L
Lux80
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 589
Od czterech lat próbuję odzyskać należne mi pobory. Od kilku miesięcy "robi to" też komornik. Bezskutecznie. Na domiar złego, mam wrażenie, że komornik ... hm ... nie przykłada się do swoich zadań. Nic nie odzyskał, a w moich z nim rozmowach tylko mami, kręci i znajduje wiele powodów na brak efektów windykacji. Kilka miesięcy temu postanowiłem złożyć pozew cywilny przeciwko dłużnikowi, który już jako osoba fizyczna, a nie firma-pracodawca, został skazany wyrokiem karnym za nie wypłacenie mi poborów. Dłużnik, osoba fizyczna (podobno) zadeklarował na piśmie złożonym u komornika, że co miesiąc coś tam wpłaci. Minęło kilka miesięcy - i nic. Prosiłem o kopię owej deklaracji, ale komornik mi odmówił. Dane osobowe itp., itd. Odmawia mi się też informacji nt. toku i planów postępowania. Po kilku miesiącach dowiaduję się, że nikt nie będzie mnie informował telefonicznie, chociaż do tej pory tak się działo ... Pytanie: czego komornik może mi odmówić? Co MUSI zrobić na moje "życzenie" czy polecenie?