G
gagda
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Kończę zaoczną informatykę na jednej z prywatnych uczelni i właśnie oddaję pracę dyplomową. Pracę piszą 3 osoby. Sęk w tym że tylko teoretycznie, bo koledzy raczej ze swoich zadań się nie wywiązują. Na pracę składa się pisemna część teoretyczna i dwie niezależne części programistyczne. Zrobiona wyłącznie przeze mnie największa i najważniejsza część programistyczna (nie wiem czy postawa kolegów nie zmusi mnie do wykonania 90% reszty pracy) posiada chyba "komercyjny potencjał". Chcę w jakiś sposób formalnie wzmocnić swoją pozycję w razie ewentualnej późniejszej współpracy z kolegami i podziału dochodu ze sprzedaży programu. Jak mogę zastrzec sobie prawo autorskie do stworzonego przeze mnie oprogramowania jeśli jest ono częścią pracy dyplomowej? Koledzy nie posiadają kopi wykonywalnej ani tym bardziej kodu źródłowego tego programu. Sam pomysł na temat pracy i stworzonego przeze mnie programu, przyznaję, jest kolegi. Kolega też na samym początku robił wywiad z potencjalnym użytkownikiem i zbierał jego wymagania oraz informacje na temat dziedziny jakiej dotyczy oprogramowanie. Czy ktoś mógłby zasugerować jakieś rozwiązanie? Sama publikacja w Internecie chyba nie wystarczy. Program i jego kod wcześniej czy później do wspomnianych niesolidnych kolegów trafi, bo muszę go przecież dostarczyć uczelni. Bronić się zamierzam we wrześniu, całość ostatecznie zatwierdzoną przez promotora oddać muszę pewnie gdzieś w pierwszej połowie sierpnia i to chyba byłby ostateczny termin na owo zastrzeżenie sobie prawa autorskiego. Czy to w ogóle możliwe?
Ostatnia edycja: