli,ze L4 mogę dostarczać z listą obecnosci i ze sprawozdaniem,nie musze szybciej,wazne tam gdzie odbywam staż,aby tam wiedzieli i im pokazać
tak możesz odmówić przyjęcia pracy,jak ja byłam 2 lata temu na stażu nie zgodziłam się,powiedziałam UP,że nie chce tak pracować(wykorzystywali dlatego-ciezko bylo dość)
tak możesz być do końca na L4 tak jak masz w umowie od kiedy do kiedy ten staż odbywasz i za ten czas co masz podpisane beda ci sie należeć pieniążki mimo,że jesteś na L4

Mam pytanie czy w Boże ciało trzeba iść do pracy ? ?

To zależy do jakiej :).
Boże Ciało to ustawowe święto.
Pracują księża, policjanci, lekarze, pielęgniarki, strażacy ....

Pracuje w barze .... ale takim w którym Nie ma dużo klientów , mały bar . Hmm ?

Boże Ciało jest dniem ustawowo wolnym od pracy. Pracować może sam właściciel baru, ale nie stażysta.

Tak też myślałam .. 31go mam termin w Urzędzie zapytam jeszcze ich.. jak mi powiedzą, że w Boże Ciało mam wolny dzień to na pewno Nie przyjdę...

Thx za info ;) :cool:

Powrót